Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Sähkövähennys, sähkötuki ja alv-alennus

Kotitaloudet voivat hakea määräaikaista taloudellista tukea tilanteensa helpottamiseksi, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat kohonneiden sähkönhintojen ja suuren sähkön kulutuksen johdosta erittäin korkeita alkuvuodesta. Väliaikaiset tuet eivät koske verkkoyhtiöiden verkkopalvelulaskuja.

Sähkövähennys

Kotitalous on verovuonna 2023 oikeutettu kotitalousvähennykseen, jos 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta maksettu määrä ylittää 2 000 euroa.

Selvitä mahdollisuutesi saada verottajan myöntämää sähkövähennystä  osoitteesta vero.fi/sahkovahennys (linkki aukeaa uuteen ikkunaan.)

Sähkötuki

Kotitaloudet, jotka eivät pienituloisuutensa vuoksi pysty täysimääräisesti hyödyntämään sähkövähennystä, voivat hakea Kelalta väliaikaista sähkötukea.

Selvitä mahdollisuutesi Kelan maksamaan sähkötukeen osoitteesta www.kela.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Selvitä myös mahdollisuutesi erilaisiin asumisen tukimuotoihin:

Määräaikainen sähköenergian ALV-alennus

Suomen eduskunnan päätöksen mukaisesti sähköenergian arvonlisävero laski määräaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin ajalle 1.12.2022-30.4.2023. Asiakkaan laskulla alv-alennus näkyi ensimmäisen kerran tammikuussa 2023, jolloin laskutettiin joulukuun sähkön käytöstä.

Alennus koskee vain sähköenergian käyttömaksua ja perusmaksua. Sähkön verkkopalvelun (sähkön siirto) käyttömaksun ja perusmaksun arvonlisävero pysyy ennallaan.

Sähköenergian alv nousee 24 prosenttiin jälleen 1.5.2023.

Muut tuet

Asiakkaan on myös mahdollista saada takautuvaa sähköhyvitystä tai pidennettyä maksuaikaa. Lue lisää näistä tukimuodoista alla olevista linkeistä:

Takautuva sähköhyvitys (avautuu uuteen ikkunaan)

Pidennetty maksuaika (avautuu uuteen ikkunaan)

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki