Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Sähkölaskun lukuohje

Sähkölaskun sisältö on määritelty laissa. Sen mukaan laskun on sisällettävä yhteenveto, josta käy ilmi sähköenergian määrä ja siitä veloitettavat summat, sähkön siirto ja siitä veloitettavat summat, sähköenergian ja -siirron yhteenlaskettu kokonaissumma sekä sähkö- ja arvonlisäverot.

Sähkölasku sisältää paljon tietoa. Siksi teemme jatkuvaa kehitystyötä, jotta sähkölaskusi olisi mahdollisimman selkeä. Laskussasi on aina yhteenvetosivu etusivuna. Siitä selviää laskusi tärkeimmät tiedot:

  • miltä ajalta lasku on
  • asiakas- ja maksutiedot
  • laskun erittely sähköenergiaan, sähkön siirtoon ja arvonlisäveroon.

Sähkölaskun etusivu

1. Tämä on laskun tekopäivä.

2. Tästä löydät sähkölaskusi tunnistetiedot. Soittaessasi asiakaspalveluumme nopeutat tietojesi löytymistä, kun sinulla on asiakasnumero tiedossasi.

3. Tämän otsikon alla on Kymenlaakson Sähkön laskuttama sähköenergian osuus laskusta. Tarkempi erittely löytyy sivulta 2.

4. Tämän otsikon alla on Kymenlaakson Sähköverkon laskuttama sähkön siirron ja sähköverojen osuus laskusta. Tarkempi erittely löytyy sivulta 2.

5. Käytä viitenumeroa aina maksaessasi laskua, niin nopeutat ja helpotat maksun kulkua.

6. Tämä on laskun eräpäivä.

7. Laskun maksettava loppusumma.

Sähkölaskun erittelysivu

8. Vuosikulutusarvio perustuu edellisten mittarilukemiesi perusteella laskettuun vuotuiseen sähkönkäyttöösi.

9. Tässä näkyy kuukausittain eritelty sähkönkulutus, joka perustuu todelliseen mitattuun sähkönkäyttöön.

10. Tässä näkyy nykyisen sähköenergiasopimuksesi nimi ja mittaustapa.

11. Tässä on sähköenergian osuuden hintaerittely. Sähköenergian osuus muodostuu perusmaksusta ja käyttömaksusta.

12. Tässä kerrotaan siirtotuotteesi ja sulakekokosi.

13. Tässä on sähkönsiirron osuuden hintaerittely. Siirros osuus muodostuu siirron perusmaksusta, käyttömaksusta ja sähköverosta.

14. Tästä näet määräaikaisen sähköenergiasopimuksesi päättymispäivän. Otathan ennen sopimuksen päättymistä meihin yhteyttä sopiaksesi sopimuksesi jatkosta.

 

Katso sivun alaosasta sähkölaskun lukuohje, jos laskulla on myös pientuotantoa

Sähkölaskun lukuohje, jos laskulla on myös pientuotantoa

Jos asiakkaalla on pientuotannon kohde, sähkölasku koostuu kolmesta eri sivusta. Ensimmäisellä sivulla on kootusti kerrottu kyseisen kuukauden tuotannon ja kulutuksen laskujen loppusummat sekä edelliseltä laskulta mahdollisesti siirtynyt ennakkomaksu. Toisella sivulla on eritelty kulutuskäyttöpaikan lasku ja kolmannella sivulla taas tuotantokäyttöpaikan hyvitys.

Laskun kolmannella sivulla näkyy pientuotannon sopimukset. Pientuotannon osto -kohdassa näkyy euromääräinen tuotto laskutusjaksolta. Sähköntuotannon siirto -kohdassa näkyy asiakkaalta veloitettava maksu verkkoon annetusta, asiakkaan tuottamasta sähköstä. Kun tuotosta vähennetään sähköntuotannon siirtomaksu, näkyy laskun loppusummarivillä asiakkaan tuotannosta tuleva hyvitys tältä laskutuskaudelta.

Tämän alla ”Sopimuksen ennakkomaksu” -kohdassa näkyy aiempien kuukausien kertymä. Kun se lisätään tämän laskutuskauden hyvitykseen saadaan kokonaissumma, joka näkyy alimmalla rivillä ”Sopimuksen jäljelle jäävä ennakkomaksu”.

Laskun toisella sivulla on eritelty normaalin sähkösopimuksen (kulutus) hinnat ja sähköstä veloitettava yhteissumma näkyy alimmalla, laskun loppusumma -rivillä.

Laskun ensimmäisellä sivulla näkyy ensin laskutuskauden normaalin sähkösopimuksen (kulutus) laskutuksen loppusumma. Tämän jälkeen näkyy miinusmerkkisenä tuotantokäyttöpaikalta tulevaa saman laskutuskauden hyvitys. Näiden erotus näkyy Laskun loppusumma rivillä.

Sopimuksen ennakkomaksu -rivillä näkyy aiemmilta laskuilta siirtynyt tuotannon kertymä, joka hyvitetään tämän laskun loppusummasta. Sopimuksen jäljelle jäävä ennakkomaksu -kohdassa näkyy summa, joka siirtyy edelleen hyvitettäväksi seuraavalta laskulta. Jos seuraavalle laskulle jää hyvitettävää, maksettava summa on nolla.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki