Pientuotannon netotus on käytössä niillä asiakkailla, jotka sekä ostavat että myyvät sähköenergiaa. Käytännössä netotus koskee lähinnä aurinkosähkön pientuottajia.
Netotus on automaattisesti käytössä kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Tuntikohtainen netotus tarkoittaa, että yhdellä tunnilla voi olla vain sähkön ostoa tai myyntiä. Asiakkaanamme näet Online-palvelussa netotetun sähkönkulutuksen ja ylijäämäsähkön määrän eli ulos myydyn sähkön.
*Huom. osalle asiakkaistamme on asennettu uudet mittarit, joissa on käytössä varttimittaus. Tällöin myös pientuotannon netotus tapahtuu 15 minuutin välein. Samalla tunnilla voi olla kulutusta ja tuotantoa, jos esimerkiksi yhdellä vartilla on ollut enemmän kulutusta ja seuraavalla tuotantoa.
Tuntikohtainen netotus koskee pientuotantoa, jonka teho on alle 100 kVA.
Jos sähköä sekä tuotetaan että kulutetaan saman tunnin aikana, tuotettu sähkö alentaa suoraan ostettavan sähkön määrää. Tällöin kulutuksesta vähennetään tuotetun energian määrä. Jos tuotetun sähkön määrä ylittää kulutuksen, näyttävät kulutustiedot tuolta ajalta nollaa.
Esimerkkinä: Jos samalle tunnille on tullut yhteensä 4 kilowattituntia ostoa ja 2 kilowattituntia myyntiä, lopputulos on nettona 2 kilowattituntia ostoa. Asiakasta laskutetaan tämän mukaisesti.
Aurinkosähkön oma käyttö on pientuottajalle edullisempaa kuin sen myynti ulos. Pientuottajana et enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan kaikki itse tuottamasi sähkö menee ensisijaisesti omaan käyttöösi.
Netotuksen myötä säästät sähkön ostokustannuksissa. Säästöä tulee jokaiselta itse tuotetulta ja käytetyltä kilowattitunnilta verkkopalvelun ja energian käyttömaksuista ja sähköverosta. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta.
Voit seurata tuotetun ja kulutetun sähkön määrää valitsemaltasi ajanjaksolta Online-palvelussa Energiaraportti -osiossa Sähkön käyttö -välilehdellä. Samassa kuvaajassa näkyy myös kulutetun sähkön määrä edelliseltä jaksolta sekä käyttöpaikkaa lähimmän sääaseman vuorokauden keskilämpötila. Näet tarkemmat tiedot, kun viet hiiren haluamaasi kohtaan käyrälle.
Mitä asioita sinun tulisi huomioida, kun suunnittelet pientuotannon liittämistä sähköverkkoon? Katso ohjeemme ja oikeat askelmerkit pientuotanto -sivuilta.