Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tietoa aurinkosähköstä

Kiinnostaako sinua aurinkosähkön tuottaminen?
Tietoa aurinkosähköstä -kokonaisuudesta löydät infoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta, verkkoon liittämisestä ja ylijäämäsähkön myynnistä. Katso myös usein kysytyt kysymykset.

Kaikissa kysymyksissäsi voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme sähköpostilla: pientuotanto@ksoy.fi tai  puhelimitse 05 7780 500.

Kymenlaakson Sähkö ei myy aurinkosähköjärjestelmiä, mutta opastamme ja neuvomme asiakkaitamme aurinkosähköön liittyvissä asioissa.

Näin aurinkosähköjärjestelmä toimii

Aurinkosähköpaneelit (1) asennetaan yleensä rakennuksen katolle. Aurinkopaneelit kytketään invertterin (3) eli vaihtosuuntaajan kautta kiinteistön sähköjärjestelmään. Aurinkopaneelit tuottavat tasavirtaa, jonka invertteri muuttaa vaihtovirraksi, jota kodin sähkölaitteet käyttävät. Alle 3 kW järjestelmät ovat yleensä yksivaiheisia ja sitä suuremmat kolmivaiheisia.

Järjestelmään olennaisena osana kuuluva erotuskytkin (4) sijoitetaan paikkaan, jonne on esteetön pääsy, jotta sähköverkon korjaajat voivat tarvittaessa kytkeä verkkoon päin syötön pois.

Suurin hyöty aurinkosähköjärjestelmästä saadaan, kun järjestelmän tuottama sähkö käytetään omaan tarpeeseen.

Vuosituotantoarvio

Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttavat paneelien hyötysuhde, ympäristön lämpötila sekä paneelin suuntauskulma ja puhtaanapito sekä mahdolliset paneeleille osuvat varjostukset. Aurinkopaneeleille parhaat suuntaukset ovat etelä, lounas ja kaakko. Kallistuksella on kuitenkin suuntausta suurempi vaikutus tuottoon.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottoa voi arvioida karkeasti: 1 kWp ≈ 900 kWh/a.

Näin esimerkiksi 3,18 kWp järjestelmän tuottoarvioksi saadaan 3,30 * 900 kWh ≈ 2970 kWh/a. (kWp = mitoitusteho, jonka paneeli tuottaa optimiolosuhteissa.)

Paneelit (kpl)1216202638
Pinta-ala (m²)2026334363
Huipputeho (kWp)3,304,405,507,1510,45
Vuosituotantoarvio (kWh)2 9003 9504 9006 4509 400

Ostamme ylimääräisen sähkösi

Online-palvelustamme puolestaan näet sen osan tuotannosta, jonka olet meille myynyt. Online-palvelu ei kerro tuottamasi ja kuluttamasi energian määrää, vain myydyn ylijäämän. Siksi tämä luku on aina pienempi kuin seurantaohjelmistojen näyttämä tuotanto. Koko tuotannon ja myydyn ylijäämäsähkön erotus kertoo, kuinka paljon olet kuluttanut tuottamastasi energiasta.

Ostamme ylimääräisen sähkösi 

Tuet aurinkosähköjärjestelmien hankintaan 

Tutustu tarkemmin

Katso yleisimmät kysymykset ja vastaukset

Usein kysyttyä

Verkkoon liittäminen

Kun suunnittelet oman sähköntuotannon aloittamista, muistathan ottaa yhteyttä alueesi verkkoyhtiöön.

Kymenlaakson Sähköverkon alueella me varmistamme, että aurinkosähköjärjestelmäsi voidaan liittää sähkönjakeluverkkoon ja teemme kanssasi tuotannon siirtosopimuksen. Tarkistamme myös laitteiston tiedot ja hoidamme maksutta mittauksen vaihdon, kun laitteiston asennuksen tehnyt sähköurakoitsija lähettää liittymämyyntiimme mikrotuotantolaitteiston yleistietolomakkeen.

Tuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon edellyttää, että

  • laitteisto täyttää sille asetetut tekniset vaatimukset
  • kiinteistöön on vaihdettu kaksisuuntainen mittalaite
  • tuotannosta on tehty verkko- ja ostosopimus

Kun tarvittavat sopimukset ja edellä mainitut toimenpiteet on tehty, laitteiston voi ottaa käyttöön.

Ohjeita tuotantolaitoksen hankintaan ja käyttöönottoon

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki