KSOY selvisi Aapeli -myrskystä kuivin jaloin

11.01.2019

Vuodenvaihteessa paljon mediahuomiotakin niittänyt Aapeli-myrsky oli sen verran raju, että valtakunnallinen sähkökatkokarttakin kaatui. Koko Suomessa oli pahimmillaan ilman sähköä yli 100 000 asiakasta. Kymenlaaksossa myrskystä selvittiin onneksi pienillä vahingoilla. Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n vastuualueella sähkökatkoja aiheutui noin 1000 asiakkaalle - pääosin Kotkan saaristossa ja Luumäellä.

aapeli_tilasto_KSOY

Vähäiset sähkökatkot ovat monen tekijän summa

Myrskyä edelsivät uudenvuodenpäivän sateet, jotka tulivat Kymenlaaksossa pääosin vetenä. Jos sade olisi tullut lumena, olisi puita taipunut myrskytuulissa sähköjohtojen päälle enemmän. Toinen selittävä tekijä vähäisille vahingoille löytyy viime vuosina tehdyistä investoinneista, joilla on parannettu verkkojen luotettavuutta. Myös varautumiseen ja resurssien hallintaan on panostettu viime vuosina, mikä edesauttaa vikojen nopeaa korjaamista.

Koko Suomen tasolla myrsky aiheutti paljon ongelmia. Eniten tuhoja aiheutui länsirannikolle sekä Ahvenanmaalle, missä sähköverkon korjaustyöt jatkuivat pitkään. Töitä ovat vaikeuttaneet haastavat keliolosuhteet.

Toimitusvarman verkon kehittämistä jatketaan

Kehitystyö myrskyjen varalta jatkuu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:ssä vuoden 2019 aikana. Verkkojen luotettavuuteen investoidaan noin 15M€. Tämä pitää sisällään mm. maakaapelointia, automaatiota sekä johtojen siirtämistä pois metsistä. Tarkoitus on myös testata johtokatujen leventämistä ja vierimetsänhoitoon kohdistuvia toimenpiteitä. Näissä korostuu hyvä yhteistyö maanomistajien kanssa ja tulemmekin olemaan yhteydessä asianosaisiin maanomistajiin hyvissä ajoin, ennen kuin sahoja käynnistellään.

Blogin kirjoitti tällä kertaa Esa Niemelä, kehityspäällikkö, Kymenlaakson Sähköverkko Oy.

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.