Aurinkoenergia kiinnostaa säästäjää, ympäristötietoista ja pellepelotonta

01.09.2016

Kesä 2016 ei ollut kovin aurinkoinen, mutta se ei lainkaan hidastanut koko vuoden jatkunutta aurinkoenergian suosion kasvua. Juuri nyt paneelit kiinnostavat monenlaisia sähkönkäyttäjiä hyvinkin erilaisista syistä. Yksi haluaa omalla tuotannolla pienentää sähkölaskuaan, toiselle on tärkeää uusiutuvan energian käyttö. Osa aurinkopaneeleiden hankkijoista on sähköurakoitsijoita, jotka haluavat omakohtaista kokemusta pientuotannosta, joitakin asiakkaita kiinnostaa puhtaasti tekniikka.

solar

Suuri este aurinkopaneelien tiellä on pitkään ollut hinta-hyötysuhde. Hankinnan kannattavuudesta ja laitteiston takaisinmaksuajasta ollaan edelleen montaa mieltä. Osa toteaa, ettei laitteiston hankintaa voi järkisyillä perustella, toiset taas eivät ajattele asiaa ollenkaan. Paneelit on hankittu ja sen jälkeen vaan tuotetaan ja käytetään ilmaista energiaa. Iloinen uutinen kuitenkin on, että aurinkosähkö-järjestelmien hinnat ovat laskeneet ja hyötysuhde parantunut, joten hankinta alkaa olla myös taloudellisesti kannattavaa.

Parhaimman hyödyn aurinkovoimalasta saa, jos pystyy käyttämään lähes kaiken tuotetun energian itse. Tämän mahdollistaa oikea mitoitus.  Aika ajoin innokkaimmilta sähköntuottajilta tuntuu unohtuvan myös se tosiseikka, että sähköä kuluu eniten talvella, mutta laitteisto tuottaa energiaa eniten valoisana aikana kesällä. Akkujärjestelmät kehittyvät kuitenkin kovaa vauhtia ja tilanne voi olla tulevaisuudessa toisin.

Kymenlaakson Sähköverkon toiminta-alueella verkkoon liitettyjen aurinkovoimaloiden kasvukäyrä on ollut erityisesti viimeisen vuoden aikana todella jyrkkä. On mielenkiintoista seurata, miten tekniikka kehittyy ja jatkuuko tuotantolaitteistojen hankinta yhtä voimakkaana. Tähän saakka aurinkosähköä on asennettu olemassa oleviin kiinteistöihin, mutta uskon, että laitteiston asentaminen myös uusiin asuinrakennuksiin lisääntyy jatkossa nykyistä enemmän. Uusiutuvan energian tuottaminen ja käyttö yleistyy myös julkisissa kiinteistöissä.

Olenko minä säästäjä, ympäristötietoinen, pellepeloton tai niiden yhdistelmä eli hankkisinko tällä kokemuksella aurinkovoimalan itselleni? Omakotiasujana voisin vakavasti harkita asiaa.  Ensin tarkistaisin sähköyhtiöni Online-palvelun energiaraportista kesäaikana käyttämäni energian määrän. Raportti näyttää välillä hyvinkin pieniä tuntitehoja, joten laitteiston ei tarvitsisi olla kovin suuritehoinen eikä siten kalliskaan. Entäpä katto? Melko hyvin aurinko paistaa esteettä etupihan puoleiselle kattopinnalle. Voisi olla ihan tuottoisa järjestelmä. Uusiutuvan energian käyttö on minulle myös tärkeä asia. Ylimääräisen sähkön voisin myydä vaikkapa omalle sähköyhtiölleni, joten siitä saisin hieman hyvitystä sähkölaskuunkin. Muutama vuosi sitten en olisi asiaa vielä harkinnut, mutta nyt se ei tunnu enää ollenkaan mahdottomalta. 

Sirpa Jokisalo
Liittymävastaava
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Sirpa_Jokisalo

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.