Aurinkoenergia tekee läpimurtoa – Kymenlaakson Sähköverkon alueella verkkoon kytketty jo 100 aurinkovoimalaa

15.08.2016

Aurinkoenergia yleistyy Suomessa nyt nopeasti. Kymenlaakson Sähköverkon jakelualueella aurinkovoimaloita on liitetty verkkoon jo 100 ja niiden yhteenlaskettu tuotto-odotus on vuodessa yli 400 000 kilowattituntia. Tämä vastaa 22 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.  

aurinkopaneelit

Aurinkoenergian suosio on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Vuosina 2009–2014 verkkoon kytkettiin Kymenlaakson Sähköverkon alueella kaikkiaan 31 pientuottajien aurinkovoimalaa. Viime vuonna verkkoon liitettiin 22 ja tänä vuonna tähän mennessä jo 47 aurinkosähköjärjestelmää. Nyt verkkoon liitettyjä aurinkojärjestelmiä on kaikkiaan sata. Voimakkaan kasvun uskotaan jatkuvan ja aurinkovoimaloiden määrän vähintäänkin tuplaantuvan vuosittain.

– Tarkkaa tietoa aurinkoenergian määrästä Suomessa ei ole vielä saatavilla, mutta kasvumäärät ovat kuitenkin olleet parin viimeisen vuoden aikana suuria. Aurinkosähköjärjestelmien laskeneet hinnat ja paneelien hyötysuhteen paraneminen sekä varastoinnin kehittyminen tulevat vauhdittamaan kasvua entisestään, arvioi Kymenlaakson Sähköverkon liittymävastaava Sirpa Jokisalo.

Verkkoon liitettyjen aurinkovoimaloiden koko Kymenlaakson Sähköverkon alueella vaihtelee 1 kilowatista yli 50 kilowatin järjestelmiin. Suurempia – yli 10 kilowatin järjestelmiä – on asennettu mm. maatiloille ja yrityksiin. Omakotitalouksiin asennetut aurinkovoimalat ovat tyypillisesti noin 1,5 – 5,0 kilowatin järjestelmiä ja niiden tuotto-odotus vuodessa on 1200 – 4000 kilowattituntia.

Järjestelmän koosta ja omasta energiankulutuksesta riippuu, kuinka suuren osa pientuottaja pystyy hyödyntämään tuottamastaan energiasta. Parhaan taloudellisen hyödyn aurinkovoimalasta saa, jos pystyy käyttämään lähes kaiken tuotetun energian itse.

– Ylijäämän voi myydä valitsemalleen sähköyhtiölle. Heinäkuun loppuun mennessä pientuottajien aurinkovoimalat olivat tuottaneet verkkoomme lähes 101 000 kilowattituntia sähköenergiaa. Käytännössä tämä vastaa noin 5,5 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähköntarvetta, kertoo Kymenlaakson Sähkön järjestelmäasiantuntija Jari Sorsa.

Tarkkaa tietoa aurinkoenergian määrästä Suomessa ei ole saatavilla, sillä systemaattinen tilastodatan kerääminen on vielä alussa. Aurinkosähkön asennettu ja verkkoon kytketty kapasiteetti Suomessa oli Energiaviraston selvityksen mukaan syksyllä 2015 noin 7,9 MW. Määrä on siitä kuitenkin jo merkittävästi kasvanut.

– Pientuottajien aurinkovoimaloiden todellista määrää on vaikea arvioida, sillä kaikkia aurinkovoimaloita ei ole kytketty verkkoon. Esimerkiksi kesämökeillä toimii pieniä voimaloita erillään sähköverkosta ja niiden tuottama energia voidaan käyttää suoraan omaan sähköntarpeeseen.

Lisätietoja:
Kymenlaakson Sähköverkko, liittymävastaava Sirpa Jokisalo, p. 040 5688 051 / Pientuotanto verkossa
Kymenlaakson Sähkö, järjestelmäasiantuntija Jari Sorsa, p. 040 5686 019  / Pientuotannon ostosopimukset

Lue lisää pientuotannosta ja sen liittämisestä verkkoon >>>