Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Pientuotannon liittäminen

Pohditko sähkön pientuottajaksi ryhtymistä esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmän avulla? Tälle sivulle olemme koonneet sinulle askelmerkit tuotantolaitteiston hankintaan ja käyttöönottoon.

Pientuotannon liittäminen verkkoon edellyttää laitteita, jotka täyttävät tietyt standardit ja suositukset. Lisäksi laitteiden asennus vaatii asiantuntemusta. Otathan meihin yhteyttä hyvissä ajoin, sillä tuotantolaitteita ei saa liittää sähköverkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.

 

Ohjeita tuotantolaitteiston hankintaan ja käyttöönottoon

1. Lupa-asiat

Selvitä tarvittavat lupa-asiat kuntasi rakennusvalvonnasta. Toisinaan kunta edellyttää pientuotantolaitteistolle erillisen luvan.

2. Laitteiston mitoittaminen

Ota yhteyttä liittymämyyntiimme varmistaaksesi tuotantolaitteistosi maksimikoon. Joissakin tapauksissa suositeltua suurempi tuotantoteho voi aiheuttaa häiriöitä sähköverkossa ja pudottaa laitteiston tuotannon suunniteltua pienemmäksi. Saat parhaan tuoton investoinnillesi, kun pystyt hyödyntämään tuotannon mahdollisimman hyvin omassa kohteessasi.

Ota yhteyttä liittymämyyntiin myös silloin, kun suunnittelet lisäpaneelien hankintaa.

Liittymämyynnin yhteystiedot (avautuu uuteen ikkunaan)

3. Tarjouksista opastukseen

Pyydä kirjalliset tarjoukset tuotantolaitteiston toimituksesta ja asennuksesta valitsemaltasi aurinkosähköjärjestelmän myyjältä. Jos haluat varmistaa laitteistosi laadun, suosittelemme kotimaisia aurinkosähköjärjestelmien toimittajia. Mieti myös, missä laitteistosi voidaan huoltaa tai korjata, jos se vioittuu.

Liitä mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake tarjouspyyntöön jo tässä vaiheessa. Näin varmistat, että laitteistosi voidaan liittää sähköverkkoon.

Pyydä urakoitsijalta opastusta ja ohjeet laitteiston toiminnasta ja käytöstä heti asennuksen yhteydessä.

4. Pientuotannon yleistietolomake

Kun laitteistosi on asennettu, sähköurakoitsijan tehtäviin kuuluu toimittaa verkkopalveluyhtiöllesi pientuotannon yleistietolomake.

Pientuotannon yleistietolomake (avautuu uuteen ikkunaan)

5. Pientuotannon ostosopimus

Tee seuraavaksi pientuotannon ostosopimus tuottamallesi sähkölle. Voit myydä tuottamasi sähkön kenelle sähkönmyyjälle tahansa. Ota yhteyttä valitsemaasi myyjään ja tee sopimus.

6. Kaksisuuntainen mittalaite ja verkkopalvelusopimus

Kun olemme vastaanottaneet yleistietolomakkeen ja saaneet tiedon sähkönmyyjältäsi pientuotannon ostosopimuksesta, teemme kanssasi tuotannon verkkopalvelusopimuksen. Vaihdamme myös käyttöpaikallesi kaksisuuntaisen mittalaitteen, jotta saamme mitattua erikseen sekä verkosta ostetun että sinne syötetyn sähkön. Mittarinvaihto kaksisuuntaiseksi on maksuton.

Tuotannon verkkopalveluhinnasto (avautuu uuteen ikkunaan)

Teemme mittarinvaihdon muutamia viikkoja pientuotannon yleistietolomakkeen käsittelystä. Aikataulu vaihtelee ruuhkatilanteen mukaan.

7. Käyttöönotto ja seuranta

Mittarinvaihdon jälkeen voit ottaa tuotantolaitteiston käyttöön ja aloittaa sähkön tuottamisen.

Tuotantotiedot näkyvät aurinkosähköjärjestelmään sisältyvän seurantaohjelmiston avulla. Asiakkaanamme näet Online-palvelussa netotetun sähkönkulutuksen ja ylijäämäsähkön määrän eli sähkön määrän, jonka myyt sähköyhtiöllesi.

Lue lisää pientuotannon netotuksesta (avautuu uuteen ikkunaan)

Online-palveluun (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoa aurinkosähköjärjestelmistä Motivan verkkosivuilta (avautuu uuteen ikkunaan)

Pientuotantoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Pientuotannon asiakaspalveluLiittymämyynti
05 7780 510
pientuotanto@ksoy.filiittymamyynti@ksoy.fi
pientuotantoon liittyvä neuvonta, sähkön ostosopimuksetpientuotannon liittäminen verkkoon, pientuotannon yleistietolomakkeet

Tekniset ohjeet

Verkkoon liitettävän tuotantolaitteiston tulee täyttää vaadittavat tekniset ominaisuudet.

Tutustu urakoitsijapalvelumme ohjeisiin

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki