Olipa talo uusi tai vanha, on hyvä valmistella se hyvissä ajoin pakkaskauteen. Katso muistilista asioista, jotka on hyvä laittaa kuntoon ennen lämmityskauden alkua ja pakkasten tuloa.
Miltä tuntuu, kun koti on valmis talveen? Vastaus on yksinkertaisesti: hyvältä!
Kylpytiloissa paljas jalka huomaa, että lattia on mukavan lämmin mutta ei liian kuuma. Asuinhuoneiden ilma tuntuu raikkaalta ja lämpötila sopivalta, ikkunoista ei vedä.
Vaan jotta näin todella olisi, on tarkistettava muutamia asioita. Suurimman osan syystarkistuksista teet helposti itse. Osan toimista voit ulkoistaa huoltoliikkeelle tai vaikka mökkitalkkarille.
Uusissa taloissa on huoltokirja. Vanhoissa taloissakin sen käyttöönotto on hyvä idea, sillä se on oiva ohjenuora ja muistilista. Asiat eivät unohdu, ja huomiot tulevat kirjatuiksi jatkotoimia varten.
Lämmityskausi alkaa syksyllä, ja juuri lämmityskauden aikana on mahdollista säästää eniten kodin energiankulutuksessa, muistuttaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Lohkaiseehan kodin ja käyttöveden lämmitys jopa 80 prosenttia energiankäytöstä.
Sähkölämmitteisessä talossa tarkistetaan, että patterit lämpiävät. Jos ne ovat olleet pois päältä kesän ajan, ne napsautetaan taas päälle. Termostaattien kunnon saa testattua kokeilemalla, lähtevätkö patterit päälle, kun toivottua huonelämpötilaa nostetaan. Seuraa toimintaa ja oikeaa säätöä huonelämpömittarista. Jos patterit kytkeytyvät pois päältä takkaa polttaessasi huonelämpötilan noustessa, termostaatit toimivat oikein.
Vesikiertoisessa patterijärjestelmässä termostaatteja kierretään auki ja kiinni muutaman kerran, jotta niiden nähdään toimivan. Jumiutuneet termostaatit vaihdatetaan. Jos patterista kuuluu lorinaa, järjestelmään on päässyt ilmaa. Sen saa pois raottamalla varovasti ilmaamisruuvia. Työn voit tehdä itse. Tarvitset ilmaamisavaimen ja rätin vesipurskeiden varalta.
Kaukolämpötalossa lämmityskausi käynnistyy kääntämällä lämmönvaihtimen kesäsulkuvipu takaisin talviasentoon. Jos kiertovesipumppukin on viettänyt kesälomaa, se napsautetaan päälle.
Mikäli talo lämpiää maalämmöllä tai lämmityksessä käytetään esimerkiksi ilmalämpöpumppua, tarkistetaan tai tilanteen mukaan pyydetään ammattilainen tarkistamaan pumpun toiminta. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi puhdistaa itse ja samalla varmistaa, etteivät kondenssiveden poistokanavat ole tukossa. Sisäyksikön suodatin vaihdetaan.
Ilmalämpöpumppu pitää myös säätää toimimaan oikein kodin muiden lämmitysjärjestelmien kanssa. Perusperiaate on, että pumpulla tuotetaan lämpöä niin pitkään kuin mahdollista, ja vasta pakkasilla mukaan tulevat esimerkiksi sähköpatterit. Näin lämmitys tapahtuu energiatehokkaasti.
Kodin pesutilojen lattialämmitys on ehkä ollut kesän pienellä tai jopa kokonaan pois päältä. Nyt siihen säädetään asteluku, joka on lämmin vaan ei kuuma. Jos säätimessä on ajastin, lämmitystä kannattaa lisätä erityisesti niihin hetkiin, kun kylpytilaa käytetään. Näin voi säästää jopa puolet pesutilojen lattialämmityksen energiakustannuksista, Motiva laskee.
Kodin huonelämpötilaksi säädetään suositusten mukainen 20–21 plusastetta. Makuuhuoneissa lämpötila saa olla asteen pari alhaisempi.
Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon taloissa tarkastetaan ilmanvaihtokoneen toiminta. Laitteen sisäosat imuroidaan puhtaiksi, suodattimet pestään tai vaihdetaan. Lämmöntalteenotto kytketään takaisin päälle ja tuloilman lämmitys säädetään 15–17 plusasteeseen, mikä minimoi vedon tunteen. Työn voi tehdä itse tai teettää huoltoliikkeellä.
Koneellisen poistoilmanvaihdon ja painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa riittää kaksi asiaa: poisto- ja tuloilmaventtiilit pyyhitään puhtaiksi, ja venttiileitä säädetään hieman pienemmälle. Talviaikaan ilma vaihtuu lämpötilaeron ansiosta joka tapauksessa tehokkaammin kuin kesällä.
Onko ikkunatiivisteiden uusimisesta jo vuosia? Jos on, ne kannattaa vaihtaa ja satsata samalla laadukkaisiin silikonitiivisteisiin. Ne estävät lämmön karkaamisen, torjuvat liikennemelun pääsyn huoneisiin ja hoitavat tämän tehtävänsä vuosia pitempään kuin markkinoiden halvimmat tuotteet.
Sitten pihalle. Jos tontilla on puita, puhdistetaan rännit lehtiroskasta, jotta sadevedet poistuvat rivakasti ja oikeaa reittiä. Turvallisimmin tämä käy pitkävartisella ränninpuhdistimella, jolloin katolle tai tikapuille ei tarvitse kiivetä lainkaan.
Jos kuitenkin kiipeät katolle, tarkista saman tien, että tuuletusputkien ja hormien läpivientien tiivistykset ovat ehjät.
Niin ikään rännien syöksytorvien alla olevat sadevesikaivot siivotaan roskista. Samalla tarkistetaan, ettei vesi seiso kaivoissa.
Pihan kallistuksiakin kannattaa silmäillä. Kaatojen tulisi viettää poispäin talon perustuksista. Jos vesi ei ohjaudu näin, asiaan ehtii puuttua vielä ennen maan jäätymistä.
Mitä muuta? Jos vielä tarkistat, että ulkovalot toimivat, ja ostat varastoon säkillisen hiekoitussepeliä, olet varustautunut talveen täydellisesti!