Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Ota kylmillään ollut kesämökki käyttöön maltilla – herättele sähkölaitteet ja tulisijat hitaasti

10.3.2021

Onko kesämökki ollut kylmillään? Ensimmäisellä mökkikäynnillä on hyvä tarkistaa nämä asiat. Pääset mukavasti lomanvieton alkuun.

Jos mökki on ollut pitkään talvella kylmänä, takan ja puukiukaan lämmitys pitää aloittaa maltilla. Pahimmillaan takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Siksi tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta. Hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.

– Kun kylmillään olleeseen mökkiin tullaan ensimmäistä kertaa, takan kunto pitää tarkistaa ennen kuin sytyttää puut. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Hormin nuohous on tärkeä muistaa myös mökeillä. Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina riski hormipalon syttymiseen, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Kylmä ja kostea hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Muuten kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

– Hormin esilämmityksen voi tehdä polttamalla kynttilää tai pienen määrän sanomalehteä joko tulipesässä tai nuohousluukussa. Samalla näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Sama ohje koskee puulämmitteisiä kiukaita. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.

Takan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä määrällä kuivaa puuta ja annetaan lämmön tasaantua uunissa. Vaikka varpaita palelisi, tulipesää ei kannata silti ladata heti täyteen puuta. Kiireestä voi koitua kallis korjausurakka. Äkillinen kuumuus saattaa vaurioittaa kylmillään ollutta hormia ja takkaa. Suuret lämpötilaerot rakenteissa johtavat epätasaiseen lämpölaajenemiseen, mikä aiheuttaa jännityksiä rakenteisiin. Niistä voi syntyä halkeamia takkaan, hormiin tai muuriin.

Kun takka on herätelty talviunilta, voi mökin lämmityksen aloittaa. Takassa ei kannata polttaa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, ja mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

– Varaava takka toimii kuin akku. Kun sen lämmönvaraustaso on täynnä, se ei pysty varaamaan enempää lämpöä. Ihan niin kuin akkukaan ei lataudu enää, kun se on täynnä. Koko päivää ei siis kannata lisäillä klapeja tulipesään, vaan pari pesällistä riittää. Maltillinen lämmittäminen pidentää takan ja hormin ikää, Sutinen mainitsee.

Tulikiven Hiisi -tulisija

Ensimmäisellä mökkikäynnillä on hyvä tarkistaa muutama asia:

  • Aloita hitaasti. Jos mökki on ollut kylmillään talven, aloita tulisijojen käyttö varovasti, jotta tiiliin varastoitunut kosteus poistuu hallitusti, eikä höyrystyessään halkaise tiiltä.
  • Anna mökin sähkölaitteiden lämmetä huonelämpötilaan muutama tunti ennen käyttöä.
  • Ota tyhjinä olleet vesiputket käyttöön tarkkaillen mahdollisia vuotoja. Jos putkiin on kuitenkin jäänyt vettä talveksi, se on voinut aiheuttaa vaurioita.
  • Tarkista rakenteet. Katon ja piipun kunto on hyvä tarkistaa. Nuohous pitää tehdä kolmen vuoden välein kesäkäytössä olevissa tulisijoissa.
  • Puhdista sadevesikourut ja rännikaivot. Varmista, että sadevedet valuvat pois perustuksista.
  • Tarkista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö. Varmista, ettei se ole kytketty automaattiasentoon, jolloin se voi takan lämmön vaikutuksesta aloittaa viilennyksen.  Harjaa lumi ja jää pois yksikön päältä. Tarvittaessa tehosta sulatusta säätämällä ilmalämpöpumppu hetkeksi jäähdyttämään sisätiloja tai asennuta siihen erillinen sulatuskaapeli. Tarkista myös, että sulamisvedet pääsevät valumaan esteettä maastoon.
  • Jos mökki on ollut peruslämmöllä ja lämminvesivaraaja pois päältä, lämmitä vesi ja pidä se kaksi tuntia 65-asteisena ennen käyttöönottoa Legionella-bakteeririskin takia.
  • Jos mökillä on lunta, siirrä lumet pois mökin ulkoseinustoilta yli kolmen metrin päähän. Sulamisvedet eivät näin lisää ulkoseinän kosteusvaurioriskiä.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki