Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Oletko pörssisähköasiakkaamme?

24.11.2023

Tässä sinulle tietoja, jotka helpottavat pörssisähkön seurantaa.

Pörssisähkön hinnan muodostuminen

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tyypillisesti vuorokausi jakautuu niin, että yöllä sähkö on halvempaa kuin päivällä. Yksittäisten tuntien välillä voi olla suuriakin hintaeroja päivän sisällä. Kulutuksen ajoittaminen halvemmille tunneille tuo selvää säästöä asiakkaalle.

Voit seurata verkkosivuiltamme KSOY Pörssin tämänhetkistä hintaa ja hintahistoriaa. Hintagraafista voit valita tarkasteletko hintaa tunneittain, vuorokauden toteutuneita keskihintoja vai aiempien kuukausien keskihintoja. Graafin alle on nostettu tämän päivän keskihinta, alin ja ylin hinta, sähkön hinta huomenna sekä
7 vrk, 30 vrk ja 12 kk toteutuneet keskihinnat. Huomisen hinnat päivittyvät sivulle noin klo 16.

Sivun hinnat sisältävät voimassa olevan arvonlisäveron ja KSOY Pörssi -sopimuksen toimitusmaksun 0,5 snt/kWh. Tämän lisäksi KSOY Pörssi -asiakkaalta veloitetaan kuukausimaksu 4,5 €/kk sekä jakeluverkonhaltijan veloittama verkkopalvelumaksu ja sähkövero.

Pörssisähkön hintariskit

Pörssisähkön hinta on luonteeltaan vaihteleva. Pörssihinta voi olla hyvin edullista tai jäädä korkealle tasolle pidemmäksi aikaa.

Sähkön pörssihintaa nostavat mm. seuraavat tekijät:

  • Sähkön kysyntä pysyy tavanomaista korkeammalla. Tyypillinen tilanne on pidempi pakkasjakso, jolloin lämmitystarve nousee voimakkaasti.
  • Sähkön tuotantoa on vähemmän tarjolla voimalaitosten tai siirtoyhteyksien vikaantumisten tai huoltojen takia.
  • Sähkön tuotantokustannukset nousevat. Tyypillinen tilanne on polttoainekustannusten voimakas nousu.

Oman verkkoalueemme pörssiasiakkaana voit ladata erittelyn tuntikohtaisista kulutuksistasi, tuntikohtaisista SPOT-hinnoista ja näiden mukaan muodostuvasta henkilökohtaisesta tuntihinnastasi Online-palvelusta. Klikkaa Laskut-välilehdellä yhdistelmäsopimuksen alta löytyvää ”tuntikohtaiset kulutukset” -linkkiä.

Pörssisähköasiakkaan lasku

Pörssisopimuksesi hintaerittelyn löydät Online-palvelusta. Pörssiasiakkaanamme näet laskullasi sinulle henkilökohtaisesti muodostuneen keskihinnan (sis. alv.). Hinta muodostuu sen mukaan, kuinka paljon olet käyttänyt sähköä milläkin tunnilla, ja mikä on ollut kyseisten tuntien pörssihinta. Laskulla ei ole tuntikohtaista hintaerittelyä.

Huomaathan, että Onlinesta ladattavassa Excel-erittelyssä hinnat on ilmoitettu alv. 0 % ja ilman yhtiön laskuttamaa toimitusmaksua. Erittelyssä ilmoitetun hinnan lisäksi laskutetaan KSOY Pörssi -sopimuksen perusmaksu, toimitusmaksu ja alv 24 %.

Jos sinulla on KSOY Pörssi -sopimus, mutta kohteesi on toisen sähköverkon alueella, löydät ”tuntikohtaiset kulutukset” -linkin Laskut-välilehdeltä ”Sähkön myyntisopimukset” -osion alta.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki