Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Näin valitset oikeanlaiset ledvalot – tarkista nämä asiat, kun valitset ledlamppua kotiin

19.10.2022

Valitse kotiin oikeanlaista valoa. Hehkulamput ovat vaihtuneet ledeihin ja valikoima on monipuolinen. Näillä ohjeilla löydät helpommin oikeanlaisen led-lampun.

Valitse kotiin oikeanlaista valoa. Hehkulamput ovat vaihtuneet ledeihin ja valikoima on monipuolinen. Näillä ohjeilla löydät helpommin oikeanlaisen led-lampun.

1. Valitse oikea lampputyyppi

Led-lamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. Useimpiin valaisinten kantatyyppeihin on saatavana ledilamppuja, ja valikoimista löytyy sopiva ledi lähes jokaiseen käyttökohteeseen: yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen. Pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta ledilampuilla saavutetaan paras energiansäästö ja matalat käyttökulut.

Älylamppu tarkoittaa lamppua, jota voidaan ohjata eri tavoin joko valokatkaisimesta tai langattomasti erillisen mobiili- tai tablettisovelluksen avulla. Lamput on varustettu perinteisillä lamppukannoilla eli ne sopivat tavallisiin kodin valaisimiin, eivätkä vaadi erillistä kotiautomaatiojärjestelmää. Älylampulla voi tyypillisesti säätää ja ohjata valaistuksen kirkkautta ja värisävyjä tai ajastaa ne syttymään tai sammumaan.

Tarkista valaisimen ja käyttöpaikan mukaan:

Lampun muoto ja koko
Sopivan kokoinen lamppu näyttää valaisimessa hyvältä. Vaihtoehtoja on runsaasti. Tarkista myös ennen ostoa, että lamppu mahtuu valaisimeen.

Himmennettävyys
Valitse tarpeen mukaan himmennettävä/ei-himmennettävä tuote. Tarvittaessa selvitä maahantuojalta tai valmistajalta lampun soveltuvuus omaan himmentimeen, esimerkiksi maahantuojien nettisivuilta.

Valon säteilykulma
Mieti, sopiiko valaisimeen paremmin spottimaisesti valoa antava vai hehkulampputyylisesti ympärisäteilevä ledi.

Valaisimen käyttölämpötila
Pihavalaisimeen ja saunaan tarvitset ledit, jotka on suunniteltu kestämään lämpötilan vaihtelua.

2. Millainen lampun kanta?

Tarkista, millainen kanta valaisimeen sopii.

3. Valitse tarpeeksi valoa

Valon määrää mitataan lumeneilla. Näin led-lamppujen valomäärä vastaa vanhojen hehkulamppujen valoa.

Hehkulamppu Led-lamppu
teho, watti valovirta, lumen, luumen (lm)
25 250
40 470
60 800
75 1050
100 1520

4. Valitse oikean sävyistä valoa

Hehkulamppujen värilämpötila on aina sama 2700 kelvintä (K), eli lämpimän valkoinen. Led-valoissa värilämpötiloissa on taas enemmän vaihtelua. Mitä korkeampi kelvinarvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa.

Tutustu lamppupakkauksen merkintöihin

Pakkauksesta näet lampun tärkeimmät tiedot

Lumenit (lm) – valon riittävä määrä
Lumenit kertovat lampun tuottaman valomäärän, joka vertailun vuoksi 60 wattisella hehkulampulla on 800 lm.

Energiatehokkuus
A-luokan lamppu kuluttaa vain kolmanneksen siitä sähkön määrästä, jonka C-luokkaan kuuluva lamppu kuluttaa. Laadukkaassa led-lampussa energiatehokkuusluokka on vähintään A+ (merkitsee pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua)

Värilämpötila
Lampun värisävy valitaan omien toiveiden ja käyttötarpeen mukaan. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K).

Käyttöikä
Ilmoitettu käyttöikä on keskiarvo, ei lupaus kestävyydestä. Vuosina ilmoitettu polttoaika on laskettu 1 000 tunnin vuosikäytön perusteella. Laadukkaan led-lampun käyttöikä on 25 000 tuntia (noin 25 vuotta).

Sytytyskerrat
Led-lamput syttyvät heti. Sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.

Himmentäminen ja lampun käyttölämpötila
Merkintä kertoo, soveltuuko lamppu ulkokäyttöön tai himmennettäviin valaisimiin.

Värintoistokyky
Ra-indeksi eli värintoistokyky kuvaa lampun kykyä toistaa värejä. Se kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään.Laadukkaassa lampussa värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.

Lampun hävittäminen
Elohopeaa sisältävät energiansäästölamput ja loisteputket tulee toimittaa ongelmajätteen keräykseen tai sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Ledit eivät sisällä elohopeaa, mutta niistä kerätään elektroniikkaa talteen, joten ne kuuluvat myös SER-keräyksen piiriin. Hehku- ja halogeenilamput voi laittaa tavallisen sekajätteen sekaan.

Lähde ja lisää tietoa: www.lampputieto.fi

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki