Kannattaisiko aurinkopaneelien hankinta omalle pihalle? Alkuun pääsee helposti ja kannattavuutta pääsee tutkailemaan helposti etukäteen.
Aurinkopaneelikauppa käy nyt kuumana. Ympäristöasiat ovat pinnalla, ja vastuullinen päätös tuottaa omaa sähköä auringosta on monelle tärkeä. Hankinnan motiivina on ollut myös halu tuottaa itse omaa sähköä, olla omavarainen. Aurinkosähköön liittyvä tekniikka on mielenkiintoista ja saattaa olla kimmoke aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Oman sähköntuotannon seuraaminen omasta järjestelmästä on kiehtovaa ja koukuttavaa.
Vuosikymmenen alusta lähtien aurinkopaneeleiden hinta on laskenut, mutta hintataso alkaa vakiintua eikä suurta alennusta ole näköpiirissä. Paneelien osuus järjestelmien kokonaishinnasta on noin 40–50 %. Akusto odottaa vielä teknistä innovaatiota, joka tekisi sähkön varastoinnista edullista ja varmaa. Sähkövarastona voi toimia myös sähköauto tai joissakin tapauksissa lämminvesivaraaja. Aurinkosähkön hyödyntäminen on edelleen taloudellisinta, jos sähkön voi käyttää itse suoraan. Järjestelmän hankintaan on mahdollista saada kotitalousvähennystä yksityistaloudessa ja energiatukia yrityksissä ja maatalouksissa.
Olisiko jo oman aurinkosähköjärjestelmän aika? Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset suunnittelussa eteenpäin ja teet järkeviä ratkaisuja:
Mieti, kuinka paljon sinulla on sähkönkäyttöä, jonka voi korvata aurinkosähköllä.
Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten, kun korvaat niiden tuottamalla sähköllä omaa sähkönkäyttöäsi. Silloin säästät sekä energian hinnan, siirtohinnan että verot. Ylijäämäsähkön myynnistä saa korvausta, kun siitä on tehty sopimus sähkönmyyjän kanssa.
Aurinkopaneeleiden tuotto on monen muuttujan summa. Millainen asennuspaikka on? Mihin ilmansuuntaan katto on? Onko edessä puita, pylväitä tai tuotantoa haittaavia varjoja? Kestääkö katto? Paneelit voidaan asentaa myös telineiden avulla maahan, mutta sijainnin on hyvä olla lähellä sähkökeskusta, sillä matkalla häviää energiaa.
Suuntaa-antavan arvion omasta tilanteestasi saat syöttämällä osoitteesi aurinkosähkölaskuriin. Näet, kuinka paljon katostasi on aurinkoenergian tuotantoon soveltuvaa alaa, suosituksen järjestelmän koosta ja ennusteen vuosituotosta.
Markkinoilla häiriköi pieni epätervettä myyntitoimintaa harjoittava ryhmä kauppiaita, jotka aiheuttavat ongelmia. Sähköyhtiöt saavat yhteydenottoja asiakkailta, jotka ovat liian hätäisesti tehneet erittäin kalliin aurinkopaneelikaupan. Hinnan lisäksi ongelmana voi olla se, että ostettua järjestelmää ei voida liittää sähköverkkoon ollenkaan tai se ei sovellu asiakkaan sähköliittymään. On voinut myös käydä niin, ettei kunnan lupavaatimuksia ole selvitetty tai että järjestelmän käyttöönottoon vaadittuja ilmoituksia ei ole edes tehty.
Kaupan purkaminen on mahdollista, mutta se on tehtävä nopeasti ja keinot ovat usein rajattuja. Niistä tarkemmin tämän jutun lopulla olevassa infossa.
Pyydä aina tarjous useammalta aurinkopaneeleiden toimittajalta. Älä laita liian hätäisesti nimeäsi paperiin, jota ovelta ovelle -kauppias tarjoaa sinulle. Se on todennäköisesti tilaus.
Sähkö on luonteeltaan tuoretuote, jossa tuotanto ja kulutus eivät aina kohtaa. Lähes aina tulee aikoja, jolloin järjestelmästä syötetään sähköä verkkoon.
Sähköverkkoyhtiö tarkastaa ennen aurinkosähköjärjestelmän kytkemistä verkkoon, onko asiakkaan ylijäämäsähköllä ostaja. Ostajan pitäisi siis olla tiedossa ennen järjestelmän verkkoon kytkentää. Kysy sähkön ostosopimusta omalta sähkönmyyjältäsi, jos et ole valtuuttanut paneelitoimittajaa tekemään sitä puolestasi.
Luotettava aurinkopaneelitoimittaja varmistaa verkkoyhtiöltä, onko liittymä oikean kokoinen ja liityntä mahdollista tehdä. Varmista ennen kaupantekoa, hoitaako myyjä luvat kuntoon ja tekeekö se tarvittavat ilmoitukset verkkoyhtiölle. Aurinkosähköjärjestelmän verkkoon kytkeminen vaatii sähköurakointioikeudet, ja verkkoon kytkennästä tulee ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle. Ilmoituksen liitteeksi sähköurakoitsija täyttää yleistietolomakkeen, joka toimitetaan sähköverkkoyhtiöön tarkastettavaksi. Tämän jälkeen verkkoyhtiö antaa järjestelmälle kytkentäluvan tai käy vaihtamassa kohteeseen ensin kaksisuuntaisen mittalaitteen ja myöntää kytkentäluvan vasta toimenpiteen jälkeen.
Kunta voi rajoittaa esimerkiksi paneeleiden asentamista tiettyyn ilmansuuntaan. Kuntien vaatimat luvat ovat erilaisia, ja ne kannattaa selvittää etukäteen kunnan rakennusviranomaisilta. Yleensä riittää toimenpidelupa, joskus ei tarvita sitäkään. Luvat on hyvä olla tiedossa ja kunnossa. Aurinkopaneelimyyjältä on hyvä varmistaa, hoitaako se tarvittavat luvat kuntoon vai pitääkö asiakkaan hoitaa lupa-asiat kunnan kanssa.