Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Aurinkokennovalaisimet – parhaimmillaan sähkövalaistuksen lisänä

14.8.2024

Aurinkokennovalaisimilla täydennät pihan, terassin ja parvekkeen sähkövalaistusta ja korostat yksityiskohtia. Niillä myös loihdit helposti pehmeää tunnelmaa hämyisiin loppukesän iltoihin.

Marketeista ja sisustuskaupoista löytää tänä päivänä jos jonkinlaisia, hinnaltaan melko edullisia aurinkokennovalaisimia. On pyöreitä munanmuotoisia, perinteisen kynttilälyhdyn näköisiä, seinälle ripustettavia malleja, maahan upotettavia pylväsmallisia valosarjoja ja käteviä, kahvasta kannettavia valontuojia. Mutta mitä niistä kannattaa tietää, mihin niiden teho riittää ja millaisessa käytössä ne toimivat parhaiten ulkotiloissa?

– Aurinkokennovalaisinten valaistusteho on yleensä melko pieni. Ne ovatkin parhaimmillaan puutarhan, pihan, terassin tai parvekkeen tunnelmavalaisimina. Niillä voi täydentää sähkövalaistusta siellä, missä kaapeloitu sähkövalo ei ulkona riitä ja kaivataan lisävaloa, selventää sisustusarkkitehti SIO, valaistussuunnittelija Elina Katajamäki Avico Oy:stä.

Aurinkokennovalaisin toimii nimensä mukaisesti aurinkoenergialla, jota latautuu valaisimen aurinkopaneelin kautta laitteen akkuun. Valaisin siis käyttää aurinkoenergiaa valon tuottamiseen. Aurinkokennovalaisimessa on yleensä sisäänrakennettu aurinkopaneeli, mutta paneeli voi olla myös erillinen laite, joka sijoitetaan auringonvaloa kohti irrallaan valaisimesta tai valaisinsarjasta. Katajamäen mukaan aurinkokennovalaisimet toimivat Suomessa parhaiten kesäaikana, toukokuusta syyskuuhun.

– Silloin riittää auringonvaloa lataamaan aurinkopaneelia. Aurinkokennovalaisinten akut eivät sen sijaan yleensä kestä talvea, ja siksi valaisimet kannattaa kerätä pois ennen yöpakkasia.

Jos mökillä ei ole sähköjä, aurinkokennovalaisimille löytyy tarvetta.
Pollari Northlight, 49.90.(Clas Ohlson).

Tunnelmaa turvallisuus huomioiden

Kannettavilla tai ulkotiloihin sijoitetuilla aurinkokennovalaisimilla on helppo valaista hämärää polkua mökkisaunalle. Kun laituri on hyvin valaistu, on turvallista pulahtaa iltauinnille.

– Saunaan ne eivät kuitenkaan yleensä sovi, sillä aurinkokennovalaisinten ledit eivät kestä kuumuutta.

Aurinkokennovalaisinten pehmeällä valolla myös korostat lempi-istutuksiasi ja luot parvekkeelle hämyistä tunnelmavaloa. Sijoita aurinkokennovalaisin tai laitteen erillinen aurinkopaneeli kohti aurinkoa niin, ettei se peity esimerkiksi kukkien tai pensaiden lehdillä.

Tuotetiedoista voi tarkistaa muun muassa laitteen tiiviydestä ja kosteudenkestävyydestä kertovan IP-luokan. Katajamäen mukaan ulkotiloihin soveltuvan valaisimen IP-luokan tulisi olla vähintään IP44, jotta se kestäisi ulko-olosuhteiden vaatimukset. Hän kuitenkin suosittelee ulkotiloihin laitteita, joiden IP-luokka on vähintään IP65.

Lempeää valoa luontoon

Valaistussuunnittelijan mielestä valon värillä ja tunnelmalla on iso merkitys ulkotiloissa.

– Suomalainen luonto on rauhan tyyssija. Siksi pihavalaistuksenkin on hyvä olla mieluummin lempeä kuin kirkkailla valonheittimillä toteutettu. Kylmä valo luo kalseaa tunnelmaa ja tuottaa taivaalle valosaastetta. Lämmin valo sopii paremmin valaisemaan puita, pensaita ja terassitiloja. Tähän tarkoitukseen aurinkokennovalaisimet sopivat hyvin.

Valon väri kannattaa huomioida niin sähköllä toimivia ulkovalaisimia kuin aurinkokennovalaisimia hankittaessa. Väri selviää valaisimeen merkitystä kelvinluvusta. Sisätiloissa työpisteellä valaisin voi olla kirkas eli 4 000 – 5 000 kelviniä, mutta Katajamäen mukaan ulkona riittää 2 700 – 3 000 kelviniä. Silloin kirkkaus on suunnilleen sama kuin kynttilän valolla, jopa hieman lämpimämpi. Kun kaikki ulkovalaisimet tuottavat samanväristä, lämmintä valoa, valaistus säilyy yhtenäisenä ja miellyttävänä.

Kulkuteitä on hyvä valaista hämärän tullen. Buddly-ulkovalaisin aitaan, kaiteeseen tai terassin reunaan. 4 kpl 29 € (Valomaja).

Panosta laatuun

Aurinkokennovalaisimet kehittyvät koko ajan teholtaan kirkkaammiksi. Laadukkaissa aurinkokennovalaisimissa on usein lisäominaisuuksia. Ne voivat toimia esimerkiksi hämäräkytkimellä tai liiketunnistimella. Jotkin laitteet voi liittää myös osaksi älykotijärjestelmää.

– Laadukkaissa laitteissa valaistusteho voi riittää jopa kahdeksaksi tunniksi, ja ne voivat valaista ympäristöään laajemmalle kuin edulliset laitteet. Laadukkaiden aurinkokennovalaisinten materiaali voi olla esimerkiksi kestävä rosteri. On myös RGB-aurinkokennovalaisimia, joissa valon väri muuttuu siniseksi, vihreäksi ja punaiseksi – kuin värikkäissä jouluvalosarjoissa.

Aurinkokennovalaisimissa edullisuus ei Katajamäen mukaan takaa laatua. Halpa hankinta ei myöskään aina ole vastuullinen hankinta. Hän suositteleekin miettimään, suosiiko mieluummin yhden kesän kestävää laitetta vai ostaako laatulaitteen, jonka akku kestää pidempään. Hänen asiakkaansa eivät vielä ole kyselleet aurinkokennovalaisimia pihoilleen.

– Mutta viiden vuoden päästä tilanne voi olla jo muuttunut ja laitteet kehittyneet samalla vauhdilla kuin aurinkoenergian käyttö kodeissa muutenkin.

Käyttöikänsä päähän tulleet aurinkokennovalaisimet kierrätetään samoin kuin muutkin sähkölaitteet. Vastuullisesti toimiva myyjä myös vastaanottaa rikkoontuneen valaisimen myymälän kierrätyspisteeseen.

Kuvat: Clas Ohlson ja Valomaja

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki