Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tuulta ja tyyntä

Vuosi 2024 oli ensimmäinen toimintavuotemme ilman vähittäismyyntiliiketoimintaa, joka siirrettiin Väreelle vuoden 2024 alussa. Tämän seurauksena liikevaihto laski merkittävästi. Muutos näkyi asiakaspalvelussa ja tukipalveluissa, joiden painopistettä kohdistettiin nyt sähköverkkoasiakkaiden palveluun. Samalla panostettiin digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja toiminnan tehostamiseen toimintakuluja leikkaamalla ja tekoälyä hyödyntämällä.

Hintavaihtelut sähkön tukkumarkkinoilla kasvoivat entistäkin suuremmiksi vuonna 2024, ja samalla vuoden keskihinta laski. Tukkusähkön keskihinta Suomessa oli 46 (56) €/MWh. Negatiivisia tai nollahintaisia tunteja oli yhteensä 900, mikä on 68 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Hintavaihtelu on lisääntynyt voimakkaasti sekä kasvaneen tuulivoimatuotannon että suljettujen lauhdevoimalaitosten takia. Viime vuonna tuulivoimatuotannon määrä kasvoi 37 prosenttia.

Sähkönkäyttö lisääntyi Suomessa kertomusvuonna 3,4 prosenttia. Kymenlaakson Sähköverkon alueella kasvua oli 2,1 prosenttia. Puhtaan siirtymän hankkeiden odotetaan tulevaisuudessa lisäävän merkittävästi sähkön käyttöä ja tuotantoa. Toistaiseksi sähkönkäyttö on lisääntynyt eniten kaukolämmön sähköistymisen ja datakeskusinvestointien etenemisen myötä. Uusia liittymissopimuksia Kymenlaakson Sähköverkkoon tehtiin 165 (199) kappaletta, mikä on vuosituhannen alhaisin määrä.

Kymenlaakson Sähkö -konserni saavutti viime vuonna tyydyttävän tuloksen. Verkkotoiminnan ja osakkuusyhtiöiden tulokset olivat hieman suunniteltua parempia, mutta sähkön markkinahinnan lasku ja sähköntuotannon väheneminen heikensivät energialiiketoiminnan tulosta. Konsernin liikevaihto oli 108,5 (148,2) miljoonaa euroa ja liikevoitto 29,0 (29,5) miljoonaa euroa. Verkkotoiminnan tulos parani hieman edellisvuodesta ja liikevoitto oli 16,3 (14,6) miljoonaa euroa. Energialiiketoiminnan tulos heikentyi edellisvuoden ennätykselliseltä tasolta ja oli 11,5 (17,4) miljoonaa euroa. Energialiiketoiminnan tulokseen sisältyy 9,7 miljoonan euron kertaluonteinen positiivinen erä. Investoinnit olivat yhteensä 21,4 (21,1) miljoonaa euroa, ja ne kohdistuivat pääosin sähköverkon toimitusvarmuuteen.

Kymenlaakson Sähköverkon alueelle osui useita lumikuorma- ja myrskyrintamia. Vuosittaiset lähes 20 miljoonan euron investoinnit toimitusvarmuuden parantamiseen ovat kuitenkin tuottaneet tulosta, kun keskimääräinen keskeytysaika lyheni lähes tunnilla. Tulevina vuosina jakeluverkon toimitusvarmuusinvestointien lisäksi panostuksia tarvitaan 110 kV:n verkkoihin ja sähköasemiin sekä mittalaitteiden uusimiseen. Viime vuonna uudet mittalaitteet asennettiin jo yli 12 000 asiakkaalle.

KSOY-konsernilla on omistuksia useissa yrityksissä, jotka ovat syntyneet energia-alan yritysten yhteenliittymien kautta ja joihin on yhdistetty Kymenlaakson Sähkön aiempia liiketoimintoja tai yksikköjä. Tällaisia yrityksiä ovat Väre Oy:n ohella Elvera Oy ja Enerva Oy. Näissä yrityksissä yhdistyminen ja keskittyminen valittuun pääliiketoimintaan ovat kehittäneet osaamista ja avanneet uusia laajentumismahdollisuuksia. Vastaavasti Kymenlaakson Sähkössä keskittyminen ydinliiketoimintoihin luo pohjan toiminnan kehittämiselle voimakkaasti muuttuvassa ympäristössä.

Kiitän vuoden 2024 tuloksellisesta yhteistyöstä kaikkia Kymenlaakson Sähkön sidosryhmiä.

Aku Pyymäki
toimitusjohtaja

Avainluvut

Lue lisää

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki