Siirry sisältöön
Hae sivustolta

As Oy Kotkan Hirssaaren Helmi tuottaa aurinkosähköä pian energiayhteisönä

3.3.2023

Aurinkopaneelit asennetaan kevään aikana Kotkan Hirssaareen. Neljän paritalon muodostama taloyhtiö on perustamassa energiayhteisöä, jotta investoinnista saadaan paras mahdollinen tuotto.

Mikä innoitti aurinkopaneeleihin ja energiayhteisön perustamiseen taloyhtiön puheenjohtaja Raimo Metsola?

– Aurinkosähkön tuottamisen tavoitteena on parempi energiaomavaraisuus sekä paremmin ennakoitavat ja pienemmät energiakustannukset. Energiayhteisön perustaminen on melkeinpä ainoa keino, jolla saadaan tuotettu sähkö järkevästi kiinteistön lisäksi myös osakkaiden käyttöön.

Taloyhtiön aurinkosähköjärjestelmä on mitoitettu kattamaan kiinteistösähkön ja osakkaiden oman kulutuksen. Myyntiä varten järjestelmää ei ole mitoitettu, mutta sopimus mahdollisesta ylimääräisestä sähköstä tehdään kiinteistösähkön myyvän yhtiön kanssa. Paneelit asennetaan kahden paritalon katolle.

– Kaikki taloyhtiön 8 jäsentä ovat mukana yhteisössä ja myös kiinteistösähkö kuuluu mukaan. Aurinkovoimala kytketään taloyhtiön liittymään, ja kiinteistösähkön kulutuksen ylittävä osuus hyvitetään laskennallisesti, nk. hyvityslaskennan avulla osakkaille, kertoo Metsola.

Miten asia etenee taloyhtiössä?

– Meillä yhtiökokous teki asiasta päätöksen ylimääräisessä yhtiökokouksessa viime vuonna. Asennukset alkavat heti, kun talvi on ohi. Energiayhteisö perustetaan käytännössä helmi-maaliskuun aikana, kun saamme verkkoyhtiön kanssa sovittua yksityiskohdista. Ymmärtääkseni meillä sen pitäisi olla erittäin helppo toimenpide, kun kaikki osakkaat ovat mukana, miettii Metsola.

Huolellinen valmistelu kannattaa

Oman aurinkosähkön tuottaminen taloyhtiöissä on ekoteko ympäristön hyväksi. Energiayhteisön perustamisen ansiosta se on nyt entistä tuottavampaa. Päästöttömän energian lisäksi taloyhtiön osakkaat nauttivat myös asuntojen arvonnoususta. Mitä projektissa on hyvä ottaa huomioon, jos mielessä on aurinkosähkön tuottaminen omassa taloyhtiössä?

– Tarkka perehtyminen aiheeseen esimerkiksi Motivan palveluiden avulla on järkevää. Huolellinen valmistelu on tärkeä asia ja taloyhtiön osakkaiden kanssa on hyvä keskustella asiasta jo hyvissä ajoin. Meillä on hyvin valveutuneet asukkaat, jotka seuraavat aikaa, joten meillä asia on edennyt sujuvasti, kiittää Metsola.

Lue lisää

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki