Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Netotuksesta selkeää hyötyä aurinkosähkön tuottajille

27.7.2022

Aurinkosähkön tuottaminen ja käyttö on nyt entistä kustannustehokkaampaa, kun oman tuotannon voi hyödyntää kokonaisuudessaan itse.

Kymenlaakson Sähköverkko otti käyttöön pientuottajien netotuksen maaliskuun lopussa. Netotus on käytössä niiden asiakkaiden osalta, jotka sekä ostavat että myyvät sähköenergiaa. Käytännössä netotus koskee lähinnä aurinkosähkön pientuottajia.

Netotukseen siirtyminen ei vaadi asiakkaaltamme toimenpiteitä, vaan netotus on automaattisesti käytössä kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Hyvitämme automaattisesti käyttämättä jääneen tuotannon verkkopalvelulaskulla. Asiakkaanamme näet Online-palvelussa netotetun sähkönkulutuksen ja ylijäämäsähkön määrän eli ulos myydyn sähkön.

Sähkömarkkinalaki on mahdollistanut tunnin sisäisen netotuksen vuoden 2021 alusta lähtien, ja se tulee kaikille verkkoyhtiöille pakolliseksi 1.1.2023.

Miten netotus toimii?

Tuntikohtainen netotus koskee pientuotantoa, jonka teho on alle 100 kVA.

Jos sähköä sekä tuotetaan että kulutetaan saman tunnin aikana, tuotettu sähkö alentaa suoraan ostettavan sähkön määrää. Tällöin kulutuksesta vähennetään tuotetun energian määrä. Jos tuotetun sähkön määrä ylittää kulutuksen, näyttävät kulutustiedot tuolta ajalta nollaa.

Esimerkkinä: Jos samalle tunnille on tullut yhteensä 4 kilowattituntia ostoa ja 2 kilowattituntia myyntiä, lopputulos on nettona 2 kilowattituntia ostoa. Asiakasta laskutetaan tämän mukaisesti.

Mitä hyötyä netotuksesta on?

Aurinkosähkön oma käyttö on pientuottajalle edullisempaa kuin sen myynti ulos. Pientuottajana et enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan kaikki itse tuottamasi sähkö menee ensisijaisesti omaan käyttöösi.

Netotuksen myötä säästät sähkön ostokustannuksissa. Säästöä tulee jokaiselta itse tuotetulta ja käytetyltä kilowattitunnilta verkkopalvelun ja energian käyttömaksuista ja sähköverosta. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki