Monen mökin sähköjärjestelmä on aikanaan suunniteltu jääkaapille ja lampulle – ei sähköautoille ja klapikoneille. 10 ampeerin sulake voi olla tärkeä turvalaite, mutta sen kapasiteetti tulee nopeasti vastaan. Kuinka paljon sulake oikein kestää?
Talven väistyessä katseet suuntaavat kohti luonnon helmaa ja kesämökkien kultaiset muistot heräävät mielissä. No ikuisia työmaitahan ne ovat, se kyllä muistetaan, ja kaikennäköiset kommellukset kuuluvat asiaan. Sulakkeiden palaminen uuden klapikoneen kanssa, josta tietenkin syytetään uutta klapikonetta, joka kuskataan takaisin kauppaan, ja kaupan pistorasialla todetaan, että hyvinhän tämä toimii… Tarinoita on varmasti monia erilaisia.
Edellisen tarinan kaltaiset tilanteet kielivät hyvin pienelle sähkönkulutukselle suunnitelluista kiinteistön sähköistä. Sähköautot, erilaiset työkoneet ja muu sähköistyksen merkittävä lisääntyminen koettelevat vanhoja asennuksia, joita ei ole alun perinkään mietitty näin pitkälle tulevaan.
Hyvin usein kesämökeillä on käytetty pieniä sulakekokoja, kuten 10 ampeerin sulakkeita, tai hieman herkempiä B-toimintakäyrän johdonsuojakatkaisijoita eli automaattisulakkeita. Näiden tarvetta sanelee ennen kaikkea turvallisuus: heikossa jakelussa isompien ja epäherkempien suojalaitteiden toiminta-aika voisi venyä vaarallisen pitkäksi vikatilanteiden eli sähköiskun vaaran hetkellä. Rajallisesti mitoitetut suojalaitteet suojaavat paremmin ihmisiä ja omaisuutta mutta kestävät vähemmän normaalia sähkökuormaa. Herkemmät B-käyräiset kestävät heikommin esimerkiksi erilaisten kodinkoneiden tai työkoneiden aiheuttamat hetkelliset – joskus hyvinkin korkeat – kytkentävirtapiikit.
10 ampeerin sulake tai johdonsuoja kestää normaalia kotitalouspistorasiaan kytkettävää kuormaa nimellisesti yhteensä 2 300 W. Jos saman sulakkeen perään sattuisi kytkemään esimerkiksi pölynimurin (600 W), sähkölieden (800 W) ja klapikoneen (2 300 W), niiden yhteissumma (3 700 W) ylittäisi sulakkeen keston selvästi. Kun vielä huomioidaan kesähelteet, kuumana käyvä sähkökeskus sekä valmiiksi lämmennyt ja sen myötä herkemmin toimiva suojalaite, sulakkeen palamiseen saattaa riittää pelkkä klapikone.
Viimeistään silloin, kun sulakkeen rajoja on koeteltu jo joitakin kertoja, sen sulakelanka on haurastunut sen verran, että se saattaa palaa pienemmänkin kuorman kytkentävirtapiikistä. Varsinkin sulakkeilla on siis käyttöikä, koska niiden sulakelanka on suunniteltu vain kerran toimivaksi – se on siten kuluva osa. Tämä voi aiheuttaa odottamattomia haasteita, ja siksi on aina hyvä huolehtia riittävistä sulakevarannoista sekä kodeissa että mökeillä.
Jos nämä ongelmat tuntuvat tutuilta, on hyvä aika alkaa kysellä esimerkiksi Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n osaavan jäsenistön eli sähköurakoitsijoiden perään. Heidän kanssaan voidaan katsoa, saisiko kiinteistön sähköistyksiä ryhmiteltyä uusiksi, mikä voi auttaa useimmissa tilanteissa. Tarvittaessa on syytä alkaa selvittää, millä keinoin sähköistykseen saataisiin riittävää parannusta, jotta se kestäisi nykytarpeet.
Vastaajana
Matti Orrberg
Tekninen asiantuntija
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry