Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Podcastin jakso 5: Sujuva yhteistyö verkonrakentamisen lupakäytännöissä

Sähköverkkoyhtiöt toteuttavat investointeja asiakaslähtöisyys edellä: toimitus- ja säävarmaa sähköverkkoa toteutetaan, jotta asiakkailla olisi katkoja mahdollisimman vähän, ja samalla edistetään hiilineutraalia, sähköistyvää Suomea. Kantaverkkoyhtiömme Fingrid toteuttaa valtakunnallista voimansiirtoverkkoa ja alueelliset verkkoyhtiöt puolestaan alueellista sähkönsiirtoa ja sähkölinjoja asiakkaille saakka.

Verkkoyhtiöillä ei ole omia maaomistuksia ja yhteistyötä tehdäänkin monien eri tahojen kanssa, jotta verkostorakentaminen saadaan toteutettua. Yhteistyökumppaneita ovat yksityiset henkilöt ja muut maanomistajat (esim. metsäyhtiöt), MTK, ELY-keskukset, kunnat ja kaupungit. Yhteistyön sujuvuus on kaikille osapuolille oleellista ja tärkeää.

Sujuvat prosessit ovat tärkeässä roolissa. Lupaprosesseihin kukaan ei halua tuhlata kohtuuttomasti aikaa eikä rahaa. Yhteistyö kuntien kanssa, ja esimerkiksi kaavamuutosten ja tulevien infrainvestointien ennakointi, on todella tärkeää verkkoyhtiöille verkon rakentamisen kannalta. Yhteisessä neuvottelupöydässä on hyvä istua hyvissä ajoin.

Lunastuslaki määrittää korvausten perusteet maanomistajille. Maanomistajan kuuluu saada oikea korvaus haitasta, joka hänelle aiheutuu.

Tuulivoima on merkityksellisessä roolissa muun muassa ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa. Mutta miten koko prosessi toimii, eli kun rakennetaan tuulivoimala, niin mitä vaaditaan, jotta sen tuottama sähkö saadaan siirrettyä asiakkaille?

Linjoja pitkin podcastin jaksossa viisi keskustellaan siitä, kuinka tärkeää on sujuva ja toimiva yhteistyö verkon rakennuksen lupa- ja maanomistuskäytännöissä. Vieraina ovat MTK:n toiminnanjohtaja Vesa Kallio Etelä-Savosta ja verkko-omaisuuden hallintayksikön päällikkö Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkolta. Ota jakso kuunteluun tästä:

Podcastia toteuttavat yhteistyössä Järvi-Suomen Energia, Kymenlaakson Sähköverkko, Pohjois-Karjalan Sähkönsiirto ja Savon Voima Verkko.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki