Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Podcastin jakso 2: Tulevaisuuden mahdollistaja

Sähköverkko on tulevaisuuden mahdollistaja.

Energia-ala on yhdessä pääroolissa, kun Suomea kehitetään vauhdilla hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi. Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Ilmastonmuutos sekä energia-alan ratkaisut ovat päivittäisiä keskustelunaiheita.

Moni muistaa Hannun, Tapanin ja Astan, niiden aiheuttamat ympäristötuhot, ja erityisesti niiden aiheuttamat sähkökatkot. Myrskyjen seurauksena sähköverkkojen toimintavarmuutta alettiin parantaa. Sähköverkon asiakkaille muutos on tarkoittanut paljon esillä ollutta energiakustannusten kohoamista, mutta myös tavoitteen toteutumista eli toimitusvarmuuden paranemista. Sähkökatkoja on tänä päivänä huomattavasti vähemmän, ja ne ovat lyhyempiä kuin aiemmin. Nyt muutoksia luvataan jälleen, kun sähkömarkkinalakia päivitettiin elokuussa 2021.

Lakimuutoksesta asiakkaalle on jäänyt varmasti päällimmäisenä mieleen luvattu verkkopalvelumaksujen aleneminen. Verkkopalvelun, hinnoittelun ja palveluiden tason pitäisi olla tasapuolista kaikille suomalaisille. Mitä muutos tarkoittaa yhteiskunnalle ja verkkoyhtiöille? Mitä tapahtuu nyt investointitahdille, kun toimitusvarmuustavoitteille tuli jatkoaikaa? Vaikuttaako investointien mahdollinen väheneminen paikallisesti työllisyyteen? Mikä on resurssien vaikutus häiriö- ja erikoistilanteiden hoitoon, ja tulevaisuuden sähköverkon rakentamiseen? Kysymyksiä on paljon ja niistä keskustellaan linjoilla.

Keskustelemassa ovat hallitusneuvos Arto Rajala, työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä. Lähde mukaan linjoille!

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki