Usein kysyttyä

Miksi eri sopimukset ovat niin erihintaisia?

Eri sopimuksissa sähkön hinta seuraa markkinahinnan kehitystä eri tavalla. Kiinteähintaisissa sopimuksissa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Suoraan pörssistä ostettaessa sähkön hinta seuraa tarkasti markkinahintaa ja vaihtelee tämän takia eniten. Jatkuvissa sopimuksissa, esim. KSOY Perus sopimuksessa, sähkön hinta seuraa markkinahintaa maltillisesti ja viiveellä.

Miksi teillä on ihan erilaiset hinnat kuin naapuriyhtiöllä?

Yhtiöissä sähkön hinnoitteluun vaikuttavat mm. oman tuotannon määrä ja sen kustannukset sekä sähkön ostosopimusten tilanne. Nämä vaihtelevat voimakkaasti eri yhtiöiden välillä. Erityyppisten sopimusten hinnat vaihtelevat paljon keskenään yhtiöissäkin. Sähköä voi ostaa määräaikaisella sopimuksella kiinteään hintaan tai suoraan sähköpörssistä tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, jolloin sähkön hinta voi ajan mittaan nousta tai laskea. Hetkellisten tarjoushintojen vertailu voi joskus johtaa harhaan. Mieti, millaista palvelua haluat yhtiöltäsi ja millaisen sähkösopimuksen haluat. Sopimuksista löytyy nyt hyviä vaihtoehtoja.

Miten kilpailutan sähköni?

Voit pyytää tarjouksia eri sähkönmyyjiltä ja valita niistä sinulle sopivimman sopimuksen. Kymenlaakson Sähkön sopimusvaihtoehdot löydät tarjouslaskurista.  Myyjiä voi kilpailuttaa myös esim. Energiamarkkinaviraston www.sahkonhinta.fi  -palvelussa.

Ennen kilpailuttamista on hyvä selvittää omasta sähkölaskusta käyttöpaikan numero ja osoite, sähkönkäytön vuosiarvio sekä käyttöpaikan pääsulakekoko.

Uusi sähkönmyyjä huolehtii halutessasi vanhan sopimuksesi irtisanomisesta sekä hoitaa yhteydet verkkopalveluyhtiöön mittarin luentaa varten. Sinun ei siis tarvitse erikseen olla yhteydessä vanhaan myyjääsi tai verkkopalveluyhtiöön myyjää vaihtaessasi.  Uuden sopimuksen teet helposti täällä.

Milloin voin vaihtaa sähkönmyyjää?

Voit vaihtaa sähkönmyyjää, jos sinulla ei ole voimassaolevaa määräaikaista sopimusta kenenkään toisen sähkönmyyjän kanssa.

Maksaako kilpailutus ja sähkönmyyjän vaihtaminen?

Kilpailutus ja sähkönmyyjän vaihtaminen on maksutonta. Sähkömittari luetaan aina myyjänvaihdon yhteydessä, mutta tämäkään ei maksa sinulle mitään, jos vaihdat myyjää ensimmäisen kerran tai edellisestä myyjänvaihdosta on kulunut vähintään vuosi.

Muuttuuko sähkön siirtohinta kun vaihdan myyjää?

Ei muutu, sillä sähkön siirto on ostettava asuinpaikkakunnan sähköverkkoyhtiöltä. Kilpailutettavan sähkön myynnin osuus on noin 40–50 % sähkön kokonaiskustannuksista.

Voiko myyjän vaihtuessa sähkön laatu huonontua?

Sähkönmyyjän vaihto ei vaikuta sähkön laatuun. Paikkakuntasi sähköverkkoyhtiö vastaa sinulle toimitettavan sähkön laadusta riippumatta siitä, mistä sähkösi ostat.

Milloin muuttoilmoitus pitää tehdä ja miten teen sen?

Ilmoitus kannattaa tehdä heti, kun muuttopäivä on varmistunut, mutta viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat katkeamattoman sähköntoimituksen. Kätevimmin ilmoitat muutosta nettisivujemme Online-asioinnissa. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme.

Sähköyhtiöön pitää tehdä aina erillinen muuttoilmoitus, emme saa tietoa Postin tai maistraatin kautta. Niin asunnosta pois muuttavan kuin asuntoon muuttavan tulee ilmoittaa muutosta.

Tarvitseeko minun muuttaessani irtisanoa entisen asuntoni sähkösopimus?

Muuttaessasi sinun tulee aina itse huolehtia sähkösopimuksen irtisanomisesta entiseen osoitteeseesi, muuten voit joutua maksamaan uuden asukkaan sähkönkäytöstä. Irtisanomisaika on 14 päivää.

Ilmoitanko muuttaessani vanhan asuntoni sähkömittarin lukeman?

Kun sinulla on etäluettava mittari, verkkoyhtiö huolehtii mittarinluvusta.

Muutan ja olen irtisanonut entisen sähkösopimukseni. Miten teen uuden sopimuksen?

Ole valitsemaasi sähkönmyyjään yhteydessä viimeistään kaksi viikkoa ennen sopimuksen haluttua voimaantulopäivää. Muistathan, että sähkösopimusta ei voi tehdä takautuvasti. Kun teet kanssamme sähkösopimuksen, hoidamme puolestasi myös sähkön siirtosopimuksen teon. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, sitä ei voi kilpailuttaa.

Voinko ottaa nykyisen sopimukseni mukaan uuteen osoitteeseen?

Sähkösopimusvahvistuksessa on määritelty osoite, johon sopimus tehdään. Näin ollen sopimusta ei voi viedä uuteen kohteeseen.