Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tillin lomamökeissä nautitaan aurinkosähköstä

8.6.2021

Onkamaalla kesäinen luonto on kauneimmillaan. Luonto ja hiljaisuus ovat lomamökkien valtteja myös asiakkaiden mielestä. Nyt lomamökin katolla kiiltelevät uudet aurinkopaneelit.

Kaija ja Tapio Tilli ovat luontoihmisiä. Päätös investoida aurinkosähköön kumpuaa kiinnostuksesta luontoon ja sen säilyttämiseen. Oma sähköntuotanto tuntui myös tekniikaltaan kiinnostavalta.

– Meillä on vuokrattavana kaksi lomamökkiä täällä Salmento-järven rannalla. Tarjoamme asiakkaille  luontoelämyksiä; kaunis luonto on ympärillä, metsästä saa marjoja ja sieniä ja järvestä kalaa. Mökkivieraat nauttivat erityisesti hiljaisuudesta luonnon keskellä ja tulevat säännöllisesti aina uudestaan nauttimaan siitä. Nyt tähän  luontoelämykseen liittyy myös ympäristöystävällinen sähkö, kertoo Kaija.

Luonnonmukaisuus näkyy myös mökkien rakenteissa. Hirret ovat käsittelemättömiä ja saavat patinoitua harmaaksi ajan saatossa. Hengittävä rakenne pitää mökit terveinä ja ilman puhtaana. Mökeissä on helppo hengittää.

– Aurinkosähkö sopii hyvin tähän ympäristöön. Se on vastuullisuutta ja ympäristön huomioon ottamista. Mutta kyllä oma sähköntuotanto tuntui myös tekniikaltaan kiinnostavalta. On mielenkiintoista nähdä, miten kaikki toimii ja seurata tuotantolukemia, kertoo Tapio.

Tillien vuokramökin katolla komeilee 10 aurinkopaneelia.

Luotettavuus ja vaivattomuus olivat tärkeitä asioita hankinnassa

Tilleillä kipinä aurinkosähköön lähti kiertävän myyjän yhteydenotosta. Ajatus jäi kytemään ja päätettiin selvittää tarkemmin oman aurinkosähkön tuotannon mahdollisuudet ja järkevyys.

– Silloin pyysimme tarjouksen myös Kymenlaakson Sähköltä. Tuntui järkevältä, että oma sähköyhtiö hoitaisi järjestelmän. Silloin voisi olla varma, että se olisi oikean kokoinen ja joku vastaisi oikeasti sen toimivuudesta, muistelee Tapio. – KSOY tarjosi aurinkosähköä kokonaispakettina ja palvelu, jota sieltä saatiin, oli erinomaista. Oli helppo valita järjestelmän toimittajaksi oma sähköyhtiö.

– Asennuskin hoitui mutkattomasti sitten, kun paneelit saatiin. Vaikka asennusaikatauluja jouduttiin vähän sovittelemaan tavarantoimitusten takia, asennus saatiin tehtyä niin, ettei loma-asukkaille koitunut siitä haittaa, jatkaa Kaija.

Aurinkosähkön tuotantoa on helppo seurata myös suoraan invertteristä.

Aurinkosähkön tuotantoa on helppo seurata myös suoraan invertteristä.

Auringosta virtaa mukavaan lomanviettoon

Nyt katolla komeilee 10 aurinkosähköpaneelia. Yksi liittymä palvelee molempia mökkejä eli tuotettu sähkö  käytetään Tillien kummallakin vuokramökillä. Aurinkosähköä kuluu mökeissä normaalin talouden hoidon lisäksi ilmalämpöpumppujen hoitamaan viilennykseen ja viileinä aikoina myös lämmitykseen, sillä mökeissä on suora sähkölämmitys. Paneelien tuotannon pitäisi riittää kattamaan normaali kulutus kesäaikana. Tuotantolukuja vilkuillaan jo ohimennen invertteristä tai tietokoneella nettipalvelusta. Nyt odotellaan aurinkoisia kesäpäiviä ja lisää kokemuksia.

Mitä neuvoja antaisitte muille aurinkosähköä suunnitteleville?

– Varmistakaa järjestelmän toimittajan luotettavuus. Meille KSOY oli hyvä valinta, sitä ei ole tarvinnut katua. Voimme olla varmoja siitä, että asiat hoituvat tulevaisuudessakin. Kokonaispaketti oli huoleton eikä itse tarvitse perehtyä jokaiseen nippeliin. Myös asennustyö oli tosi siistiä ja asiakaspalvelu kaiken kaikkiaan ensiluokkaista, kertoo Kaija.

– On tärkeää suosia oman alueen yrityksiä ja ostaa tuotteet ja palvelu läheltä, jos se vain on mahdollista. Samaa toteutamme muissakin tavara- ja laitehankinnoissa. Olemme olleet KSOY:n asiakkaita niin kauan, kun muistamme.  Kun aikoinaan sähköistimme mökkejä, saimme niin hyvää palvelua, että taisin luvata, ettei ikinä vaihdetakaan yhtiötä, naurahtaa Tapio.

Aurinkopaneelit sulautuvat hyvin mökkimaisemaan. Joutsenpari lentää mökkien yli järven toisella rannalla olevien jylhien kallioiden suuntaan. Kalliorannat pitävät järven veden puhtaana, siitä kertovat vedessä elävät simpukat. Kalastajien saaliiksi jää myös kuhaa, ahvenia haukia ja särkiä. Mökin pihalla kukkii valtoimenaan mustikka. Ilma on raikasta sateen jälkeen. Täällä on rauhallista ja hiljaista.

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki