Glögi on joulun klassikko, mutta tänä vuonna voit ilahduttaa vieraita myös alkoholittomilla mocktaileilla. Näyttävät ja raikkaat juhlajuomat sopivat kaikille – ja valmistuvat helposti mehuista, limonadeista ja kaakaosta. Koristele lasit granaattiomenalla, rosmariinilla tai karkkikepeillä ja tuo pöytään joulun taikaa ilman tippaa alkoholia.

Juomien sekoittelussa voi päästää mielikuvituksen valloilleen. Pohjaksi käy melkein mikä tahansa juoma, mehuista limonadeihin tai vaikka kaakaoon. Granaattiomenat, rosmariini ja tähtianis koristavat ja maustavat juomia mukavasti. Lasien sokerihuurretut reunukset antavat juomille juhlallisen loppusilauksen. Nyt otetaan esiin ne kaikkein kauneimmat lasit! Näillä resepteillä voi juhlistaa myös ihan tavallista arkipäivää koko perheen kesken.
Punainen glögi-mocktail on mausteinen juoma, joka sopii täydellisesti joulun tunnelmaan. Kauniit sokerihuurretut lasinreunukset viimeistelevät juoman.
Ainekset (5–10 hengelle)
Valmistus:
Erottele munanvalkuainen, levitä se lautaselle ja kasta lasien reunat siihen. Kaada sokeri laakealle lautaselle ja pyöräytä lasien reunat sokerissa.
Kaada lasien pohjalle jäitä ja puolukoita. Lisää päälle 1/3 glögitiivistettä ja 2/3 inkiväärilimonadia. Tarjoa heti.
(Lähde: Oikiaruoka)
Joulunajan juhlien tervetuliaisjuoma voi olla myös näyttävä ohjelmanumero. Erityistä tunnelmaa juomaan tuo kaneli – kun se joutuu kosketuksiin tulen kanssa, se kipinöi kauniisti. Vaikka tämä juoma sopii kaikille, liekityksessä on syytä olla erittäin varovainen ja jättää se aikuisten tehtäväksi.
Ainekset (1 annos)
Rosmariini-inkiväärisiirappi
Valmistus:
Valmista ensin siirappi. Pese inkivääri ja leikkaa se siivuiksi. Laita siivut kattilaan muiden ainesten kanssa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi jäähtyneenä.
Koristele juomalasi: sekoita sokerin joukkoon ripaus kanelia ja hieman syötävää kultaglitteriä. Sivele lasin reunaan sitruunamehua ja pyöräytä reunat sokeriseoksessa.
Täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon rosmariini-inkiväärisiirappi, appelsiinilimonadi ja Ginger Ale. Sekoita varovasti ja lisää rosmariinin oksa.
Kanelia voi ripotella juomien päälle tavalliseen tapaan tai näyttävästi liekittämällä. Asettele valmiit juomat pöydälle, sytytä tohottimen lieska ja siivilöi kanelia juomien päälle samalla sitä polttaen. Kun juomat ovat saaneet kaneliripauksensa, ne ovat valmiita tarjoiltavaksi.
(Lähde: Hartwall)
Kuuma munatoti eli eggnog kuuluu joulun klassikkojuomiin. Amerikkalaisten rakastama juoma maistuu myös meille suomalaisille.
Ainekset (4–5 hengelle)
Valmistus:
Mittaa kattilaan maito ja kerma. Mausta teelusikallisella kanelia, vaniljaa ja muskottipähkinää. Sekoita ja kuumenna.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuuma maito-kerma muna-sokerivaahtoon ja sekoita.
Kaada kuuma munatoti mukeihin tai jäähdytä se kylmäksi. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja ripauksella muskottia.
(Lähde: Kotiliesi)
Joulun perinteiset karkkikepit taipuvat myös jälkiruokamaiseksi mocktailiksi. Tämä ohje riittää 4–5 hengelle.
Ainekset:
Valmistus:
Murskaa karkit hienoksi. Laita osa murskasta lautaselle, kostuta lasien reunat ja kieritä ne karkkimurskassa.
Lisää isoon kannuun tai shakeriin piparminttusiirappi, kaakao ja kerma. Lisää jääpaloja ja sekoita tai ravista hyvin. Kaada laseihin ja koristele halutessasi kermavaahdolla ja karkkikepeillä.