Gå till innehållet
Hae sivustolta

Tipp tipp dipp!

21.12.2022

Olika slags pastor och dippsåser ger variation när hela gänget vill äta gott eller varför inte som förrätt till julbordet. De är snabba att tillreda, det är enkelt att beakta specialdieter och i många fall räcker det med färskt bröd som tillbehör. När du använder ingredienser från din frys och utnyttjar inhemska grönsaker och rotfrukter blir smaklökarna lyckliga.

Det känns speciellt trevligt att få syssla och vara tillsammans och ätande är en viktig del av trevlig samvaro.  Du tillreder enkla och läckra små rätter att mumsa på för gemensamma stunder genom att använda olika slags dippar och krämer. Gräddfil smakar gott när du använder lite fantasi och kryddor, men ibland kan man också hitta helt nya smaker och favoriter.  Rödbetor passar bra i hummus och rotsaker och ärter blir till en utmärkt pasta. Silltartar smakar underbart gott och romdippen är en härlig förrätt även vid en finare middag.  Chokladhummus som dessert erbjuder en avslutning med en söt dippupplevelse och en rejäl dos med vitaminer.

Bjud in dina vänner och njut av stämningen. Här några tips för att komma i gång. När du anpassar recepten utifrån vad du har i skåpen kan du hitta helt nya toner i din smakvärld.

Julhummus

  • 6 portioner
  • 2 rödbetor
  • 2 ½ dl mörk glögg
  • 1 burk (380/230 g) avrunna förkokta kikärter
  • 2 msk tahini
  • 1 msk citronjuice
  • en nypa salt

På ytan:

  • ½ bit (á 170 g) Aura-ost
  • 5 mjuka, kärnfria dadlar
  • 1 tsk olivolja

Tillredning:

  1. Skala rödbetorna och skär dem i tärningar. Koka dem mjuka under lock i glögg.
  2. Tillsätt avrunna kikärter, tahini, citronjuice och kryddor i kastrullen.
  3. Mosa med stavmixer till en pasta. Låt smakerna stå och dra en stund i svalt.
  4. Portionera i en serveringsskål. Bred ut smulad AURA-ost och skivade dadlar i skikt på ytan. Skvätt olivolja över ytan.
  5. Dippa kex, knäckebröd, rågchips, potatischips eller motsvarande i hummusen.

Örthummus

  • 6 portioner
  • 1 burk (380 g) kikärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka gräslök
  • ½ kruka basilika
  • ½ dl rybsolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 msk tahini, dvs. sesamfröpasta
  • ½ tsk salt
  • en nypa svartpeppar
  • ca ½ dl vatten

Tillredning

  1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala vitlöksklyftan och finhacka den med kniv. Använd en kniv för att finfördela örterna.
  2. Mosa alla hummusingredienserna med en stavmixer. Tillsätt vatten efter behov så att pastan blir lämpligt tjock. Servera örthummusen som dipp eller pålägg.
    (K-ruoka)

Chokladhummus

6 portioner

  • 1 burk (380/230 g) kikärter
  • ¾ dl havredryck
  • ½–3/4 dl lönnsirap eller honung
  • 1 tsk mörkt kakaopulver
  • 1 msk rybsolja

Tillredning

  1. Låt kikärterna rinna av och skölj dem med kallt vatten. Mosa alla ingredienser med en stavmixer till en sammetslen blandning.
  2. Servera hummusen som dipp tillsammans med frukt, bär och kex.
    (K-ruoka)

Feta-ärtpasta

  • 100 g feta
  • 1 påse (200 g) frysta ärter
  • 10 gröna kärnfria oliver
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl myntablad
  • 1–2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Tillredning

Smält ärterna. Lägg fetan, ärterna, oliverna, vitlöksklyftan och myntabladen i en mixer. Bearbeta till en pasta. Tillsätt olja och kryddor, låt maskinen snurra ännu en stund.
(Anna)

Pasta av pumpafrö och morot

  • 500 g morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 msk rybsolja
  • 1 tsk äppel- eller vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk grovmalen svartpeppar
  • 4 msk pumpafrön

Tillredning

  1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta och skala morötterna. Skär de största i två delar. Lägg i en ugnsform och häll 1 msk olja över dem. Tillsätt vitlöksklyftorna. Stek i ugn till de är mjuka, ca 30 minuter.
  2. Skär morötterna i bitar och skala vitlöken. Mosa morötterna, vitlöken, 4 msk olja och 2 msk frön i en blender eller med en stavmixer. Tillsätt salt, peppar och en skvätt olja, om det behövs. Tillsätt vinäger, om du vill ha lite skärpa i smaken. Använd en sked för att portionera pastan i en skål och strö resten av fröna över ytan.

(Kotiliesi)

Rödbetspasta

  • 2 kg rödbetor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 ½ dl olivolja
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk honung
  • 2 tsk sumakkrydda
  • 2 tsk salt

Garnering:

  • 4 msk hasselnötter
  • 100 g getost

Tillredning

1. Rosta 2 kg rödbetor i ugn i 225 grader cirka en timme. Låt dem svalna något och skala dem.

2. Tärna de svalnade rödbetorna direkt i blenderskålen, tillsätt även 4 vitlöksklyftor och 1 röd chili. Starta maskinen. Tillsätt 1 ½ dl olivolja i en tunn stråle när maskinen är i gång. Skeda pastan över i en blandningsskål och tillsätt 1 dl turkisk yoghurt, 2 msk honung, 2 tsk sumak och 2 tsk salt. Rör om. Låt pastan stå i kylskåpet till nästa dag så att smakerna stabiliseras.

3. Rosta 4 msk hasselnötter i en torr panna och krossa dem lite. Dekorera pastan och smula 100 g getost strax innan du serverar den.

(Kotiliesi)

Romdipp

6 portioner

  • 1 burk (200 g) färskost smaksatt med kallrökt lax
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • rivet skal av en citron
  • 100 g rom
  • ½ rödlök finhackad
  • 2 msk gräslök finhackad
  • 1 msk färsk chili
  • svartpeppar från kvarn

Tillredning

  1. Blanda ihop färskost, yoghurt och rivet citronskal. Skeda dippbasen över i en serveringsskål.
  2. Lägg rom, finhackad rödlök, finklippt gräslök och dill i lager på ytan. Mal svartpeppar grovt över ytan.
  3. Dippa skärgårdsbröd, knäckebröd, rågchips, potatischips eller motsvarande.
    (Valio)

Silltartar

8 portioner

  • 1 pkt (150 g) lättsaltad sillfilé eller matjessillfilé
  • 2 kokta (10 min) ägg
  • 1 (100 g) rödlök
  • 1 (100 g) syrligt äpple, till exempel Granny Smith
  • svartpeppar från kvarn
  • 1 burk (120 g) smetana (laktosfri)
  • ½ dl gräslök

Tillredning

  1. Blötlägg sillfiléerna i kallt vatten i kylskåpet i 2–3 timmar. Du kan även blötlägga sillen i mjölk. Det ger sillen en lite mjukare smak.
  2. Skär sillfiléerna i små tärningar.
  3. Finhacka ägg, lök och äpple.
  4. Kombinera ingredienserna. Smaksätt med svartpeppar.
  5. Tillsätt smetana antingen som sådan eller vispad. Vispad smetana ger silltartaren en fast konsistens och då kan du breda blandningen till exempel på rågbrödsskivor. Låt stå och dra i kylskåp.
  6. Strö över gräslök. Servera tillsammans med rågbröd.
    (Valio)

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä