Gå till innehållet
Hae sivustolta

Energi

Information och berättelser om energi och elanvändning.

I nätet

Sähkölandia levererar sina projekt med 100 procents leveranssäkerhet

Sähkölandia Oy från Birkaland har varit Kymmenedalens Elnäts samarbetspartner i flera elstationsprojekt. Sähkölandia har visat sig ha den specialkompetens och yrkeskunskap som projekten kräver.

I nätet

Känner du igen ett nollfel? Vet du hur du skall gå till väga?

Nollfel är en situation då det uppstår ett brott på nolledningen och spänningen i elnätet kan stiga på ett farligt sätt från 230 volt till 400 volt. Ett nollfel kan söndra elapparater i hemmet eller orsaka en eldsvåda eller risk för elstöt. Här kan du läsa om hur du känner igen ett nollfel och förebygger farliga situationer.

I nätet

Elmätningen förnyas – elmätarturnén är snart på väg

Det är snart tid att byta till en bättre elmätare. De nya mätarna kommer, eftersom de tidigare börjar vara i slutet av sin livslängd och svarar inte tillräckligt flexibelt på de behov som elproduktionen och -förbrukningen har i framtiden.

Spara energi

En bra fråga: Hur mycket påverkar olika stark köld hemmets elförbrukning?

Sakkunnigbolaget Motiva har uppskattat att en uppgång på 15 procent i graddagen för uppvärmning innebär enligt en grov uppskattning en ökning på cirka 15 procent i hushållets behov av uppvärmningsenergi.

Spara energi

Ekoplanering styr mot bättre uppvärmning

Målet med ekodesigndirektivet som trädde i kraft från början av 2022 är att förbättra produkternas energieffektivitet och säkerställa att miljöfrågor och livscykeltänkande har tagits i beaktande. Direktivet ställer nya krav också på industriellt tillverkade eldstäder. De centrala frågorna är verkningsgraden och mindre utsläpp.

Fritid

Känn igen stjärnor med hjälp av smarttelefonen

Stjärnhimlen på en vinternatt är en mäktig syn. Det är ännu mäktigare när du kan känna igen stjärnorna och planeterna som lyser uppe på himlen. Ladda ner en app i din smarttelefon som hjälper dig att känna igen stjärnkropparna.

Hemma

Är en julgran som växer i en kruka mer ekologisk?

Det är för många en kär jultradition att leta efter och köpa en julgran, men samtidigt känns det lite fel att fälla ett träd bara för några dagars skull. Skulle en julgran som växer i en kruka vara en möjlig lösning? En hurdan rumsväxt är en gran och hur klarar den uppdraget på lång sikt?

Hemma

Pavlova eller chokladsalami? Delikatesser från stora världen till ditt julbord

Alla har kära och viktiga jultraditioner och -rätter, men ibland känns det bra med något nytt.

Hemma

En airfryer är en snabb matberedare som sparar el

Airfryern har många namn, såsom varmluftsfritös, anordning för stekning och varmluftstillredare. Airfryern har ökat i popularitet under de senaste åren och priserna har blivit mer överkomliga.

Hemma

Färgtemperaturen har betydelse

Under den mörka årstiden förflyttas fokus till belysningen i hemmet. Du behöver inte bli nervös när du ska köpa lampor, det gäller bara att komma ihåg några viktiga saker. En av dem är lampans färgtemperatur.

Spara energi

Energieffektiva lösningar i frontmannahuset

I frontmannahuset från 50-talet sköts uppvärmningen nu av en luftvärmepump med solfångare som fungerar jämsides med oljeuppvärmning. Elförbrukningen i det stora huset stannar under 15 000 kWh om året.

Hemma

LED-lamporna blev en del av vardagen

LED-lamporna sparar mycket elektricitet och lämpar sig för nästan alla tänkbara belysningsbehov.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä