Gå till innehållet
Hae sivustolta

Fritid

Känn igen stjärnor med hjälp av smarttelefonen

Stjärnhimlen på en vinternatt är en mäktig syn. Det är ännu mäktigare när du kan känna igen stjärnorna och planeterna som lyser uppe på himlen. Ladda ner en app i din smarttelefon som hjälper dig att känna igen stjärnkropparna.

En fräsch slushie piggar upp i värmeböljan

Du tillreder enkelt hemma en härligt svalkande isdryck, en så kallad slushie. Välj själv ingredienserna så blir drycken exakt sådan som du vill ha den. Använd bär som du har i frysen, tillsätt honung eller socker om du vill, eller gör ett lite vildare beslut och byt ut vattnet mot vin eller häll i lite likör. Här får du några recept som du kan börja med. Vi hoppas att sommaren ska bli riktigt varm och solig!

Elektrisk semesterresa!

Du kan redan köra elbil runtom i Finland. Det finns laddningsstationer ända uppe i Lappland, visserligen är antalet stationer som erbjuder snabbladdning ännu litet. Semesterresor med elbil är lockande också av den orsaken att kilometerkostnaderna blir avsevärt mindre än med en traditionell bil med förbränningsmotor.

Känner du igen ängsväxterna?

Är blomman som växer vid vägrenen en blåklocka eller en ängsklocka? Det är ibland svårt att känna igen olika arter men lyckligtvis kan en app i din smarttelefon hjälpa dig.

Tortillatalko!

Det är både enkelt och hälsosamt att själv tillreda tortillor helt från början eftersom man undviker tillsatserna i köpta tortillor. Det är roligt att göra tillsammans och i fyllningarna kan du använda vad du har i skåpet, plockar från gården eller skogen eller grönsakslandet.

Till schweiziska alperna i din egen fåtölj

Virtuell turism är hållbar med tanke på miljön, inga flygresor, inga resebegränsningar och ingen belastning av resmålen på grund av turism. Hur känns det att göra en virtuell resa? Jag var ju tvungen att pröva.

Kylförvaring på stugan

Oberoende av om stugan är en andra bostad med komplett utrustning eller ett gömställe utan elektricitet, klarar man sig inte länge utan ett kylskåp. Här följer experters anvisningar för säker kylförvaring av mat även i stugförhållanden.

Skydda tekniken ute på stugan

Moderna hushållsmaskiner och hemelektronik är känsliga för över- och underspänning. De kan bli helt snurriga, skadas eller förvandlas till skrot på en gång. Strömtoppar orsakade av åska utgör ett verkligt hot särskilt ute på stugan. Därför lönar det sig att skydda tekniken och undvika dyra skador.

Mer glädje av växthuset med hjälp av extra utrustning

Välj ett växthus efter var det ska placeras och vad du behöver. Plantorna trivs väldigt bra när de får jämn bevattning med ett bevattningssystem och ventilationen och skuggningen i växthuset fungerar.
Lataa lisää

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä