Jarkko Jonsson i Karhula var en av de första som fick en ny smartmätare till sitt hem. Han har redan samlat erfarenheter av mätaren och möjligheterna som den erbjuder har redan kunnat utnyttjas med hjälp av hemautomation.
Familjen Jonssons egnahemshus badar i solsken. Husfadern Jarkko, som har en ledig dag visar oss in i den lugna hemidyllen. Barnen, en 4-årig son och en dotter som snart ska fylla 2 år, är på dagis och hustrun på jobb. På gräsmattan står en trampolin och väntar på lekande barn. I normala fall är här sannolikt inte så här lugnt.
Familjen Jonsson har bott i huset i ungefär fyra år. Huset omfattar 116 kvadratmeter. Huset värms upp med jordvärme, en luftvärmepump hjälper till med nedkylningen och hybridbilen slukar el ibland. Det starka hemautomationssystemet ingick ursprungligen inte i huset. Hushållet med fyra personer förbrukar omkring 12 000 kilowattimmar el om året.
Familjen Jonsson köpte huset för några år sedan. Huset värms ekologiskt med jordvärme.
Bytet av den gamla elmätaren mot en nya generationens smartmätare gick smidigt och huset var ett av de första där bytet utfördes. – Vår elcentral finns utomhus och därför kunde montörerna byta ut mätaren på överenskommen tidpunkt när jag var på jobb. Det korta elavbrottet medförde inga olägenheter, minns Jonsson.
Läsaren för mätuppgifter är direkt kopplad till HAN-porten och ansluten till wifi-nätet i hemmet. Med hjälp av mätuppgifter och en applikation går det att följa upp elförbrukningen i hemmet med en smarttelefon eller datorplatta.
Jonsson bad elbolaget aktivera från första början den nya HAN-porten, som finns i de nya mätarna.
– Tidigare kunde jag följa upp dagens elförbrukning först nästa dag, men nu ser jag förbrukningsuppgifterna i realtid. Förbrukningsuppgifterna visas inte direkt i HAN-porten, i stället ska ett uppföljningsverktyg eller en uppföljningsanordning anslutas till den.
Hos Jonssons har energiuppföljningen HomeWizard anslutits till porten. Installeringen gick enkelt, det enda man behövde göra var att ansluta kopplingen till HAN-porten i mätaren.
– Jag följer ganska noga med den egna elförbrukningen, även stegvis, eftersom jag är intresserad av en jämn belastning redan på yrkets vägnar, berättar Jarkko, som arbetar som driftsingenjör på Enerva. – Verktyget, som kostade några tior, läser av mätarinformationen och med hjälp av det får jag nu åskådlig information om elförbrukningen i hemmet i realtid. Uppföljningen av förbrukningen är beroendeframkallande.
Hos Jonssons överförs informationen från mätaren även till en hemautomationsplattform som är HomeAssistant. Den kan integreras i många olika typer av apparater och tjänster och ger ett nätanvändargränssnitt för styrning och övervakning av hemmets automationsinställningar.
– Nu har jag i första hand automatiserat belysningen. Utebelysningen och terrassljusen kopplas på och slocknar enligt soluppgången och -nedgången. Systemet hämtar styrinformationen automatiskt från nätet. Dessutom är det möjligt att ansluta små apparater till systemet, vi har temperaturmätare i varje rum och låsningen av hemmet är övervakad. Informationen följs upp och styrs i hemautomationssystemet, som anslutits till wifi-nätet. Lamporna kan naturligtvis även tändas och släckas med strömbrytarna eftersom de är anslutna till samma automationssystem.
I huset med jordvärme har dock varken uppvärmningen eller varmvattenberedarens funktion bundits samman med automationssystemet.
– Jordvärmen kunde naturligtvis också anslutas till systemet. Vår bruksvattenberedare är bara 80 liter stor och den värms upp alltid när det behövs. Nu har vi använt automationen för belysningen, i första hand för lite snobberi med gårdsbelysningen, men i fortsättningen kan den naturligtvis användas också till mycket annat, funderar Jonsson.
Barnfamiljen prioriterar bekvämlighet före inbesparingar. Under småbarnsåren är det viktigt att det finns tillräckligt med värme och varmt vatten och att vardagen flyter på smidigt. På sommaren har Jonssons ett börselavtal som byts ut till ett fast elavtal till vintern. För närvarande finns det inte något behov att styra användningen av hemmets apparater till tider med förmånligt börspris, även om det är möjligt med hjälp av systemet.
Familjen Jonsson använder hemautomationsappen HomeAssistant från vilken de följer upp och styr funktionerna i hemmet. Elmätaravläsaren HomeWizard har också kopplats till den.
– Mätaren lyfter möjligheterna till uppföljning till en ny nivå och realtid. Det lönar sig att ansluta ett läsverktyg till HAN-porten. Hos oss är det Home-
Wizard, men det finns många system att välja mellan, påpekar Jonsson. – Om hemmet till exempel har ett solelsystem, så läser mätaren uppgifterna automatiskt i två riktningar och då syns produktions- och förbrukningsuppgifterna så gott som i realtid.
Hemautomationen tar inte mycket utrymme. Informationen överförs i hemmets wifi-nät. Det är möjligt att ansluta hushållets apparater till systemet och skapa olika slags automationsfunktioner, som till exempel tänder och släcker lamporna.
– Det är nu lätt att överföra mätinformationen till systemet. Utbudet av verktyg är stort och priserna är inte svindlande. Genom att lägga till flera manicker får man nya möjligheter till styrning och annat samt tjänster.
– Vi har jordvärme, men genom att styra uppvärmningen och varmvattenberedaren i eluppvärmda hus kan man säkert åstadkomma mer inbesparingar. Det finns också verktyg för laddning av elbil och styrning av produktionen av solel. Systemen styr elförbrukningen behändigt bl.a. utifrån börspriset på el som det söker på nätet.