Gå till innehållet
Hae sivustolta

Grävarbeten säkert

21.5.2025

Fungerande gårdsbelysning ökar trivseln och säkerheten. Via eluttag på gården kommer det el behändigt till grillen, trädgårdsmaskinerna och exempelvis för uppvärmning av bilen. El i växthuset gör det möjligt att använda en frysvakt som skyddar mot kyliga stunder. Alla är trevliga saker, men kräver lite driftighet och grävarbeten.

Det lönar sig att börja med att planera. Grävarbeten får du utföra själv, men elanslutningar ska alltid göras av en fackman.  Ett samtal med en elinstallatör hör till de första stegen av genomförandet. En fackman kan berätta på vilket sätt elmatningen och styrningen av gårdsbelysningen kan genomföras, vilka material som behövs och vilket är det klokaste sättet att genomföra jordfelsskydd för eluttagen. Planeringen av gårdsbelysningen kan till en början kännas enkel, men också i det här jobbet heter trumfkorten kompetens och erfarenhet. Det finns ett så stort antal olika slags armaturer att det kan vara svårt att välja de produkter som lämpar sig bäst för ditt mål. Hanteringen av ljus och skuggor och riktandet av rätt ljusmängd till olika mål kräver också planeringskunnande.

Fråga innan du börjar gräva

Innan grävarbetet inleds gäller det att försäkra sig om att det inte finns markkablar, vattenledningar, avloppsinstallationer eller andra konstruktioner som installerats tidigare i området och som kan skadas. Det finns sannolikt inga elbolagets kablar på den egna gården, men kabeln som löper från anslutningspunkten till huvudcentralen och eventuella kommunikationskablar kan vara i fara. Det är möjligt att beställa en avgiftsfri visningstjänst för elbolagets kablar på adresserna johtotieto.fi eller kaivulupa.fi. Visningstjänst kan utnyttjas även inom området för fastighetsägarens eget elnät, men då ska man betala kostnaderna själv. Anvisningar för beställning och användning av tjänsten finns på webbplatserna. Det kan ta flera dagar att få en kabelvisning i en normal situation och detta bör beaktas i planeringen av tidsplanerna. Många grävmaskinsentreprenörer använder en egen kabelradar, men då ligger ansvaret alltid hos grävaren om det sker en olycka.

Kablarna tillräckligt djupt

För installationer som görs med jordkablar ska mellan inmatningspunkten och elanvändningspunkterna grävas ett dike, som enligt rekommendationerna ska vara minst 70 cm djupt. Om det inte är möjligt att gräva tillräckligt djupt kan kablarna skyddas med ett separat skyddsrör. I schakten placeras utöver kablarna ofta även fundament för armaturer eller gårdseluttag. När man väljer armaturmodell lönar det sig att kontrollera att dess sockel passar ihop med de färdiga fundamenten. Ett fundament kan visserligen även göras som en betonggjutning, genom att utnyttja exempelvis pelartackor, men färdiga betongfundament går snabbt att installera och de har färdiga ledningskanaler och olika fästlösningar. När kabeldiket fylls ska ett märkband placeras på ca 30 centimeters djup som varnar grävaren om en kabel lägre ned det och hjälper att lokalisera den mer exakt. Det går dock inte alltid att lita blint på märkbandet eftersom tidigare installatörer kan ha låtit bli att lägga ut det.

Foto: Fiskars

Grävmaskin eller spade

Längden på de nödvändiga kabeldikena avgör bäst vilket som är det lämpligaste grävsättet. Jordsorten har naturligtvis också en stor inverkan på arbetsmängden. Under de torraste perioderna mitt på sommaren är lerjord verkligen hård att gräva med spade, men går bra att gräva i på våren när marken ännu är fuktig. Sandjord är lättare att gräva med spade, men under torra perioden kan schaktet bli brett och mängden jordmaterial som ska flyttas kan bli ganska stor. Kedjegrävare är lämpliga för att gräva kabeldiken eftersom de gör ett smalt spår och smular sönder jorden som lyfts upp ur schaktet, varvid det är lätt att fylla diket, men stenig terräng orsakar problem för dem. En liten larvgrävmaskin som är försedd med en kabelskopa är också ett bra alternativ. Den kan förflytta sig på gården utan att orsaka extra skador och gräva platser för fundamenten för armaturerna som ska installeras. Efter installeringarna kan grävmaskinen även användas för att fylla igen schakten.

Foto: Konstsmide

Gör en karta över kablarna

Efter installeringarna är det en god idé att märka ut kabelplatserna på en gårdskarta som visar alla el- och datakablar, vattenledningar, täckdiken, avloppsinstallationer och övriga konstruktioner under marken. Även om du tycker att du med säkerhet kommer ihåg platserna när spåren efter grävningarna ännu är synliga så försvinner spåren på några år och det blir svårt att lokalisera det exakta läget. Du kan rita en gårdskarta ovanpå en planritning eller exakt luftbild och precisera lägena i form av avstånd till lämpliga fixpunkter. Det lönar sig att även anteckna på kartan kablarnas installeringsdjup, även om markytans höjd ändras lite under årens lopp så hjälper informationen följande grävare. Bilder från installeringsfasen kan också vara till stor hjälp någon gång i framtiden.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä