Gå till innehållet
Hae sivustolta

Gör elinstalleringarnas skick dig betänksam?

6.11.2024

Den tredje vanligaste orsaken till elbränder var i fjol elledningar och kabelanslutningar. Det är en god idé att hålla ett öga på i vilket skick elinstallationerna i den egna fastigheten är. Du kan låta utföra en frivillig elkontroll för att försäkra dig om skicket.

I fjol registrerades i räddningsväsendets PRONTO-databas 2 260 bränder som börjat från en elapparat eller elinstallering. Enligt databasen antändes flest elektriska bränder av elspisar eller -ugnar. Armaturer orsakade 189 bränder, elledningar och kabelanslutningar 112, elektriska bastuugnar 98, mikrovågsugnar 81, tvättmaskiner 61 och kylar och frysar 48 bränder. I 65 fall hade batteriet eller laddaren till småelektronik antecknats som antändningsorsak.

En brand som börjar från en elapparat orsakas ofta av människans handlingar: vårdslöshet, hantering i strid med bruks- och installeringsanvisningarna eller försummelse av underhåll av elapparaten. Även elinstalleringar, ledningar, apparater kopplade till elnätet, eluttag, strömbrytare och motsvarande vållar bränder. Du kan förebygga detta genom att följa upp fastighetens och elnätets skick och låta en fackman inom elbranschen reparera fel som du upptäckt.

Sköt om säkerheten hos elapparater och -installeringar

Nedan en förteckning över de vanligaste riskfaktorerna som behöver avlägsnas:

  1. En dålig skarv är för spänd eller lös och blir varm under bestämda förhållanden. Den kan antända närliggande material.
  2. Smuts, fukt och skräp är ofta orsaken till bränder som börjat från elinstallationer. De kan ge upphov till en situation där det uppstår kortslutning i ledarna eller apparatens delar varvid de börjar bli varma. Exempelvis i elcentralen får det inte finnas något överlopps och det får inte komma in damm eller fukt i den.
  3. Skadade elledningar blir heta. Om en ledning har hamnat i kläm eller den har böjts för hårt, finns det risk för att ledaren börjar hettas upp och antänder brännbart material i närheten.

Är en kontroll nödvändig?

Elinstalleringarna i bostadshus kontrolleras inte regelbundet. Lagen föreskriver att återkommande kontroller ska göras av affärs-, kontors-, industri- och lantbruksbyggnader utrustade med säkringar större än 35 amper (A) och större elinstallationer.

Även om lagen inte förpliktar till att utföra en kontroll, kan fastighetsägaren beställa en kontroll, utredning eller ett sakkunnigutlåtande för sin elinstallation. Exempelvis i egnahemshus eller bostadsvåningshus kommer en frivillig kontroll väl till hands i oklara installeringssituationer eller när det ofta uppstår fel. En kontroll rekommenderas särskilt i gamla byggnader i samband med bostads- eller fastighetsköp. Det är också möjligt att begära sakkunnigtjänster bland annat för att uppskatta elinstalleringarnas livslängd i husbolagets investerings- och saneringsbehov. Tilläggstjänsterna omfattar mätning av elkvaliteten och termografi som bidrar till att upptäcka begynnande fel och förebygga brandrisker.


På Tukes webbplats hittar du närmare anvisningar och utförare av såväl frivilliga kontroller som lagstadgade återkommande kontroller.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä