Hur mycket belastning tål den och vilka apparater betyder det i praktiken?
När vintern börjar vara förbi vänder vi blickarna mot naturen och gyllene minnen från sommarstugorna dyker upp i tankarna. Visserligen är stugorna eviga byggplatser, vilket vi inte glömmer, och olika typer av missöden hör till saken. Säkringarna brinner med den nya vedmaskinen, vilket vi naturligtvis skyller på vedmaskinen, som vi för tillbaka till affären. Väl i affären konstateras att den fungerar utan problem… Det finns säkert många olika berättelser.
Situationer som den ovan berättar om fastigheter där elen har planerats för mycket liten elförbrukning. Elbilar, olika slags arbetsmaskiner och övrig betydande ökning av elektrifiering är en utmaning för gamla installationer som inte ursprungligen hade planerats så långt in i framtiden.
På sommarstugorna har ofta använts små säkringsstorlekar, exempelvis 10 ampers säkringar eller så har lite känsligare dvärgbrytare med B-karakteristik, dvs. automatsäkringar använts. Det är framför allt säkerheten som dikterar behovet av dessa: vid svag distribution är det möjligt att stora och mindre känsliga skyddsapparaters funktionstid blir farligt lång när felsituationer, dvs. risk för elstötar uppstår. Skyddsanordningar som är begränsat dimensionerade skyddar människor och egendom bättre men tål mindre mängder normal elbelastning, och de mer känsliga med B-karakteristik tål inte lika bra exempelvis kortvariga, ibland mycket höga kopplingsströmspikar som orsakas av olika typer av hushållsmaskiner eller arbetsmaskiner.
En 10 ampers säkring eller strömbrytare tål nominellt totalt 2 300 W normal belastning som kopplas till ett hushållseluttag. Om man råkar koppla exempelvis en dammsugare 600 W, elspis 800 W och vedmaskin 2 300 W bakom samma säkring, blir den sammanräknade belastningen 3 700 W, vilket överskrider rejält det som säkringen tål. Lägg till sommarhetta, en överhettad elcentral, en skyddsanordning som redan är varm och därför avlöses snabbare, kan en vedmaskin ensam vara tillräcklig för att säkringen ska brinna.
Senast i det skedet när säkringens gränser har prövats några gånger, har dess säkringstråd redan blivit så pass mycket skörare att den kan brinna också av en kopplingsströmspik från en mindre belastning. Sålunda har särskilt säkringar även en livslängd eftersom säkringstråden i dem är planerad att fungera endast en gång vilket gör den till en slitagedel. Detta kan leda till oväntade utmaningar och därför är det en god idé att alltid ha tillräckligt med extra säkringar i hemmet och stugan.
Om de här problemen låter bekanta, lönar det sig att börja fråga efter en kunnig elentreprenör som till exempel är medlem av Finlands elentreprenörsförbund STUL. Tillsammans med dem kan du kolla om det är möjligt att omgruppera elektrifieringen, vilket i de flesta situationer kan vara till hjälp. Det kan vara nödvändigt att utreda hur elektrifieringen kan förbättras tillräckligt för att uppfylla dagens behov.
Svaren har getts av
Matti Orrberg
Teknisk sakkunnig
Sähkö- ja teleurakoitsijat (Finlands Elentreprenörsförbund) STUL ry