Vi frågade i det förra numret av kundtidningen vilket är det riktiga sättet att koka pannkaffe över öppen eld och hur kaffet ska drickas. Vi fick in hundratals svar och goda tips i vår tävling. Tack till alla som deltog! Kaffepannan som var priset har lottats ut och skickats till vinnaren. Här följer några utdrag från svaren på enkäten.
Rent vatten, grovt malet kaffe och som krydda kanel, kardemumma, kokosolja, smör eller saltkristaller, som enligt tradition tar bort smaken av vatten. Utöver äkta smaker var det också viktigt med äkta natur, sprakande lägereld, doften av rök samt gott sällskap. En liten kaffestund vid en lägereld erbjuder härliga upplevelser när man är omgiven av den tysta naturen, blickar in i den levande elden och får prata om viktiga saker.
Vi önskar härliga stunder i naturen till alla!
”Koka upp vattnet över en lägereld ute i skogen. Lyft pannan bort från elden och lägg i kryddorna och 2 korn havssalt. Koka upp och låt stå en stund, häll en skvätt kaffe från pannan i en kåsa och häll det tillbaka i pannan. Låt stå tills kryddorna har sjunkit ned på bottnen. Drick kaffet ur en kåsa i gott sällskap.”
”Koka upp vattnet i en kaffekanna som hänger i ändan av en käpp över lägerelden och släng i en näve med kryddor. Koka sedan upp på nytt så att det färdiga kaffet inte kokar över. Lyft pannan bort från elden och rör om med en trästicka. Ge dig tåls några minuter och sedan är det bara att dricka kaffet svart!”
”Du behöver 1,5–2 mått (á 7 g) mörkrostat (3–4,5 grad) kokmalet kaffe per kåsa. Vatten 1 kåsa mer än den önskade kaffemängden. Koka upp vattnet i en panna som är upphängd på en stadig käpp eller ställning över en lägereld. Lyft pannan till sidan och tillsätt det malda kaffet i vattnet. Rör om försiktigt. Pannan tillbaks över elden och koka upp försiktigt. Lyft pannan till sidan och skräm upp kaffet genom att tillsätta en skvätt med kallt vatten. Drick när sumpen har sjunkit till bottnen.”
”Kaffe à la Hartikainen. Koka upp vattnet i pannan över elden och lyft bort den. Tillsätt en kon av kokmalet kaffe lika stor som en ung kvinnas bröst. Lägg på locket för några minuter, knacka på pannan med ett knivskaft så att det uppstår en vackert ljusbrun crema i pannan. Låt kaffet sjunka ordentligt, drick sedan utan tillbehör från en kåsa vid en lägereld. Jag har fått receptet för 40 år sedan av en gränsbevakare i Ivalo.”
”Koka upp vattnet, tillsätt kaffe tills skeden flyter, tillsätt sedan ännu lite till. Koka upp. Låt stå i 5 minuter och knacka några gånger med en kniv på pannan. Servera hett i en kåsa.”
”Kaffe som kokats över öppen eld ska drickas svart med en sockerbit under läppen, den som vill kan hälla en skvätt mjölk i kaffet.”
”Lägg först tärnad brödost i koppen och häll kaffet ovanpå. Drick först kaffet och ät sedan osten.”
”Drick först en hutt konjak och sedan kaffet med barr i kaffet som ”kaffebröd”.
”Drick ur egen kåsa, med den lugna och vackra naturen som tillbehör.”
”Nå, i skogen kan man ju hälla fast en skvätt kossu i kaffet.”