Usein kysytyt kysymykset

Sähkön verkkopalvelu

Mistä sähkölaskuni koostuu?

Sähkölaskusi muodostuu sähkön verkkopalvelupalvelusta, sähkön myynnistä eli sähköenergiasta ja veroista (sähköverosta ja arvonlisäverosta). Sähkölaskusta sähkön verkkopalvelun osuus on n. 30 %, sähkön myynnin n. 35 % ja verojen n. 35 %.

Mistä sähkön verkkopalvelun hinta koostuu?

Sähkön verkkopalvelun hinta koostuu sähkön siirron perusmaksusta (eur/kk), kulutetun energian mukaan määräytyvästä siirtomaksusta snt/kWh ja erilaisista veroista. Sähköstä maksetaan sähköveroja, joita ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Lisäksi sähkön verkkopalveluhinnat ja sähkövero sisältävät arvonlisäveron. Verojen suuruudesta päättää eduskunta.

Sähkön verkkopalvelulaskusta noin puolet on veroja.

Haluan ostaa sähkön verkkopalvelun jostain muulta, onnistuuko se?

Sähkön verkkopalvelun toimittajaa et voi valita, vaan palvelu ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä. Paikallinen jakeluverkkoyhtiö määräytyy asuinpaikan mukaan.

Jakeluverkkoyhtiöille on määritelty vastuualue, jolla se on velvollinen siirtämään sähköä kaikille sähkönkäyttäjille yhdenmukaisin ja tasapuolisin ehdoin.

Mitä sähkön verkkopalvelun hinta sisältää?

Sähkön verkkopalvelun maksullasi saat toimitusvarmaa sähköä. Verkkopalvelumaksuilla huolehdimme sähköenergian siirtämisestä sähkön tuottajalta sähkön käyttäjille, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkön kulutuksen mittauksesta, vikapalvelusta 24 tuntia vuorokaudessa ja sähköverkon vikojen korjauksesta kaikissa olosuhteissa.

Onko verkkopalvelumaksu Suomessa kaikilla yhtiöillä yhtä suuri?

Verkkopalveluyhtiöiden hintojen tasot vaihtelevat asiakasmääristä, sähköverkon rakenteesta ja sijainnista riippuen. Sähkön verkkopalvelun hinnan kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto yhtiökohtaisesti.

Miten sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelua valvotaan?

Energiavirasto valvoo jokaisen verkkopalveluyhtiön hinnoittelun kohtuullisuutta sekä varmistaa sähkönkäyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen sähköntoimituksen.

Miksi maksan perusmaksuja, vaikken käytä sähköä ollenkaan?

Sähköverkkopalveluiden ylläpitäminen muodostuu pääasiassa kustannuksista, joilla ei ole yhteyttä asiakkaiden sähkönkäytön määrään. Verkkopalveluyhtiön tehtävä on huolehtia, että asiakkaalla on aina tarvittaessa sähkönsaanti varmistettu ja siksi sähköverkkoa on huollettava ja kehitettävä.

Voinko päättää kesämökin sähkösopimukset talviajaksi, kun en käytä siellä talvella sähköä?

Sähkösopimuksia ei voi päättää talviajaksi, sillä kiinteistöissä täytyy aina olla voimassa oleva sähkösopimus, jos haluat pitää sähköliittymääsi yllä. Kun sinulla on sähkösopimukset voimassa, huolehdimme siitä, että sinulla on sähköä käytössäsi aina, kun sitä tarvitset.

Meillä on kiinteistö, jossa emme enää tarvitse sähköjä, mutta haluamme pitää siellä sähköliittymän. Mitä teemme?

Jos et yli vuoteen tarvitse kiinteistössäsi sähköä, voit tehdä kanssamme liittymän ylläpitosopimuksen. Tällöin irrotamme liittymän sähköverkosta ja poistamme mittarin. Sähkön saa takaisin käyttöön, kun sähköurakoitsija on tehnyt asennuksille käyttöönottotarkastuksen ja lähettänyt meille kytkentäpyynnön.

Nousevatko verkkopalveluhinnat, jos kilpailutan sähköenergiani?

Sähkön verkkopalvelun hinta ei riipu sähköenergian toimittajasta eikä sähkön kilpailuttamisesta. Voit vapaasti valita, mistä ostat sähköenergiasi. Verkkoyhtiön tehtävänä on välittää asiakas- ja energiatiedot sinun valitsemallesi sähkönmyyjälle.

Miksi saan teiltä edelleen laskuja, vaikken osta sähköenergiaa teiltä?

Jos asut jakeluverkkoalueellamme, niin laskutamme sinua sähkön verkkopalvelusta. Linkin kautta näet, missä toimimme jakeluverkkoyhtiönä. Siirry sähköverkko-sivulle. (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Mitä loisteho on?

Sähköverkossa kulkee kahdenlaista sähköä, pätötehoa ja loistehoa. Pätötehoksi kutsutaan sähköä, jolla moottorit saadaan pyörimään ja lämmittimet kuumenemaan. Loisteho puolestaan vain värähtelee edestakaisin sähkölaitteen ja siirtoverkon välillä, se ei varsinaisesti tee mitään. Loistehon siirtäminen kuormittaa siirtojohtoja ja lisää sähköverkon häviöitä. Loissähkö on kuitenkin välttämätön sähköjärjestelmälle, sen avulla ylläpidetään haluttu jännite.  

Useimmat laitteet myös kotitalouksissa kuluttavat loissähköä. Loissähköä täytyy myös tuottaa tarpeen mukaan ja se aiheuttaa kustannuksia. Pienien sähkönkäyttäjien, kuten kerrostalo- tai omakotitaloasukkaiden, loisteho on ilmaista. Suuremmilla asiakkailla, kuten esimerkiksi teollisuuslaitoksilla, loisteho mitataan ja laskutetaan sähkön verkkopalveluhinnaston mukaisesti.  

Loistehon hinnoittelulla pyritään siihen, että asiakkaat kompensoivat oman loistehonsa kulutuskohteessa, jolloin loistehoa ei tarvitse siirtää sähköverkossa. 

Palvelut

Minulla on tontilla puu, joka seuraavassa myrskyssä saattaa katkaista sähköt. Mitä teen?

Kaikki puunkaatoihin tai niihin liittyvät asiat hoitaa yhteistyökumppanimme, Elvera Oy. Voit olla heihin suoraan yhteydessä joko puhelimitse (puh. 029 170 4608) tai lomakkeella. Lomakkeeseen voit liittää kuvia kohteesta. Linkki neuvontasivulle ja lomakkeeseen löytyy tämän vastauksen lopusta. Palvelu on avoinna arkisin klo 8–16. 
Puunkaatoneuvonta on asiakkaalle maksutonta. Palveluun kuuluu mm. se, että puunkaato lähellä sähköjohtoja sujuu turvallisesti. Puun kaatamisesta, tarvittavista luvista ja jälkikäsittelystä huolehtii tontin omistaja. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme: Siirry puunkaatoneuvonta-sivulle.

Laskutus

Miksi sähkölaskullani näkyy kaksi sopimusta?

Jos ostat sekä sähkön verkkopalvelun että sähköenergian meiltä, niin molemmista palveluista on olemassa omat sopimukset. Sähkön verkkopalvelusopimus on Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n ja sähkön myyntisopimus Kymenlaakson Sähkö Oy:n nimellä.