Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tunnista tähtiä älypuhelimen avulla

27.12.2023

Talviöinen tähtitaivas on vaikuttava näky. Vielä vaikuttavampaa on, kun pystyt tunnistamaan taivaalla tuikkivat tähdet ja planeetat. Siinä auttavat älypuhelimeen saatavat sovellukset.

Monet meistä tunnistavat tähtitaivaalta Otavan ja ehkä Pohjantähden, vaikka taivas on täynnä mielenkiintoista seurattavaa. Helpon työkalun ja samalla pienen vierailun tähtitieteen maailmaan saa oman puhelimen avulla. Nyt katseet tähtiin! Niiden tunnistaminen on viihdyttävää puuhaa, johon lapsetkin liittyvät innokkaasti mukaan. Sovellukset ovat maksuttomia, ja saat ladattua ne omasta sovelluskaupastasi.

Ursan Tähtikartta selittää tähtitaivasta suomen kielellä

Puhelimen sovelluskaupasta ensimmäiseksi tarttuu mukaan Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Tähtikartta-sovellus. Lataamisen jälkeen avautuva näkymä näyttää tähtitaivasta nykyhetkellä ja nykyisessä olinpaikassasi, jos olet sallinut sovelluksen paikantaa sijaintisi. Sovelluksesta avautuu tähtien tunnistamisen avuksi tähtikartta, jossa tähtikuviot, tähdet ja planeetat on nimetty suomeksi. Taivasta ja sen sisältämää tähtisatoa voit katsella eri ilmansuunnista, eikä haittaa, vaikka olisikin pilvinen päivä – sovellus kertoo tähtien ja planeettojen sijainnin joka tapauksessa. Voit myös valita kalenterista jonkin toisen ajankohdan ja katsella, miltä tähtitaivas silloin näyttää. Tai halutessasi voit asettaa sovellukseen jonkin muun sijainnin koordinaatit ja katsella vaikkapa afrikkalaista tähtitaivasta.

Parasta Tähtitaivaassa on asento-ohjaus, jota käyttämällä tähtikartta näkyy puhelimen asennon mukaan. Voit siis osoittaa puhelimella taivaalle, ja sovellus tunnistaa siinä näkyvät tähdet. Puhelinta kääntämällä näet myös horisontin alapuolella olevat tähdet tavallaan maapallon läpi. Huikeaa ja koukuttavaa!

Kalibroi puhelin

Asento-ohjaus käyttää puhelimen kompassia ja asentoantureita. Sovelluksessa muistutetaan, että puhelimen kompassianturi on herkkä häiriöille, joten se on syytä kalibroida ennen asento-ohjauksen käyttöä. Kalibrointi tapahtuu pitämällä laitetta kädessä vaakatasossa ja liikuttamalla sitä muutamia kertoja kahdeksikon muotoista rataa. Myös asento-ohjaustoiminto on hyvä käynnistää pitämällä laitetta vaakatasossa.

Ursan jäsenet saavat sovelluksesta vielä lisää palveluita, muun muassa tietoa aurinkokunnan kappaleiden nousu- ja laskuajoista ja lähiaikojen taivaantapahtumista, kuten tähdenlentoparvista.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki