Gå till innehållet
Hae sivustolta

Känn igen stjärnor med hjälp av smarttelefonen

27.12.2023

Stjärnhimlen på en vinternatt är en mäktig syn. Det är ännu mäktigare när du kan känna igen stjärnorna och planeterna som lyser uppe på himlen. Ladda ner en app i din smarttelefon som hjälper dig att känna igen stjärnkropparna.

Många av oss känner igen Karlavagnen och kanske också Polstjärnan, även om himlen är full av intressanta objekt att följa. Du får ett enkelt verktyg och samtidigt ett litet besök till astronomins värld med hjälp av din egen telefon. Nu riktar vi blicken upp mot stjärnorna! Det är en underhållande sysselsättning att känna igen stjärnor och barnen gillar att vara med. Apparna är gratis och du kan ladda dem ner från din appbutik.

Astronomiska föreningen Ursas Tähtikartta (Stjärnkarta) förklarar stjärnhimlen på finska

Den första appen som jag laddar ner från appbutiken i telefonen är Astronomiska föreningen Ursas app Tähtikartta. Vyn som öppnar sig efter nerladdningen visar stjärnhimlen i nuläget på platsen där du befinner dig, om du har tillåtit att appen lokaliserar dig. I appen öppnas en stjärnkarta som hjälper att känna igen stjärnorna och på vilken stjärnbilderna, stjärnorna och planeterna har namngetts på finska. Du kan beskåda himlen och stjärnmängden på den från olika väderstreck och det gör inget fast dagen är molnig – appen berättar ändå var stjärnorna och planeterna är belägna. Du kan även välja i kalendern en annan tidpunkt och beskåda hur stjärnhimlen ser ut då. Om du vill, kan du också mata in koordinaterna för ett annat läge i appen och beskåda till exempel stjärnhimlen i Afrika.

Det bästa med appen Tähtitaivas är att den visar stjärnkartan enligt ställningen i vilken du håller telefonen tack vare positionsstyrning. Du kan alltså rikta telefonen upp mot himlen och appen identifierar stjärnorna som syns på den. Genom att vrida på telefonen kan du även se stjärnorna som finns nedanför horisonten på sätt och vis genom jordklotet. Enormt spännande och beroendeframkallande!

Kalibrera telefonen

Positionsstyrningen utnyttjar telefonens kompass och positionsgivare. Appen påpekar att telefonens kompassgivare är känslig för störningar och därför bör den kalibreras innan du använder positionsstyrningen. Utför kalibreringen så att du håller enheten vågrätt i din hand och rör på den några gånger i en åttaformad bana. Starta även positionsstyrningsfunktionen genom att hålla enheten vågrätt.

Ursas medlemmar får ytterligare tjänster i appen, bland annat information om uppgångs- och nedgångstiderna för kropparna i solsystemet och skeenden uppe på himlen, exempelvis stjärnfallsskurar.

SkyView Lite ritar stjärnorna i kameravyn

En andra app som kan laddas ner i en smarttelefon är SkyView Lite. I den bildas stjärnvyn direkt med hjälp av kameran i telefonen och appen ritar information på den verkliga vyn. Den ritar stjärnbilden till vilken stjärnan hör och visar namnet både på stjärnan och stjärnbilden. Den berättar namnet på planeten och ritar dess bana. När du klickar på en stjärna eller planet som du ser på telefonskärmen berättar appen dess namn och uppgifter. I den här appen kan du också ändra platsen och tiden enligt vad du vill och till exempel titta på en framtida stjärnhimmel. Appen är engelskspråkig.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä