Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Tunnista nollavika ja ehkäise vaaratilanteet

24.1.2024

Esimerkiksi linjalle kaatuva puu voi aiheuttaa sähköjohdon nollajohtimen katkeamisen ja jännitteen vaarallisen nousun 230 voltista 400 volttiin. Tämä nollavika voi rikkoa sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköiskun vaaran.

Nollavian voi aiheuttaa esimerkiksi myrskyssä sähkölinjan päälle kaatunut puu, joka katkaisee riippukierrekaapelien kannatusköyden, jonka varassa johdot riippuvat pylväiden välissä. Tämä metallinen kaapeli, PEN-johdin, toimii pienjänniteverkossa suojamaadoitus- ja nollajohtimena. Nollajohtimen katkeamisen takia johtimien lähelle meneminen aiheuttaa vakavan sähköiskuvaaran. Rakennuksissa jännitteen nousu voi aiheuttaa sähköiskuvaaran ja lisäksi rikkoa kodin sähkölaitteita. Nollavika voi aiheuttaa myös tulipaloriskin. Vaikutuksia voi pienentää huolehtimalla siitä, että rakennuksen maadoitus on kunnossa ja riittävä. Siinä auttaa sähköurakoitsija.

Näin tunnistat nollavian

  • Osa valoista palaa poikkeuksellisen kirkkaasti tai jotkin valot normaalia himmeämmin. Valon voimakkuus vaihtelee varsinkin, kun muita sähkölaitteita käynnistetään ja sammutetaan.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta, metallisesta tiskipöydästä tai sähkökeskuksen rungosta.

Toimi näin, jos epäilet nollavikaa

  1. Kytke pääkytkin 0-asentoon välttääksesi ylijännitevaaran. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi kuivia nahka- tai kumihanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Myös kumipohjaiset kengät tai kumi-/muovimatto jalkojen alla pienentää sähköiskuriskiä. Avaa sähkökaappi vain yhdellä kädellä. Jos sähkökeskus on selvästi jännitteellinen tai saat keskuksesta sähköiskun, älä avaa keskusta itse.
  2. Soita sähköyhtiön vikailmoitusnumeroon. Huomioithan, että myrskytilanteissa palvelussa saattaa olla ruuhkaa.

Vikapalvelumme palvelee vuorokauden ympäri numerossa (05) 778 0222.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki