Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Kasvien tunnistaminen on helppoa oman älypuhelimen avulla

17.5.2023

Onko tienvarressa kasvava kukka kissankello vai harakankello? Ota kesän kukkaloistosta enemmän irti tunnistamalla kasvit älypuhelimen sovelluksella.

Lukemattomat kukat ja kasvit alkavat olla kauneimmillaan, ja uusia puskee maasta päivittäin. Voit nyt häikäistä lenkkikaverisi helposti omalla kasvituntemuksellasi, kun lataat puhelimeen kasvien tunnistamiseen kehitetyn sovelluksen. Sen avulla voit pitää vaikkapa lapsille mukavan luontoretken kasveja tunnistaen tai tuomaroida omaa kasvitietokilpailua. Se on hauskaa ja opettavaista puuhaa itsellekin. Sovelluksen tekoälystä on apua myös oman huonekasvin tunnistamisessa, kun kasvin nimi on päässyt unohtumaan. Miten kaikki sitten toimii? Kokeiltavana on Android- ja IOS-puhelimiin ladattavissa oleva PlantNet.

Ota kasvista kuva ja anna sovelluksen hoitaa loput

PlantNet-sovellus ilmainen ja helppo ladata sovelluskaupasta, eikä kasvin tunnistamista varten tarvitse kirjautua. Tunnistus tapahtuu valokuvan avulla. Ota kasvista kuva puhelimen kameralla tai kaiva haluamasi kuva puhelimen arkistosta. Sovellus kysyy sen jälkeen, minkä ominaisuuden avulla se alkaa tunnistaa kasvia. Vaihtoehtoina ovat lehti, kukka, hedelmä, kaarna, elinympäristö tai jokin muu. Sovelluksen tekoäly etsii valintasi perusteella vastaavia kuvia kuvapankistaan ja antaa ehdotuksia kasvin nimestä sekä latinaksi että suomeksi. Voit vielä kuitata tunnistuksen oikeaksi ja lisätä halutessasi tiedot siitä, mistä kasvi on löytynyt.

Ehdotettuihin kasveihin voit tutustua myös syvällisemmin. Tietopankissa on kuvat kasvin eri osista, suvusta ja lajista sekä havainnot esiintymisestä maailmankartalla. Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli kertoo vielä lisää. Sovellus on muutenkin suomenkielinen, joten latinan osaamista ei tarvita.

Kasveja ympäri maailmaa

PlantNet sisältää valtavan määrän sovellusta käyttävien lähettämiä kuvia eri puolilta maailmaa. Kasviston avulla pääsee selaamaan eri alueiden kasveja ja ihastelemaan vaikkapa Provencen tai trooppisen Afrikan kasvustoja. Se on hauska luontoretki ilman matkustamisen ilmastohaittoja tai allergisia reaktioita

Vinkkejä tunnistamisen avuksi

  • Ota kasvista useampia kuvia, esimerkiksi lehdestä ja kukinnosta, ja laita sovellus tunnistamaan kasvia eri ominaisuuksien tai kasvupaikkatietojen avulla. Useimmiten huomaat jo katsomalla lisätietoja ehdotetuista kasveista, onko tekoälyn valinta oikea.
  • Ota tunnistamisessa käyttämäsi kuva niin, että kohde on keskellä kuvaa ja näkyy kokonaan. Tarkenna kohteeseen.
  • Jos epätietoisuus vielä vaivaa, kokeile tunnistusta muiden vastaavien sovellusten, esimerkiksi Google Lensin, avulla.

Rattoisia luontoretkiä! Tässä vielä muistin virkistämiseksi muutama niittykukka.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki