Gå till innehållet
Hae sivustolta

Känner du igen ängsväxterna?

17.5.2023

Är blomman som växer vid vägrenen en blåklocka eller en ängsklocka? Det är ibland svårt att känna igen olika arter men lyckligtvis kan en app i din smarttelefon hjälpa dig.

Otaliga blommor och växter är nu som vackrast och nya tränger upp från marken varje dag. Ladda ner i din telefon en app som utvecklats för att identifiera växter och imponera på din motionskompis med dina växtkunskaper. Med hjälp av appen kan du till exempel göra en trevlig utflykt i naturen med barnen och känna igen växter eller varför inte ordna en växtkunskapstävling där du fungerar som domare. Det är roligt och lärorikt för precis alla. Den artificiella intelligensen i appen hjälper dig också att känna igen dina krukväxter när namnet på växten har trillat ur minnet. Hur fungerar det då? Vi provar PlantNet som kan laddas ner i Android- och IOS-telefoner.

Ta en bild på växten och låt appen sköta resten.

Appen PlantNet är gratis och kan laddas ner från appbutiken och du behöver inte logga in för att identifiera en växt. Identifieringen sker med hjälp av ett fotografi. Ta en bild på växten med telefonens kamera eller gräv fram önskad bild från arkivet i telefonen. Därefter frågar appen vilken egenskap den ska använda för att börja identifiera växten. Alternativen är blad, blomma, frukt, bark, habitat eller någon annan. Utgående från ditt val letar appens artificiella intelligens upp liknande bilder från sin bildbank och ger förslag på växtens namn både på latin och finska. Om du vill, kan du kvittera en korrekt identifiering och lägga till information om var du hittade växten.

Du kan också läsa mer om de föreslagna växterna. Databanken innehåller bilder på växtens olika delar, släkte och art samt iakttagelser om förekomsten på en världskarta. En finskspråkig Wikipedia-artikel ger ytterligare information. Appen är även i övrigt finskspråkig så du behöver inte kunna latin.

Växter från hela världen

PlantNet innehåller en väldig mängd bilder från hela världen som de som använder appen har skickat in. Med hjälp av herbariet kan du bläddra i växterna från olika regioner och beundra växtbeståndet i till exempel Provence eller tropiska Afrika. Det är en rolig utflykt i naturen utan resandets negativa effekter på klimatet eller allergiska reaktioner.

Tips som hjälp för identifiering

  • Ta flera bilder på växten, exempelvis på blad och blomställning och låt appen identifiera växten med hjälp av olika egenskaper eller information om växtplatsen. I de flesta fall vet du redan när du läser tilläggsinformationen om de föreslagna växterna om den artificiella intelligensen alls har träffat rätt i sitt val.
  • Ta bilden som du använder för identifiering så att objektet syns mitt på bilden i sin helhet. Ställ in skärpan på objektet.
  •  Om du ännu känner dig osäker, kan du pröva att identifiera växten med andra motsvarande appar, till exempel Google Lens.

Trevliga utflykter i naturen! Nedan ännu några ängsblommor för att friska upp minnet:
Blåklint, Gulvial, Backnejlika, Häckvicker 

 

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä