Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Itse tehtyä sinappia joulupöytään – kokeile mausteeksi mangoa tai puolukkaa

15.12.2021

Toinen tykkää vahvasta, toinen makeasta, mutta sinappia sen olla pitää kinkkuleivälle sipaistuna. Hyviä sinappeja saa kaupasta, mutta vielä parempia itse tehden.

Suomalaiset ovat sinappikansaa, sillä sitä kulutetaan vuodessa 2,8 miljoonaa kiloa eli noin puoli kiloa henkeä kohden. Kesän jälkeen tärkein sinappisesonki on joulu. Sinappi on löytänyt tiensä lähes jokaiseen suomalaiseen joulupöytään ruokavalioon katsomatta, sillä se sopii yhtä hyvin lihan, lihan korvikkeiden kuin kalan kumppaniksi.

Sinapin juuret ulottuvat kauas, sillä sitä on käytetty mausteena jo antiikin Kreikassa. 1700-luvun alkupuolella perustettiin ensimmäiset sinappitehtaat Englantiin ja Saksaan. Tunnetuin brittiläinen sinappimerkki on Colman’s, jota on valmistettu jo 1860-luvulta saakka. Sen kirkkaankeltaisessa peltirasiassa oleva sileä jauhe on tänäkin päivänä monelle kotisinapin tekijälle se ainut oikea.

Itse tehty joulusinappi on oivallinen lisä oman joulupöydän herkkujen joukkoon ja mainio lahjaidea. Kauniiseen purkkiin pakattu sinappi ilahduttaa varmasti. Sopivia uusia lasipurkkeja löytyy monista kaupoista, mutta ekologinen kokkaaja pakkaa sinapin kotiin kertyneisiin, huolellisesti puhdistettuihin purkkeihin, jotka voi koristella kauniilla etiketeillä ja nauhoilla. Usein kannet ovat siistejä ja yksivärisiä, mutta jos kansi kaipaa suojusta, sen päälle voi kiinnittää kankaan tai paperin.

Sinappi on nopea ja helppo valmistaa. Siinä ei ole sen ihmeempiä kikkoja, kunhan muistaa pari asiaa: seos palaa helposti pohjaan, ja sinappi sakenee hyvin nopeasti. Eli suo sinapille koko hellä huomiosi! Sekoita ahkerasti ja nappaa kattila ajoissa pois liedeltä. Sinappijauheen määrää säätämällä valmistuu omiin mieltymyksiin sopivaa vahvuutta. Perusohjeen mukaisen valmiin sinapin voi myös jakaa puoliksi, ja toisen osan voi maustaa hedelmäsoseilla tai muilla mausteilla. Makeat hedelmäsoseet myös taittavat mukavasti sinapin ärhäkkyyttä.

Vahva sinappi

2 ¼ dl sinappijauhetta (esim. Colman’s)
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl ruokaöljyä
1  muna
1 rkl omenaviinietikkaa

Yhdistä sinappijauhe, sokeri ja suola kattilassa ja sekoita, kunnes sinappijauheen paakut ovat rikkoutuneet. Lisää käsivispilällä sekoittaen kerma, öljy ja muna.

Kuumenna liedellä kiehuvaksi. Keitä hetken aikaa koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu hieman (sinappi jämäköityy vielä jäähtyessään). Ota liedeltä ja lisää etikka. Kaada pieniin, puhtaisiin purkkeihin. Säilytä sinappi jääkaapissa.
(Reseptilähde: Kinuskikissa.)

Omenasinappi

Ota valmiiksi keitetystä vahvasta sinapista puolet toiseen astiaan ja lisää siihen 1 dl omenasosetta. Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Luumusinappi

1,5 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1,5 dl kookoskermaa
1  muna
1 dl luumumarmeladia
1 rkl rommia

Sekoita sokeri, suola ja siivilöity sinappijauhe paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon kerma, muna ja luumumarmeladi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila levyltä. Lisää rommi. Kaada sinappi pieniin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

Puolukkasinappi

2 dl puolukoita
2 dl sokeria
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 dl sinappijauhetta

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Kaada survos ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää öljy ja suola.

Anna poreilla hiljaisella lämmöllä 3–‍5 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja siivilöi sinappijauhe joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.
(Reseptilähde: Soppa 365.)

Hedelmäinen mangosinappi

(munaton, maidoton, vegaaninen)

0,5–1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
3 dl mangososetta
1 rkl kasviöljyä
0,5 tl suolaa
hieman mustapippuria rouhittuna
2 rkl omenaviinietikkaa

Laita kaikki muut ainekset paitsi viinietikka kattilaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta kattila liedelle ja kiehuta hiljalleen koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja lisää viinietikka hyvin sekoittaen.

Kaada sinappi puhtaaseen, kannelliseen lasipurkkiin. Säilytä kylmässä. Hedelmäinen mangosinappi säilyy jääkaapissa maukkaana useampia viikkoja.
Reseptilähde ja kuva: Tinskun keittiössä & Tyynen kaa blogi.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki