Gå till innehållet
Hae sivustolta

Hemlagad senap till julbordet

15.12.2021

Den ena gillar stark, den andra söt, men på skinksmörgåsen ska det vara senap. Man kan köpa god senap i affären, men den godaste är hemlagad.

Finländarna är ett senapsälskande folk eftersom det konsumeras 2,8 miljoner kilo senap om året, dvs. cirka ett halvt kilo per person. Näst efter sommaren är julen den viktigaste senapssäsongen. Senapen finns nästan på varje finländskt julbord oberoende av kosten eftersom den passar lika bra såväl till kött, produkter som ersätter kött som till fisk.

Senapen har en lång historia eftersom den har använts som krydda redan i antikens Grekland. I början av 1700-talet grundades de första senapsfabrikerna i England och Tyskland. Det mest välkända brittiska senapsmärket är Colman’s, som har tillverkats ända sedan 1860-talet. Det släta pulvret i den knallgula plåtburken är ännu idag det enda rätta för många som tillagar egen senap.

Hemmagjord julsenap är ett utmärkt tillägg till julbordets läckerheter och en härlig gåva. Senap som packats i en vacker burk gör med säkerhet mottagaren glad. Lämpliga nya glasburkar säljs i många affärer, men den ekologiska kocken förpackar senapen i omsorgsfullt rengjorda, återanvända burkar som man kan dekorera med vackra etiketter och band. Locken är ofta snygga och enfärgade, men det går också att fästa ett tyg eller papper på det som skydd.

Det går snabbt och enkelt att tillreda senap. Det krävs inga märkvärdiga tricks bara man kommer ihåg ett par saker: blandningen brinner lätt i botten och senapen blir väldigt snabbt tjock. Med andra ord kräver senapen all din uppmärksamhet! Rör om friskt och lyft kastrullen bort från spisen i tid. Genom att justera mängden senapspulver får du en lämpligt stark smak. Den färdiga senapen enligt grundreceptet kan även delas på hälften och den ena delen kan man smaksätta med fruktpuré eller någon annan krydda. Söta fruktpuréer gör även senapen lite mindre skarp.

Recept:

Stark senap

  • 2 ¼ dl senapspulver (t.ex. Colman’s)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk matolja
  • 1 ägg
  • 1 msk äppelvinäger
  1. Blanda ihop senapspulver, socker och salt i en kastrull och rör om tills klumparna i senapspulvret har försvunnit. Tillsätt grädde, olja och ägg under omrörning med handvisp.
  2. Hetta upp till kokpunkten på spisen. Koka en stund under omrörning tills blandningen börjar tjockna (senapen blir ännu tjockare när den kallnar). Lyft bort från spisen och tillsätt ättika.
  3. Häll över i små, rena burkar. Förvara senapen i kylskåpet.

(Receptkälla: Kinuskikissa)

Äppelsirap

Flytta över hälften av färdigt kokt stark senap i ett annat kärl och tillsätt 1 dl äppelpuré. Häll i burkar och förvara i kylskåpet.

Plommonsenap

  • 1,5 dl senapspulver
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl kokosgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl plommonmarmelad
  • 1 msk rom
  1. Rör ihop socker, salt och silat senapspulver i en kastrull med tjock botten. Tillsätt grädde, ägg och plommonmarmelad. Hetta upp under omrörning tills blandningen tjocknar.
  2. Lyft kastrullen från kokplattan. Tillsätt rom.
  3. Häll över senapen i små glasburkar. Förvara i kylskåpet.

Lingonsenap

  • 2 dl lingon
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl rybsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl senapspulver
  1. Mosa bären med en stavmixer. Häll de krossade bären och sockret i en kastrull. Hetta upp till kokpunkten under omrörning. Tillsätt olja och salt. Låt småkoka på svag värme i 3–‍5 minuter.
  2. Lyft kastrullen från spisen och sila ner senapspulvret i blandningen. Rör om väl.
  3. Häll över i upphettade glasburkar. Förvara i kylskåpet.

(Receptkälla: Soppa 365)

Mangosenap med fruktsmak

(utan ägg och mjölk, vegansk)

  • 0,5–1 dl senapspulver
  • 1 dl socker
  • 3 dl mangopuré
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 0,5 tsk salt
  • en nypa grovt malen svartpeppar
  • 2 msk äppelvinäger

Häll alla övriga ingredienser utom vinägern i en kastrull och rör om till en jämn blandning. Ställ kastrullen på spisen och låt småkoka under omrörning i ungefär 5 minuter. Lyft kastrullen från spisen och tillsätt vinägern under kraftig omrörning.

Häll senapen i en ren glasburk med lock. Förvara i kallt. Den fruktiga mangosenapen behåller sin goda smak i flera veckor när du förvarar den i kylskåpet.

(Receptkälla: Bloggen Tinskun keittiössä & Tyynen kaa)

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä