Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Ilmalämpöpumppu ja puulämmitys ovat energiatehokas pari sähkölämmitystaloissa

15.2.2023

Ilmalämpöpumppu ja rinnalla oleva puulämmitys tukevat tehokkaasti sähkölämmitystä. Ilmalämpöpumppu on verraton energiansäästäjä myös kesämökillä. Etäohjattavuus tuo mökkeilyyn uutta mukavuutta. Lue lisää Vilja Schepelin energiansäästövinkkejä.

– Vanhatkin tulisijat kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Puiden polttaminen tuo mukavan tunnelman lisäksi tärkeää lisälämpöä pakkasilla. Vanhoissa rakennuksissa on paljon hyvin varaavia pönttö- ja kaakeliuuneja, jotka on hyvä laittaa töihin. Ensin pitää kuitenkin kutsua paikalle nuohooja ja tarkistuttaa tulisija ja hormi, jotta ne ovat varmasti paloturvallisia. Lämmityskin pitää malttaa aloittaa pienen askelin ja pesällisin.

Lisää varaavuutta

– Uusissa tulisijoissa tehokkuus on vanhoja tulisijoja parempi, ja käyttökunnottomat tulisijat on hyvä vaihtaa uusiin. Vanhoihinkin tulisijoihin saa lisää puhtia perinteisillä keinoilla. Varaavuutta voi lisätä esimerkiksi latomalla sopivan muotoisia kiviä tai tiiliä kamiinan päälle. Ne varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä hitaasti ja pidempään. Ennen kamiinan tai Porin Matin kannen päällä pidettiin vesikattilaa, jolla lämmitettiin samalla käyttövettä. Kuuma vesi luovuttaa lämpöä ilmaan mukavasti, kunhan pitää kannen päällä eikä anna veden kiehua.

Ilmalämpöpumpun suosio on vankkumaton

– Remonttikohteista lähes jokaiseen tulee ilmalämpöpumppu tai siitä ainakin vahvasti haaveillaan. Edut ovat kiistattomat.

– Ensin innostus lähti viilennysominaisuudesta, mutta nyt energiansäästö on tärkeää lämmityksessä. Ilmalämpöpumppu on vakioasia, ja se sopii lähes kaikkialle. Joskus vain julkisivuasiat rajoittavat sen asentamista. Ulkoyksiköllekin on hyvä löytää järkevä paikka, jossa se ei ole häiriöksi ja jossa kondenssivesillä on turvallinen poistumisreitti. Ulkoyksikön saa mukavasti suojaan katseilta verhoilemalla sen erilaisilla ritilöillä.

Ehdoton kesämökillä

– Kesämökillä ilmalämpöpumppu on ehdoton, kunhan muistaa, että ainoaksi lämmönlähteeksi se ei riitä ainakaan silloin, jos mökillä on vedet päällä. Rinnalla toimii hyvin sähköpatteri tai muu apulämpö, vaikkapa puulämmitys, jos itse oleskelee kohteessa.

– Etäohjattavuus on hyvä ominaisuus. Suomen sääolosuhteet ovat vaihtelevat, ja mökin lämpöä on hyvä voida valvoa kotoa käsin. Etäohjattavuus tuo mökin käyttöön energiatehokkuutta mutta myös mukavuutta, kun voi mennä viettämään vapaa-aikaa heti lämpimään mökkiin.

Vinkit tulisijan ja ilmalämpöpumpun käyttäjälle

  • Puulämmitys ja ilmalämpöpumppu tukevat hyvin toisiaan. Ilmalämpöpumppu levittää tulisijan lämpöä ympäri taloa.
  • Huolehdi ilmalämpöpumpun huoltotöistä ja siitä, että ulkoyksikön kondenssivesi pääsee pois eikä jää rakenteisiin. Muista imuroida suodattimet.
  • Kesämökillä etäohjattava ilmalämpöpumppu yhdistettynä etäohjattavaan patteriin on hyvä yhdistelmä talvikäyttöön. Tutustu ratkaisuihin, joilla toiminnan saa sujumaan järkevästi. Yhteys ja säädettävyys toimivat myös kevyemmillä ratkaisuilla.

Tutustu Viljan videovinkkeihin!


Vilja Schepel on rakentamisen ammattilainen, joka on tullut tutuksi television Huvila & Huussi -ohjelmasta. Hänen yrityksensä tekee ohjelman remonttikohteiden rakennustyöt, joiden tuloksena kohteissa tapahtuu uskomattomia muutoksia. Kameran edessä työskentelyn lisäksi Vilja on perehtynyt perinnerakentamiseen, ja vanhat talot ovat lähellä hänen sydäntään. Nyt Vilja antaa käytännön vinkkejä energiaremonteista ja energian säästämisestä lukijoillemme.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki