Gå till innehållet
Hae sivustolta

Vilja Schepel: En luftvärmepump och vedeldning är ett effektivt stöd för eluppvärmning

15.2.2023

En luftvärmepump sparar på värmekostnaderna. Vedeldning vid sidan som ger energieffektivt stöd särskilt vid hård köld. En luftvärmepump är en ypperlig energisparare även på sommarstugan. Fjärrstyrning för med sig ny bekvämlighet i stuglivet.

– Det lönar sig att utnyttja också de gamla eldstäderna. Att elda med ved skapar inte bara en trevlig stämning utan ger även viktig tilläggsvärme när det är köldgrader ute. Gamla byggnader har ofta kakelugnar som ackumulerar värme väl och det lönar sig att ta i bruk dem. Det gäller dock att först tillkalla en sotare som kontrollerar att eldstaden och rökkanalen med säkerhet är brandsäkra. Det är också viktigt att ha tålamod och börja elda försiktigt med små mängder ved.

Mer kapacitet att lagra värme

– Nya eldstäder har större effekt än gamla och det lönar sig att byta ut eldstäder som inte går att använda mot nya. Det går att göra också gamla eldstäder effektivare med traditionella medel. Det går att öka kapaciteten att lagra värme genom att stapla lämpligt formade stenar eller tegelstenar ovanpå kaminen. De lagrar värme och avger den långsamt och under en längre tid. Tidigare lät man en vattenkastrull stå på kaminen eller locket till Porin Matti i vilken man samtidigt värmde bruksvatten. Hett vatten avger värme till luften på ett angenämt sätt så länge man kommer ihåg att hålla locket på och inte låta vattnet koka.

Luftvärmepumpen har en trogen anhängarskara

– Nästan alla renoveringsobjekt ska få en luftvärmepump eller åtminstone drömmer man om en sådan. Fördelarna är obestridliga.

– Det var kylningsegenskapen som väckte entusiasm till en början, men nu är det viktigt att spara energi i uppvärmningen. En luftvärmepump är standardutrustning och den lämpar sig för nästan alla ställen. Ibland är det frågor kring fasaden som begränsar installeringen. Det gäller att hitta en vettig plats också för utomhusenheten där den inte är i vägen och där kondensvattnet har en säker utloppsväg. Utomhusenheten kan skyddas för insyn genom att drapera den med olika typer av galler.

Fantastisk på sommarstugan

– På sommarstugan är luftvärmepumpen ett måste, bara man kommer ihåg att den inte räcker till som enda värmekälla åtminstone om stugan har rinnande varmt vatten. Parallellt med den kan man ha ett elektriskt värmeelement eller någon annan hjälpvärme, exempelvis vedeldning, om man själv är på plats.

– Fjärrstyrning är en bra egenskap. Väderleksförhållandena i Finland varierar och det är bra att kunna övervaka temperaturen i stugan hemifrån. Fjärrstyrning bidrar till energieffektiviteten i användningen av stugan och ökar också bekvämligheten när man direkt kan slå sig till ro inne i den varma stugan.

Tips till dem som använder eldstad och luftvärmepump

  • Vedeldning och luftvärmepump stöder varandra väl. Luftvärmepumpen sprider värmen från eldstaden runtom i huset.
  • Kom ihåg underhållet av luftvärmepumpen och se till att kondensvattnet från utomhusenheten rinner bort och inte blir kvar i konstruktionerna. Kom ihåg att dammsuga filtren.
  • En fjärrstyrd luftvärmepump kombinerat med ett fjärrstyrt värmeelement är en utmärkt kombination på sommarstugan för vinterbruk. Bekanta dig med lösningar som bidrar till smidig funktion. Förbindelsen och reglerbarheten fungerar även med lättare lösningar.

Kolla in Viljas videotips!


Vilja Schepel är proffs på byggande och hon har blivit bekant från TV-programmet Huvila & Huussi. Hennes företag utför byggarbetena i renoveringsobjekten i programmet vilka resulterar i otroliga förändringar i objekten. Utöver att arbeta inför kameror är Vilja insatt i traditionellt byggande och gamla hus ligger nära hennes hjärta.  Nu ger Vilja våra läsare praktiska tips om energirenoveringar och om att spara energi.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä