Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Airfryer korvaa pienissä tiloissa kiertoilmauunin

29.11.2023

Airfryer on tehokas ruoanvalmistuslaite, joka hyödyntää kiertoilmaa ruoan paistamiseen ilman tarvetta suurelle määrälle öljyä. Kohtuullisen hinnan ja pienen sähkönkulutuksen myötä sen suosio on lisääntynyt.

– Airfryerilla voi tehdä mitä ruokaa tahansa, kuten kalaa, kanaa, uunijuureksia, ranskalaisia perunoita ja vaikka sokerikakkupohjan. Sillä voi myös lämmittää annoksen maksalaatikkoa tai paistaa pakastepullaa. Käytännössä se on pieni kiertoilmauuni, kertoo Työtehoseuran kouluttaja ja tutkija Tarja Marjomaa.

– Airfryer on parhaimmillaan pienessä taloudessa, esimerkiksi opiskelijakodissa, ja pienissä tiloissa, kuten matkailuautossa tai mökillä, vinkkaa tutkija ja kouluttaja Tarja Marjomaa.

Ensimmäisissä airfryereissa oli pieniä paistoastioita. Nyt laitteet ovat kehittyneet ominaisuuksiltaan ja kooltaan, ja osa malleista on jo pienten uunien näköisiä. Osassa malleista on lisävarusteita ja monipuolisia ohjelmia paistosta ja leivonnasta fermentointiin eli hapattamiseen ja kuivatukseen. Joitakin voi jopa ohjata omalla puhelimella.

Paistotila on kuitenkin aina uunia pienempi. Toisin kuin mikroaaltouunilla airfryerilla saa ruokaan nopeasti ja helposti rapeutta ja väriä pintaan. Airfryerilla ruuanlaitto on myös terveellistä, sillä rasvaa ei tarvita.

– Paistoastiassa on reiät, joiden kautta ruuan rasva valuu alla olevaan astiaan, eikä ruoka jää rasvaan lillumaan.

Nopea laite, joka vaatii harjoittelua

Marjomaan mielestä airfryer vaatii käyttäjältään perustietoa eri ruoka-aineiden käyttäytymisestä sekä kokeilua muun muassa sen suhteen, kuinka kauan kunkin ruuan valmistus kestää. Nopeus on laitteen valtti. Parissa minuutissa lämpö nousee noin +200 asteeseen, ja ruuan voi laittaa uuniin melkein heti, kun laitteen on napsaissut päälle.

– Keskimääräinen kypsennysaika on noin 15 minuuttia. Mallista riippuen lämmitysteho voi olla lähes 2 kWh. Sähkönkulutus on pienempi kuin uunissa, sillä airfryer kuluttaa vain 0,2–0,3 kWh paistokerralla. Tavallisen uunin esilämmitys 200 asteeseen voi kuluttaa sähköä lähes yhtä paljon kuin sen pitäminen lämpimänä tunnin ajan eli 1,5–2 kWh.

Helsingin Sanomissa olleen, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin laatiman taulukon mukaan esimerkiksi pakasteranskalaiserän paisto tuli airfryerilla halvemmaksi kuin uunissa. Airfryerilla paistoon kuluu arviolta 0,12 kWh sähköä. Ranskalaisten paisto maksaa siis 0,02 euroa, kun sähkön hinta on 0,15 euroa/kWh. Jos sähkön hinta on 0,25 €/kWh, paisto maksaa 0,03 euroa. Uunissa pakasteranskalaiserän paistoon kuluu 0,90 kWh, ja hinnaksi tulisi vastaavilla sähkönhinnoilla joko 0,14 euroa tai 0,23 euroa. (HS 4.9.2022.)

Tarvitsee oman tilan

Laitteelle on oltava oma tilansa keittiössä esimerkiksi työtasolla. Sijoittamisessa kannattaa huomioida, että airfryerista tulee kuumaa ilmaa. Osa malleista lupaa valmistaa jopa kahdeksan hengen annoksen, mutta Marjomaan mukaan kyse on silloin lähinnä lisäkkeiden valmistuksesta.

– Monet pääruoat vaativat paistopinta-alaa, joka on airfryerissa aina pienempi kuin tavallisessa uunissa. Siksi airfryer sopii paremmin pienten ruokamäärien ja lisäkeruokien valmistukseen.

Laite vaatii verkkovirran. Airfryerissa ei voi käyttää muita kuin uuninkestäviä astioita.

– Airfryer on myös parempi kiinteiden kuin nestemäisten ruokien valmistuksessa tai lämmityksessä. Keitto on parempi lämmittää mikroaaltouunissa, jossa astia ei kuumene yhtä lailla kuin airfryerissa. Keittoakin voi tehdä tai lämmittää, mutta silloin paistoastiaan on laitettava uuninkestävä astia.

Kokeilimme airfryeria käytännössä – tutustu!

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki