Gå till innehållet
Hae sivustolta

En airfryer är en snabb matberedare som sparar el

29.11.2023

Airfryern har många namn, såsom varmluftsfritös, anordning för stekning och varmluftstillredare. Airfryern har ökat i popularitet under de senaste åren och priserna har blivit mer överkomliga.

En airfryer fungerar allra bäst i ett litet hushåll, exempelvis en studerandes hem och i små utrymmen, såsom i en husbil eller på stugan, tipsar forskaren och utbildaren Tarja Marjomaa.

– En airfryer kan användas för att tillreda vilken mat som helst, såsom fisk, kyckling, ugnsbakade rotsaker, pommes frites och till och med en sockerkaksbotten. Du kan också värma upp en portion leverlåda eller grädda bullar från frysen. I praktiken handlar det om en liten varmluftsugn, berättar Tarja Marjomaa som är utbildare och forskare vid Työtehoseura.

Stekskålarna i de första airfryer-varmluftsfritöserna var små. Nu har apparaternas egenskaper och storleken på dem utvecklats och vissa modeller ser redan ut som små ugnar. En del modeller har tilläggsutrustning och mångsidiga program med allt från stekning och bakning till fermentering, dvs. syrning och torkning. Du kan styra vissa också med din egen telefon.

Stekutrymmet är dock alltid mindre än en ugn. I motsats till en mikrovågsugn ger airfryern maten en krispig och brynt yta snabbt och enkelt. Maten som tillagas med en airfryer är hälsosam eftersom det inte behövs något fett.

– Stekskålen är försedd med hål genom vilka fettet från maten rinner ner i en underliggande skål och maten flyter inte omkring i fett, säger Tarja Marjomaa.

En snabb apparat som kräver övning

Marjomaa säger att den som använder en airfryer måste ha grundläggande kunskap om hur olika födoämnen beter sig och pröva sig fram i fråga om hur lång tillredningstid olika rätter behöver. Apparatens starka egenskap är snabbheten. Temperaturen stiger på ett par minuter till cirka +200 grader och maten kan läggas i ugnen nästan genast när man knäppt på apparaten.

Tillredningstiden är i genomsnitt omkring 15 minuter. Beroende på modellen kan uppvärmningseffekten vara närmare 2 kWh. Elförbrukningen är mindre än för en ugn eftersom airfryern förbrukar endast 0,2–0,3 kWh per stekning. Förvärmningen av en vanlig ugn till 200 grader kan förbruka nästan lika mycket elektricitet som att hålla den varm i en timmes tid, dvs. 1,5–2 kWh.

Enligt en tabell som Motivas expert Päivi Suur-Uski utarbetat och som publicerades i Helsingin Sanomat, blev det billigare att steka exempelvis djupfrysta pommes frites i airfryer än i ugn. En airfryer förbrukar uppskattningsvis 0,12 kWh el för stekningen. Det kostar alltså 0,02 euro att steka pommes frites när elpriset är 0,15 euro/kWh. Om elpriset är 0,25 €/kWh så kostar stekandet 0,03 euro. När du steker djupfrysta pommes frites i ugn går det år 0,90 kWh och priset blir med motsvarande elpriser antingen 0,14 euro eller 0,23 euro. (HS 4.9.2022.)

Behöver ett eget utrymme

Apparaten kräver ett eget utrymme i köket exempelvis på arbetsbänken. När man väljer stället där airfryern ska stå så gäller det att komma ihåg att den avger het luft. Vissa modeller lovar tillreda en portion för hela åtta personer, men enligt Marjomaa är det då främst fråga om tillredning av birätter.

Många huvudrätter kräver stekyta och en är alltid mindre i en airfryer än i en vanlig ugn. Därför är en airfryer bättre lämpad för tillredning av små mängder mat och birätter.

Apparaten fungerar med nätström. Endast ugnseldfasta kärl kan användas
i en airfryer.

Airfryern är också bättre lämpad för tillredning och uppvärmning av fasta maträtter än flytande maträtter. Det är bättre att värma upp soppa i en mikrovågsugn där kärlet inte blir upphettat på samma sätt som i en airfryer. Visserligen kan du tillreda eller värma upp soppa, men då måste du ha ett ugnseldfast kärl.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä