Vihreä roadmap kiinnostaa kuluttajia

18.04.2019

Vihreät lehdet

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta näkyy kuluttajien valinnoissa uudella tavalla. Vanhastaan energiayhtiöt ovat tarjonneet kuluttajille omia versioitaan ns. ”vihreästä sähköstä” eli erilaisia uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäviä tuotteita.  Niiden rinnalle on tullut mahdollisuus tuottaa vihreää energiaa itsekin – etupäässä auringon energiaa valjastamalla. 

Esimerkiksi vuonna 2018 KSOY myi toimialueellaan yli 100 aurinkosähköjärjestelmää. Samalla myynti edelliseen vuoteen verrattuna moninkertaistui. Tänä vuonna aurinkosähköjärjestelmiä myytäneen vielä enemmän kuin 2018.

Uuden aurinkosähköjärjestelmän ostaja on usein omakotitaloasukas, joka haluaa tehdä oman osansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Samalla sähkön tuottaminen itse omaan käyttöön houkuttaa – ja tietysti mahdollisuus säästää tulevissa sähkölaskuissa painaa vaa’assa myös.

Aurinkosähköjärjestelmät seuraavat trendiä, joka tuo mieleen ilmalämpöpumppujen menekin vuosituhannen alkuvuosina. Ensin ilmalämpöpumppujen myynti kangerteli, koska tuotteet ja asennus eivät aina olleet järin laadukkaita ja ihmiset olivat (syystä) skeptisiä. Mutta kun isommat ja osaavammat toimijat kiinnostuivat markkinasta, alkoi todellinen pumppubuumi – vastarinta väistyi ja ilmalämpöpumput valtavirtaistuivat hetkessä. On helppoa povata aurinkosähkölle samantapaista kehityskulkua.     

Toistaiseksi aurinkosähkö on vielä marginaalissa. Energiateollisuus ry:n tilastot viime vuodelta kertovat, että kun tarkastellaan sähköä energialähteittäin (kokonaisuudessaan 87 TWh), aurinkovoiman osuus jää o,2 prosenttiin. Suunta on kuitenkin ylöspäin. Esimerkiksi Kymenlaakson Sähköverkon alueella verkkoon on tällä hetkellä kytkettynä 554 aurinkosähkökohdetta ja sähköä ostetaan 567 pientuottajalta.

Kun KSOY:n asiantuntijat menevät vaikkapa taloyhtiöön kartoittamaan  aurinkosähkötilannetta, samalla reissulla voidaan selvittää myös soveltuvuus sähköautojen latauspisteille. 

Toimme uuden KSOY Oma lataus -tuoteperheen markkinoille helmikuussa 2019 ja ensimmäiset latausasemat on jo myyty. Tarjolla on latausasemavaihtoehtoja sekä sähkö- että hybridiajoneuvoille – ja latausasemat soveltuvat niin yksityiskotiin, yrityksiin kuin taloyhtiöihinkin.

Vihreämpi autoilu on kovassa nosteessa. Sähkö- ja hybridiautojen viimeaikaiset kasvuluvut ovat hurjaa luettavaa: Trafin mukaan vuonna 2018 ajoneuvokannassa oli 2 683 sähköautoa ja peräti 13 095 ladattavaa hybridihenkilöautoa, kun vielä kolme vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 749 ja 1 017.  

 

OlliLaitinen

Olli Laitinen 
energialiiketoiminnan johtaja
KSOY

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.