Sääennuste siirtohintakeskustelulle

24.11.2017

Härmä_Raimo

Seuraavien viikkojen sääennuste voisi alkaa seuraavasti: ”Odotettavissa myrskyisää keskustelua sähkön siirtohintojen korotuksista.”  Vuoden vaihteessa moni verkkoyhtiö tarkistaa sähkön siirtohintoja, ja näinä päivinä on aika viimeistään kertoa tuo uutinen sähkönkäyttäjille. Kymenlaakson Sähköverkkokin on päätöksensä tehnyt, ja viestinyt siitä asiakkailleen.

Ennustus on aina ennustus ja se voi mennä myös pieleen, kuten viime kesänä monesti totesimme, kun lomasäitä ennustettiin. On nimittäin täysin mahdollista, että sähkökäyttäjät ovat huomanneet, kuinka investoinnit sähköverkkojen toimitusvarmuuteen ovat valtakunnallisesti vaikuttaneet, eikä keskustelusta tulekaan myrskyisää.  Omalle verkkoalueellemme tämän vuoden pahin myrsky Kiira iski täydellä voimallaan. Viimeaikaisten investointiemme ansiosta keskeytyksen kokeneiden asiakkaiden määrä puolittui aikaisemmasta.

Investoinnit ovat tarpeen ja jatkuvat vielä vuosia, mutta näkemyksemme mukaan siirtohintojen korotuksia ei ole lähivuosina näköpiirissä, mikäli lainsäädäntö ja kantaverkon siirron hinnoittelu pysyvät nykyisellä tasolla.

Sähköverkko on markkinapaikka

Termi ”sähkön siirto” on oikeastaan hieman harhaanjohtava. Sähköä ei oikeastaan ”siirretä”, vaan se siirtyy fysiikan lakien mukaisesti itsestään verkkoja pitkin tuotannosta kulutukseen. Sähköverkko on nykyään markkinapaikka, jossa tuotanto ja kulutus kohtaavat. Tämän markkinapaikan ylläpito kuuluu sähköverkkoyhtiöille. Markkina muuttuu nopeasti, aurinkopaneeleiden yleistyessä kiihtyvällä tahdilla asettaa se myös uusia vaatimuksia verkolle. Perinteisen asiakkaan rooli vaihtelee jopa tunneittain kuluttajasta tuottajaksi ja päinvastoin.

Olisiko kohta aika miettiä myös markkinapaikan hinnoittelurakennetta? Nykyinen perusmaksuun ja kulutusmaksuun perustuva hinnoittelu on mielestäni tullut pikkuhiljaa tiensä päähän. Viime vuosituhannella kehittynyt hinnoittelumalli ei ehkä olekaan sopivin tämän vuosituhannen tarpeisiin.

Moni varmaan muistaa taannoisen nettikäytön hinnoittelun, jossa käytöstä maksettiin siirretyn datan mukaan. Kuinkahan moni olisi enää valmis vaihtamaan kiinteän rajattoman nettipaketin siirretyn tietomäärän mukaiseen hinnoitteluun? Nettipaketissa me arvostamme nopeutta, eli ostamme kaistan leveyttä. Miksei sähkön siirtopalvelun hinnoittelu voisi jonain päivänä olla samanlaista? Maksamme vain kaistan leveydestä, ja voisimme sen rajoissa käyttää sähkön markkinapaikkaa mielin määrin. Tuottaa ja ostaa sähköä keneltä tahansa aivan niin paljon kuin haluaisimme, kiinteään hintaa, sovitun kaistanleveyden rajoissa. Helppoa eikö totta.

Toivottavasti oma sääennusteeni on valtakunnallista tasoa, ”sinne päin mutta pieleen meni”.

Raimo Härmä
Toimitusjohtaja
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.