Virtapiiri-blogi https://www.ksoy.fi Fri, 14 Jun 2019 12:22:00 +0300Mon, 17 Jun 2019 11:07:46 +0300eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Moni syy puoltaa arjen ekoremonttia Fri, 14 Jun 2019 12:22:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/moni-syy-puoltaa-arjen-ekoremonttia https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/moni-syy-puoltaa-arjen-ekoremonttia
Kuluttajat haluavat tehdä kestäviä valintoja arjessaan. Yhä useampi harkitsee esimerkiksi aurinkopaneelien tai sähköauton hankkimista. 
Maapallo

Vihreä linja vahvistuu sitä mukaa, kun tietoisuus ilmastokriisistä nousee. Ihmiset haluavat vaikuttaa tilanteeseen omilla toimenpiteillään, jotta ainakin henkilökohtaiset päästöt saadaan painettua alemmas. Vaikuttamalla omakohtaiseen asumiseen ja liikkumiseen tämä on hyvinkin mahdollista. 

KSOY:ltä kysellään nyt paljon etenkin aurinkopaneeleista, sekä kansalaisten että yritysten toimesta. Tässä joukossa erottautuu useampikin ”koulukunta” – tai ainakin voi sanoa, että huomio ei välttämättä keskity aivan samaan asiaan.

Toiset ovat kiinnostuneita aurinkovoimasta, koska haluavat pienentää sähkölaskuaan; toisia selvästi ohjaavat vihreät arvot ja halu panna kampoihin ilmastonmuutokselle. Sitten on aina niitä, jotka ovat kiinnostuneita uusimmasta teknologiasta – ja toisaalta niitä, jotka luovat arvonnousua kiinteistölle aurinkopaneeli-investoinnilla. Yritysten kohdalla myös arvioitu imagohyöty liiketoiminnalle vaikuttaa. 

Hyvin usein ”juurisyitä” ei ole yhtä, vaan useampi. Aurinkopaneelien kohdalla voi todella sanoa, että yhdellä iskulla voi napata useamman kärpäsen. 

Aina välillä kuultu kysymys aurinkopaneeleista on, että kannattaako vielä odottaa hintojen laskua. Onkin totta, että paneelien hinnat ovat tulleet hurjasti alaspäin vaikkapa 10 vuoden takaisesta, mutta viime vuosina hintataso on ollut jo vakiintuneempi. Minkään ”jättialennuksen” toivossa hankintaa ei siis kannata lykätä.    

Sekin pitää muistaa, että vaikka teknologia yleistyy ja halpenee, asennuksen vaatima työmäärä pysyy osapuilleen samana. 

Entä mikä on tilanne sähköautojen ja hybridien kohdalla? - Monessa kymenlaaksolaisessakin taloyhtiössä mietitään parhaillaan, missä vaiheessa pihaan tarvitaan latauspiste tai useampi. Asiassa on sinänsä mutkaton päästä alkuun: taloyhtiö voi tehdä periaatepäätöksen latauspisteiden hankkimisesta. Päätöksen tueksi tarvitaan enemmistö osakkaista. 

Sähköautojen lataukseen kotioloissa ei myöskään tarvita mitään kolmivaiheista pikalaturia, vaan normaaliin ”yön yli” -lataukseen riittää mainiosti hitaampi yksivaiheinen järjestelmä. 

Kun auto on piuhassa esimerkiksi kahdeksan tuntia, voi seuraavana päivänä ajaa tuollaiset 100 kilometriä. Useimpien kansalaisten työ-, kauppa- ja harrastematkat mahtuvat tuohon raamiin – ja illalla auto laitetaan taas lataukseen. 

 

Heikki Rantula, kehityspäällikkö, KSOY

]]>
Huolenpitoa helikopterilla Thu, 16 May 2019 12:26:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/huolenpitoa-helikopterilla https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/huolenpitoa-helikopterilla
Helikopterikuvaukset_jpg

Kymenlaakson Sähköverkon alueella on tehty vuosittaisia sähköverkon lentokuvauksia nyt 10 vuoden ajan. Helikopterilla tehtävät lentokuvaukset ovat kustannustehokas ja nopea tapa selvittää, missä kunnossa verkko on. Helikopteria voi käyttää myös johtoalueen oksiston sahaamiseen. 

Lentokuvauksen kuvien perusteella saamme käsityksen verkon tilasta ja voimme määrittää tarvittavat korjauskohteet. Kuvausten yhteydessä suoritetaan myös laserkeilaus, joka paljastaa, miten reunapuiden karsinta ja aluskasvillisuuden raivaus on onnistunut. Samalla selviää, onko esimerkiksi helikopteriraivaukselle tarvetta. 

Kuluvan vuoden keskijänniteverkon kuvaus starttasi toukokuun alussa.  Keskijänniteverkko tarkistetaan ilmakuvauksin neljän vuoden kierrossa ja nyt vuorossa ovat Hämeenkoski, Orimattila, Hollola, Myrskylä ja Artjärvi. 

110 kV -suurjännitejohtomme kuvataan tänä vuonna heti keskijänniteverkon jälkeen. Kokonaisuutena verkkoa kuvataan vuonna 2019 kaikkiaan yli 1 300 kilometriä. Verkon kuvauksesta vastaa Visimind Ab. 

Sään salliessa kuvaukset jatkuvat koko toukokuun ajan. Kokemus on osoittanut, että toukokuu on parasta aikaa kuvaamiselle, koska päivät ovat valoisia ja sääolosuhteet sopivan rauhalliset. Kuvat myös onnistuvat parhaiten, kun puut jo vihertävät, mutta eivät vielä ole täydessä lehdessä. 

Kuvausprosessi toimii siten, että helikopterista käsin kuvataan ja laserkeilataan verkkoa, jonka jälkeen aineisto analysoidaan. Erilaista puustoa on verkkojen lähellä paljon, joten oksien raivauksia tarvitaan toistuvasti. Mikäli oksat sijaitsevat korkealla, on mielekästä käyttää helikopterisahausta.

Tänä vuonna KSOY suorittaa helikopterisahausta 180 kilometrin matkalta. ”Raivauskausi” alkoi Luumäellä toukokuun alussa ja jatkuu syksyyn asti. Pääurakoitsija helikopterisahauksessa on Elvera Oy.

Helikopterisahaus on vielä sääherkempi operaatio kuin helikopterikuvaus. Sahaus on tarkkuutta korostavaa työtä, joka vaatii hyvät olosuhteet jo ihan turvallisuussyistä. Tämän vuoksi sahauksien ajankohdat voivat muuttua alkuperäisistä suunnitelmista. Usein ”tositoimiin” päästään jossain toisessa paikassa, jossa kenties tuulee vähemmän ja sahaus onnistuu mallikkaasti. Näin työt edistyvät, vaikka kohteiden aikatauluja välillä vaihdetaan keskenään.  

Marcus Gammals, verkko-omaisuusvastaava, Kymenlaakson Sähköverkko Oy

]]>
Vihreä roadmap kiinnostaa kuluttajia Thu, 18 Apr 2019 10:45:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/vihrea-roadmap-kiinnostaa-kuluttajia https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/vihrea-roadmap-kiinnostaa-kuluttajia
Vihreät lehdet

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta näkyy kuluttajien valinnoissa uudella tavalla. Vanhastaan energiayhtiöt ovat tarjonneet kuluttajille omia versioitaan ns. ”vihreästä sähköstä” eli erilaisia uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäviä tuotteita.  Niiden rinnalle on tullut mahdollisuus tuottaa vihreää energiaa itsekin – etupäässä auringon energiaa valjastamalla. 

Esimerkiksi vuonna 2018 KSOY myi toimialueellaan yli 100 aurinkosähköjärjestelmää. Samalla myynti edelliseen vuoteen verrattuna moninkertaistui. Tänä vuonna aurinkosähköjärjestelmiä myytäneen vielä enemmän kuin 2018.

Uuden aurinkosähköjärjestelmän ostaja on usein omakotitaloasukas, joka haluaa tehdä oman osansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Samalla sähkön tuottaminen itse omaan käyttöön houkuttaa – ja tietysti mahdollisuus säästää tulevissa sähkölaskuissa painaa vaa’assa myös.

Aurinkosähköjärjestelmät seuraavat trendiä, joka tuo mieleen ilmalämpöpumppujen menekin vuosituhannen alkuvuosina. Ensin ilmalämpöpumppujen myynti kangerteli, koska tuotteet ja asennus eivät aina olleet järin laadukkaita ja ihmiset olivat (syystä) skeptisiä. Mutta kun isommat ja osaavammat toimijat kiinnostuivat markkinasta, alkoi todellinen pumppubuumi – vastarinta väistyi ja ilmalämpöpumput valtavirtaistuivat hetkessä. On helppoa povata aurinkosähkölle samantapaista kehityskulkua.     

Toistaiseksi aurinkosähkö on vielä marginaalissa. Energiateollisuus ry:n tilastot viime vuodelta kertovat, että kun tarkastellaan sähköä energialähteittäin (kokonaisuudessaan 87 TWh), aurinkovoiman osuus jää o,2 prosenttiin. Suunta on kuitenkin ylöspäin. Esimerkiksi Kymenlaakson Sähköverkon alueella verkkoon on tällä hetkellä kytkettynä 554 aurinkosähkökohdetta ja sähköä ostetaan 567 pientuottajalta.

Kun KSOY:n asiantuntijat menevät vaikkapa taloyhtiöön kartoittamaan  aurinkosähkötilannetta, samalla reissulla voidaan selvittää myös soveltuvuus sähköautojen latauspisteille. 

Toimme uuden KSOY Oma lataus -tuoteperheen markkinoille helmikuussa 2019 ja ensimmäiset latausasemat on jo myyty. Tarjolla on latausasemavaihtoehtoja sekä sähkö- että hybridiajoneuvoille – ja latausasemat soveltuvat niin yksityiskotiin, yrityksiin kuin taloyhtiöihinkin.

Vihreämpi autoilu on kovassa nosteessa. Sähkö- ja hybridiautojen viimeaikaiset kasvuluvut ovat hurjaa luettavaa: Trafin mukaan vuonna 2018 ajoneuvokannassa oli 2 683 sähköautoa ja peräti 13 095 ladattavaa hybridihenkilöautoa, kun vielä kolme vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 749 ja 1 017.  

 

OlliLaitinen

Olli Laitinen 
energialiiketoiminnan johtaja
KSOY

]]>
KSOY selvisi Aapeli -myrskystä kuivin jaloin Fri, 11 Jan 2019 07:45:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ksoy-selvisi-aapeli-myrskysta-kuivin-jaloin https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ksoy-selvisi-aapeli-myrskysta-kuivin-jaloin Vuodenvaihteessa paljon mediahuomiotakin niittänyt Aapeli-myrsky oli sen verran raju, että valtakunnallinen sähkökatkokarttakin kaatui. Koko Suomessa oli pahimmillaan ilman sähköä yli 100 000 asiakasta. Kymenlaaksossa myrskystä selvittiin onneksi pienillä vahingoilla. Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n vastuualueella sähkökatkoja aiheutui noin 1000 asiakkaalle - pääosin Kotkan saaristossa ja Luumäellä.

aapeli_tilasto_KSOY

Vähäiset sähkökatkot ovat monen tekijän summa

Myrskyä edelsivät uudenvuodenpäivän sateet, jotka tulivat Kymenlaaksossa pääosin vetenä. Jos sade olisi tullut lumena, olisi puita taipunut myrskytuulissa sähköjohtojen päälle enemmän. Toinen selittävä tekijä vähäisille vahingoille löytyy viime vuosina tehdyistä investoinneista, joilla on parannettu verkkojen luotettavuutta. Myös varautumiseen ja resurssien hallintaan on panostettu viime vuosina, mikä edesauttaa vikojen nopeaa korjaamista.

Koko Suomen tasolla myrsky aiheutti paljon ongelmia. Eniten tuhoja aiheutui länsirannikolle sekä Ahvenanmaalle, missä sähköverkon korjaustyöt jatkuivat pitkään. Töitä ovat vaikeuttaneet haastavat keliolosuhteet.

Toimitusvarman verkon kehittämistä jatketaan

Kehitystyö myrskyjen varalta jatkuu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:ssä vuoden 2019 aikana. Verkkojen luotettavuuteen investoidaan noin 15M€. Tämä pitää sisällään mm. maakaapelointia, automaatiota sekä johtojen siirtämistä pois metsistä. Tarkoitus on myös testata johtokatujen leventämistä ja vierimetsänhoitoon kohdistuvia toimenpiteitä. Näissä korostuu hyvä yhteistyö maanomistajien kanssa ja tulemmekin olemaan yhteydessä asianosaisiin maanomistajiin hyvissä ajoin, ennen kuin sahoja käynnistellään.

Blogin kirjoitti tällä kertaa Esa Niemelä, kehityspäällikkö, Kymenlaakson Sähköverkko Oy.

]]>
NPS - Näin Palvelemme Sinua Fri, 23 Nov 2018 12:00:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/nps-nain-palvelemme-sinua https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/nps-nain-palvelemme-sinua
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme tehtävä on luoda asiakkaillemme erinomaisia palvelukokemuksia. Meille on tärkeää tietää, miten asiakkaamme kokevat palvelumme, ja siksi käytämme erilaisia mittareita asian selvittämiseen. Asiakaskokemuksen mittaaminen perinteisen asiakaskyselyn avulla on vaikeaa ja pitkäkestoistakin. Ensin tehdään kysely, analysoidaan tulokset ja lopulta saadaan selville, että miten menikään muutamia kuukausia sitten. 

Onneksi käytettävissä on kuitenkin myös uudenlaisia, nopeampia ja tehokkaampia mittareita, kuten NPS (Net Promoter Score) ja CSAT (Customer Satisfaction Score). NPS- ja CSAT-mittarit ovat kansainvälisiä mittareita ja käytössä eri toimialoilla ympäri maailman. Nämä kaksi mittaria tukevat toisiaan ja kertovat meille, missä voimme entisestään parantaa toimintaamme.

Asiakkaan kokemus saamastaan palvelusta on meille tärkeä indikaattori. Selvitämme asiakaskokemusta tekstiviestikyselyn avulla. Haluamme tietää, miten asiakas koki meiltä saamansa palvelun laadun ja, kuinka halukas hän olisi myös suosittelemaan meitä.

Arvostamme palautettasi ja haluamme onnistua kanssasi

Asiakkaan vastaus antaa suoran palautteen asiakaspalvelijalle hänen tekemästään työstä. Siksipä näitä tuloksia odotetaan ainakin meidän asiakaspalvelussa. Kuinka moni työelämässä oleva voi sanoa saavansa suoraa ja rehellistä palautetta suoraan asiakkaalta? Palaute tekee työn mielekkääksi. Asiakkaan kiitos ja kritiikki auttavat meitä kehittymään, tulemaan paremmiksi omassa työssämme. Lämpimät kiitokset ja kehut säilyvät asiakaspalvelijan mielessä pitkään.

Me voimme sanoa olevamme omista NPS ja CSAT tuloksistamme ylpeitä. Olemme onnistuneet asiakaspalvelussamme ja sillä tiellä haluamme edelleen jatkaa: onnistua yhdessä asiakkaiden kanssa. Meille on tärkeää, että asiakkaamme vastaavat kyselyymme. Kun siis otat yhteyttä asiakaspalveluumme ja saat tämän jälkeen tekstiviestitse kaksi kysymystä, vastaathan niihin antamalla arvosanan ja vaikka kertomalla, missä onnistuimme ja missä voisimme vielä kehittyä. Näin autat meitä kehittymään toimialan parhaaksi asiakaspalveluksi. Kiitos vastauksistasi!

Kaisa Vuori
Palveluvastaava
Kymenlaakson Sähkö

]]>
Energianeuvojan vinkit lämmityskauteen valmistautumiseen Wed, 03 Oct 2018 10:28:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energianeuvojan-vinkit-lammityskauteen-valmistautumiseen https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energianeuvojan-vinkit-lammityskauteen-valmistautumiseen Syksy on saapunut taas Kymenlaaksoon ja kiinteistöissä aletaan valmistautua lämmityskauteen. Moni miettii, mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon iltojen pimetessä ja sään kylmetessä?

Tässä muutamia vinkkejä:

  • Ennen lämmityskauden alkua on hyvä testata sähköpattereiden termostaattien toiminta. Jos termostaatti ei säädä patteria oikein, vaihda termostaatti. Vanhoihin sähköpattereihin ei aina enää löydy korvaavia termostaattimalleja, joten joskus on vaihdettava koko patteri.
  • On hyvä tarkistaa kiinteistön sisä- ja ulkovalaistus, mm. että kaikki lamput ovat ehjiä. Rikkoutuneiden lamppujen tilalle kannattaa valita energiatehokas lamppu. Jos epäröit lamppuvalintaa, voit hyödyntää netin tietopankkia osoitteessa www.lampputieto.fi. Lampputieto -sivustolta löytyy ohjeita lampunvalintaan ja vaikkapa pakkausmerkintöihin liittyvät selitykset. Muista vielä se, että Watti ei kerro valon määrää vaan lampun energiankulutuksen.
  • Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Rikkoutuneet tai kuluneet tiivisteet kannattaa vaihtaa, sillä niistä tulee vedon tunnetta ja lämpövuodot lisäävät lämmityksen tarvetta. Tiivisteiden kunnon voi tarkistaa silmämääräisen tarkastuksen lisäksi lämpökameralla. Kymenlaakson energianeuvonnalla on neljä lämpökameraa, joita kuntalaiset saavat lainata ilmaiseksi.
  • Muista ilmanvaihto! Koneellinen ilmanvaihto tulee muistaa laittaa talviasentoon, niin ulospuhallettavasta ilmasta saadaan lämpö talteen. Lisäksi on hyvä tarkastaa ilmansuodattimien kunto. Myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa on hyvä tarkastaa ilmanvaihtoventtiilien puhtaus kesän jäljiltä.
  • Ilmalämpöpumpun voi nyt laittaa lämmitysasentoon. Imuroi myös sisäyksikön suodattimet puhtaaksi pölystä. Kesämökeillä ilmalämpöpumppu on oiva laite mökin ylläpitolämmitykseen, ja mökille mentäessä saadaan sen avulla nostettua huonelämpötila nopeasti ylös.
tommituomi2018

Hyvää ja energiatehokasta syksyä kaikille!

Tommi Tuomi,
Kymenlaakson energianeuvoja

]]>
Energiansäästö säästää euroja – miten liikkeelle? Mon, 17 Sep 2018 08:44:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energiansaasto-saastaa-euroja-miten-liikkeelle https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energiansaasto-saastaa-euroja-miten-liikkeelle
Johanna Snell

Miten luovia tässä informaatiokeskeisessä yhteiskunnassa ilman suurempaa ahdistusta, kun joskus jopa arjen askareet tuntuvat haasteellisilta. Yksi lähestymistapa on ottaa asia kerrallaan ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen. Miten tämä liittyy sähköön ja energiansäästöön?

Suuri osa toiminnoistamme on sidoksissa sähköisiin palveluihin ja täällä pohjolassa energiaa kuluu moneen asiaan. Lämmitys, ruoanlaitto, valaistus, liikkuminen - kaikki tarvitsevat energiaa. Useimmissa kodeissa energiansaanti on helppoa, sitähän tulee seinästä? Joskus on kuitenkin hyvä miettiä, mitä kaikkea taustalta löytyy ja miten asioihin voi itse vaikuttaa. Oma sähkönkulutus on helppo tarkistaa sähköisen seurantapalvelun avulla. Jos sähkölaskun suuruus mietityttää, voi olla hyvä tarkastella kulutustaan ja miettiä, mihin sähköä kuluu eniten. Pienillä arjen valinnoilla on mahdollista pienentää laskuaan. Alkuun pääsee tarkastamalla huonelämpötilan, sammuttamalla turhat valot ja laitteet sekä pienentämällä vedenkulutusta. Lisää vinkkejä energiansäästöön löytyy energiaa.ksoy.fi/kategoria/energiaa-saastamassa  

Kysyntäjousto, energian pientuotanto ja älykäs taloautomaatio; mitä niistä pitäisi tietää? Ainakin se, että niistä voi olla itselle iloa sähkölaskun pienentämisen muodossa. Kysyntäjousto tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että sähkönkäyttäjät mukauttavat kulutustaan sähköntuotannon mukaan. Tarkoituksena on hallita kulutuspiikkejä, jotta energiantuotantokapasiteettia ei tarvitsisi nostaa.

Kuluttajat voivat osallistua sähkömarkkinoille myös omalla energiantuotannolla. Tuottamalla itse energiaa vaikkapa aurinkopaneeleilla, voi hyötyä itse tuotetusta uusiutuvasta energiasta sekä säästää ostosähköä. Tarvittaessa ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle.

Älyä voi asentaa kotiinsa mm. taloautomaation avulla. Taloautomaatioratkaisut alkavat yleistyä kodeissa, kun niiden tarjonta ja käytön helppous lisääntyvät. Monenlaisten energiaa säästävien ratkaisujen äärellä on hyvä muistaa, että jo pienillä valinnoilla on merkitystä. 

Lisää tietoa näistä aiheista on tarjolla Viksua virtaa -tilaisuudessa 2.10.2018 klo 18-19.30, Wanha Amis (suuri sali D-rakennus), Koulutie 19, 16300 Orimattila. Ilmoittautumalla johanna.snell@lahti.fi viikkoa ennen varmistat kahvin riittävyyden. Tervetuloa!

Johanna Snell
energianeuvoja
Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä -hanke
Lahden kaupunki

]]>
KSOY 100 juhlavuosi jo pitkällä, kesällä tavataan rennosti toreilla Wed, 27 Jun 2018 12:22:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ksoy-100-juhlavuosi-jo-pitkalla-kesalla-tavataan-rennosti-toreilla https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ksoy-100-juhlavuosi-jo-pitkalla-kesalla-tavataan-rennosti-toreilla
Marjo Lahtinen

KSOY viettää tänä vuonna satavuotisjuhlia. Itselläni on työuraa yhtiössä takana nyt huimat 2,5 kuukautta. Hyppäsin uutena viestintäpäällikkönä tilanteeseen, jossa juhlavuoden järjestelyt olivat täysillä meneillään. Näille sähkölangoille oli hyvä hypätä, sähköiskuja ei ole tullut, ohjaus on ollut sujuvaa ja vaivatonta.

Toimintaa ja tapahtumia läpi vuoden

Juhlavuoteen liittyy paljon toimintaa ja tapahtumia. Alkuvuodesta on järjestetty mm. koko perheelle suunnattu Virtaa palloon -tapahtuma ja marketkiertue. Puistomuuntamoista on tuunattu taidepömpeleitä. Matka sadan vuoden historiaan -kilpailu on ollut käynnissä jo koko alkuvuoden ja jatkuu vielä lokakuun loppuun saakka.

Kesälläkään emme täysin huilaa, vaan tapaat KSOY:n väkeä toreilla ja tapahtumissa kesäkiertueen merkeissä. Olemme myös sponsoroineet 14 kesätapahtumaa verkkoalueellamme. Kotkan Meripäivillä olemme näkyvästi mukana. Kesän tapahtumien kuulumisia voit seurata esim. Facebook-sivumme kautta.

Syksylle on luvassa mm. auringonkukkia, elokuvia, kirjastokiertue sekä tietysti KSOY 100 historiikin julkistus. Uutena työntekijänä olen päässyt mukaan hetkellä, jolloin yhtiön historia tulee väistämättä tutuksi. Yrityskuvan rakentamisen ja ylläpitämisen kannalta tämä on hyvää ja oleellista taustatietoa. Sadan vuoden aikana on rakennettu vahva yhtiö, jonka mukana voi luottavaisesti katsoa kohti tulevaisuutta.

hyvää kesää 2018

Mutta: ennen syksyä nautitaan kuluvasta kesästä! Tervetuloa tapaamaan meitä kesätapahtumiin! 

]]>
Huomio kääntyy järjestelmästä asiakkaaseen Tue, 12 Jun 2018 10:12:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/huomio-kaantyy-jarjestelmasta-asiakkaaseen https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/huomio-kaantyy-jarjestelmasta-asiakkaaseen
Esa Niemelä

Vuonna 2016 EU:n komissio julkaisi puhtaan energian paketin, joka sisälsi useita energia-alaan vaikuttavia lakiuudistuksia. EU nosti energiapolitiikan keskiöön asiakkaat ja halusi lisäpanostuksia uusiutuvaan energiaan sekä energiatehokkuuteen.

Paketti ei sisältänyt (ainoastaan) ylätason EU-jargonia, vaan se tulee näkymään käytännön tasolla 2020-luvulla. Sähköverkkoyhtiön näkökulmasta kiinnostavin osa pakettia on sähkömarkkinadirektiivi, joka määrittelee energia-alan toimijoiden roolit ja asettaa esimerkiksi vaatimukset seuraavan sukupolven älymittareille. Perinteisten verkkoratkaisuiden rinnalle tulee direktiivin myötä uusia vaihtoehtoja kuten sähkövarastot ja kysyntäjousto. Hajautetun tuotannon yleistyminen tulee osaksi verkon suunnittelua.

Suomessa sähkömarkkinalaki uusittiin edellisen kerran vuonna 2013. Se määritteli sähkönjakelun toimitusvarmuudelle laatuvaatimukset ja asetti määräajat, joiden puitteissa verkot on laitettava kuntoon. Taustalla on yhteiskunnan kasvava riippuvuus sähköstä. Verkkoja saneerataankin nyt entistä enemmän. Mediassa puhutaan maakaapeloinnista, mutta on paljon muitakin keinoja, joilla laatuvaatimuksiin voidaan vastata.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:ssä verkon tehostettu saneeraus aloitettiin vuonna 2011 ja urakka viedään maaliin laissa asetettujen aikarajojen puitteissa. Jatkoajan hakemiselle ei nähdä tarvetta. Tarkoitus on hyödyntää monipuolisesti eri keinoja sen mukaan, mikä on kokonaisuuden kannalta järkevintä. Viimeisimpänä tasasähköön perustuva tekniikka, jolla voidaan korvata haja-asutusalueen kalliita investointeja.

Toukokuussa ministeri Tiilikainen asetti professori Jarmo Partasen selvittämään siirtohintojen kehitystä ja niiden alueellista kohdentumista. Tällä hetkellä verkkoinvestointien painopiste on vielä taajamissa ja investoinnit hyödyttävät suurta asiakasmäärää. Kun mennään kohti 2020-luvun loppua ja haja-asutusalueiden syrjäseutuja, on aiheellista miettiä eri vaihtoehtoja avoimin mielin. Osana Partasen selvitystä onkin etsiä vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa toimitusvarmuutta parantavia investointeja ja sitä kautta saavuttaa kustannussäästöjä.

Edellä mainittua selvitysmiestä lainaten, ”nyt eletään sähköinsinöörin parasta aikaa”. Toimintaympäristössä tapahtuu paljon ja ajurina toimivat niin EU:n kuin kansallisen tason poliittiset päätökset, joissa taas heijastuvat (toivottavasti) asiakkaiden tarpeet. Omasta mielestäni sähköverkkoliiketoiminnan tulevaisuus on mielenkiintoista tasapainottelua toimitusvarmuuden, kustannusten/siirtohinnan, uudistumisen sekä poliittisen tahtotilan välillä. Muutosten keskellä on tärkeä muistaa, että sähköverkkotoiminnassa kvartaali on 25 vuotta ja kaikkein tärkeintä on muistaa se, että lopputuloksesta hyötyy asiakas!

Esa Niemelä

Kehityspäällikkö 
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

]]>
Auringosta iloa ja sähköä, kiitos! Mon, 07 May 2018 13:18:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/auringosta-iloa-ja-sahkoa-kiitos https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/auringosta-iloa-ja-sahkoa-kiitos Kevätaurinko lämmittää jo mukavasti ja kirkastaa suomalaisten mielet pitkän talven jälkeen. Samalla monella ajatus kääntyy mökkimaisemiin tai kodin remontointiin. Hankkisinko mökille sähköt? Millä lämmittää mökin tai kotipihan palju? Voisinko tuottaa omaa energiaa auringosta?

]]>
Energialla on juuret! Fri, 26 Jan 2018 14:23:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energialla-on-juuret https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/energialla-on-juuret Muutama vuosikymmen sitten aloittelin opintojani yliopistossa kaukaa kotoa. Minä ja lukuisat muut ensimmäisen vuoden opiskelijat olimme matkanneet suureen maailmaan pieniltä paikkakunnilta ympäri Suomea. Ensimmäisinä päivinä teimme varovasti tuttavuutta. Kyselimme toisiltamme, mitä luet pääaineena, mitä muuta opiskelet, saitko opiskelija-asunnon, ketä asuu samassa solussa? Kysymykset ja vastaukset asemoivat meitä uuteen maailmaan. Tärkein kysymyksistä oli kuitenkin kaikille sama: mistä tulet, missä sinun juuresi ovat? Vastauksen perusteella uudesta tuttavuudesta syntyi nopeasti käsitys, joka saattoi säilyä koko yhteisen opiskelutaipaleen ajan.

Me Kymenlaakson Sähköllä kiteytämme 100-vuotisjuhlavuotemme kolmeen sanaan: Energialla on juuret! Ne juuret istutettiin toiminta-alueemme multaan 30.10.1918 ja siitä eteenpäin kukin vuorollaan on niitä kasvattanut ja vahvistanut. Vuosien varrella yhtiötä on ollut rakentamassa monia aikalaisia, ja heistä jokainen on omalla panoksellaan vaikuttanut siihen, että meistä on kasvanut vahva, perinteitä kunnioittava ja samalla eteenpäin katsova yhtiö.

Juhlavuoden aikana halumme kertoa tarinaamme – mistä tulemme, millaisia olemme. Kun kerromme juuristamme, kerromme itsestämme jotain olennaista — sen perustan, jonka päälle olemme rakentaneet ja sen tavan, jolla maailmaa tarkastelemme. Energiallamme on juuret ja tulevaisuus on avoinna edessä.

Tunnetko Sinä jo tarinamme? KSOY:n matkaan ja vuosikymmenten merkkipaaluihin pääset tutustumaan osoitteessa www.ksoy.fi/100.

Annemari Backman
viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Ei se vaihtamalla parane! Thu, 28 Dec 2017 07:23:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ei-se-vaihtamalla-parane https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ei-se-vaihtamalla-parane
Minna_Vuorinen1

Vuosi 2017 jää Kymenlaakson Sähkön asiakaspalvelun mieleen vilkkaana vuotena. Edellisinäkin vuosina on asiakaspalvelu ollut työntäyteinen, mutta tänä vuonna vauhti vain kiihtyi.  Osaksi tähän vaikuttivat median aktiivinen uutisointi sähköasioista. Otsikoihin nousivat myrskyt ja niihin liittyvät sähkökatkot, sähkönsiirtohinnat ja niiden muutokset. Juttuja tehtiin sähkönmyyntihinnoista ja vertailtiin eri sähköyhtiöiden myyntihintoja lähes kuukausittain. Otsikoihin pääsi useamman kerran myös sähköyhtiö, joka kyseenalaisin keinoin teki asiakkaille sopimuksia ilman asiakkaan hyväksyntää. Kaiken kaikkiaan tylsistä sähköyhtiöistä oli yhtäkkiä tullut mediaa kiinnostavia yrityksiä.

Kaikki nämä uutisoinnit vaikuttivat siihen, että meillä puhelimet soivat ja sähköpostit lauloivat. Saimme runsaasti uusia asiakkuuksia, solmimme nykyisten asiakkaittemme kanssa määräaikaisia sopimuksia, vastaanotimme vikailmoituksia ja keskustelimme sähkölaskuista ja sähkön hinnoista. Emme myöskään jääneet vain toimistolle odottelemaan puhelimen pirisemistä, vaan kiersimme matkapöytä/tietokone -yhdistelmällä marketteja sekä kauppakeskuksia ja Wattivaunulla turuja ja toreja. Vuoden aikana kohtasimme tuhansia asiakkaita, jotka kävivät pisteellämme pyöräyttämässä onnenpyörää, tarkistamassa sähkösopimuksia tai vain vaihtamassa kuulumisia. Meillä oli paljon mukavia kohtaamisia ja asiakkaittemme arki tuli meille tutuksi.

Vuosi 2018 on Kymenlaakson Sähkö 100-vuotisjuhlavuosi. Tulemme näkymään ja kuulumaan entistä vahvemmin toiminta-alueellamme erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, sillä haluamme olla mukana asiakkaittemme arjessa, joka päivä. Asiakkaiden aktiivinen sopimuskilpailutus varmasti jatkuu ja tämä näkyy myös meillä. Aina ei kuitenkaan sähköyhtiön vaihtaminen tee autuaaksi. Meillä on tarjota monenlaisia kilpailukykyisiä sopimusvaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Erästä asiakasta lainatakseni: Ei se vaihtamalla parane ja tämä pätee niin muijaan kuin sähköyhtiöön.

Toivotan kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille oikein hyvää vuotta 2018! Juhlitaan yhdessä.

Minna Vuorinen
Myyntipäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy 

]]>
Sääennuste siirtohintakeskustelulle Fri, 24 Nov 2017 14:25:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/saaennuste-siirtohintakeskustelulle https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/saaennuste-siirtohintakeskustelulle
Härmä_Raimo

Seuraavien viikkojen sääennuste voisi alkaa seuraavasti: ”Odotettavissa myrskyisää keskustelua sähkön siirtohintojen korotuksista.”  Vuoden vaihteessa moni verkkoyhtiö tarkistaa sähkön siirtohintoja, ja näinä päivinä on aika viimeistään kertoa tuo uutinen sähkönkäyttäjille. Kymenlaakson Sähköverkkokin on päätöksensä tehnyt, ja viestinyt siitä asiakkailleen.

Ennustus on aina ennustus ja se voi mennä myös pieleen, kuten viime kesänä monesti totesimme, kun lomasäitä ennustettiin. On nimittäin täysin mahdollista, että sähkökäyttäjät ovat huomanneet, kuinka investoinnit sähköverkkojen toimitusvarmuuteen ovat valtakunnallisesti vaikuttaneet, eikä keskustelusta tulekaan myrskyisää.  Omalle verkkoalueellemme tämän vuoden pahin myrsky Kiira iski täydellä voimallaan. Viimeaikaisten investointiemme ansiosta keskeytyksen kokeneiden asiakkaiden määrä puolittui aikaisemmasta.

Investoinnit ovat tarpeen ja jatkuvat vielä vuosia, mutta näkemyksemme mukaan siirtohintojen korotuksia ei ole lähivuosina näköpiirissä, mikäli lainsäädäntö ja kantaverkon siirron hinnoittelu pysyvät nykyisellä tasolla.

Sähköverkko on markkinapaikka

Termi ”sähkön siirto” on oikeastaan hieman harhaanjohtava. Sähköä ei oikeastaan ”siirretä”, vaan se siirtyy fysiikan lakien mukaisesti itsestään verkkoja pitkin tuotannosta kulutukseen. Sähköverkko on nykyään markkinapaikka, jossa tuotanto ja kulutus kohtaavat. Tämän markkinapaikan ylläpito kuuluu sähköverkkoyhtiöille. Markkina muuttuu nopeasti, aurinkopaneeleiden yleistyessä kiihtyvällä tahdilla asettaa se myös uusia vaatimuksia verkolle. Perinteisen asiakkaan rooli vaihtelee jopa tunneittain kuluttajasta tuottajaksi ja päinvastoin.

Olisiko kohta aika miettiä myös markkinapaikan hinnoittelurakennetta? Nykyinen perusmaksuun ja kulutusmaksuun perustuva hinnoittelu on mielestäni tullut pikkuhiljaa tiensä päähän. Viime vuosituhannella kehittynyt hinnoittelumalli ei ehkä olekaan sopivin tämän vuosituhannen tarpeisiin.

Moni varmaan muistaa taannoisen nettikäytön hinnoittelun, jossa käytöstä maksettiin siirretyn datan mukaan. Kuinkahan moni olisi enää valmis vaihtamaan kiinteän rajattoman nettipaketin siirretyn tietomäärän mukaiseen hinnoitteluun? Nettipaketissa me arvostamme nopeutta, eli ostamme kaistan leveyttä. Miksei sähkön siirtopalvelun hinnoittelu voisi jonain päivänä olla samanlaista? Maksamme vain kaistan leveydestä, ja voisimme sen rajoissa käyttää sähkön markkinapaikkaa mielin määrin. Tuottaa ja ostaa sähköä keneltä tahansa aivan niin paljon kuin haluaisimme, kiinteään hintaa, sovitun kaistanleveyden rajoissa. Helppoa eikö totta.

Toivottavasti oma sääennusteeni on valtakunnallista tasoa, ”sinne päin mutta pieleen meni”.

Raimo Härmä
Toimitusjohtaja
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

]]>
Lupauksemme Sinulle: Arki virtaa! Fri, 03 Nov 2017 14:25:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/lupauksemme-sinulle-arki-virtaa https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/lupauksemme-sinulle-arki-virtaa Kymenlaakson Sähkön brändiä ja ilmettä on tänä syksynä uudistettu ja nykyaikaistettu. Viestimme nyt entistä selkeämmin siitä lisäarvosta, jonka haluamme omalla toiminnallamme tuottaa niin asiakkaillemme kuin muillekin sidosryhmille. Olet ehkä nähnytkin lehti-ilmoituksen, verkkobannerin, videon tai tv-mainoksen, jossa kerromme lupauksestamme: KSOY. Ja arki virtaa!

Lupaus lunastetaan joka päivä

Arki virtaa -lupauksen haluamme lunastaa vuoden jokaisena päivänä. Se tarkoittaa meille konkreettisia tekoja, tavoitteita ja tapaa toimia. Sinulle asiakkaanamme se näkyy mm. reiluna palveluna, sähkön laadun ja toimitusvarmuuden jatkuvana kehittämisenä, luotettavana, ahkerana ja vastuullisena toimintana sekä yhdessä tekemisenä. Sinun ei tarvitse huolehtia sähköasioista, me teemme sen puolestasi. Arki virtaa silloin, kun asiat sujuvat vaivattomasti ja tuomme energialla hyvinvointia jokaiseen päivään.

Kymenlaakson Sähkö on KSOY

Brändiuudistuksen yhteydessä uudistimme myös ilmettämme selkeämmäksi ja helpommin tunnistettavaksi.  Raikkaat värit - sininen ja valkoinen - ovat ennallaan, mutta ensi vuonna vietettävän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi halusimme ottaa vahvemmin käyttöön yhtiö nimen arvokkaan lyhenteen KSOY ja salama-elementin toimintamme alkuajoilta. Ne ovat meille ylpeydenaiheita, joista haluamme kertoa muillekin. Kymenlaakson Sähköllä on sadan vuoden mittainen vahva tarina ja energiallamme on juuret.    

Annemari Backman
viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Keep it simple! Fri, 06 Oct 2017 12:27:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/keep-it-simple https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/keep-it-simple
energiansaasto

Tänä päivänä puhutaan paljon energian säästöstä ja vinkkejä säästötoimiin löytyy valtavasti eri foorumeista. Energiansäästö lähtee kuitenkin jokaisen omista käyttötottumuksista. Niitä tarkastelemalla itse kukin voi löytää parhaat keinot olla mukana. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa säästää energiaa. Yhdelle sopii yksi tapa, toiselle toinen. Opiskelijan tai eläkeläisen energiansäästöratkaisut ovat erilaisen kuin omakotitalossa asuvan.

Liikkeelle voi lähteä vaikkapa pohtimalla omia hankintoja ja sitä, mihin omassa kodissa kuluu eniten sähköä. Mietitkö esimerkiksi laitetta hankkiessasi, vastaako se teholtaan, kooltaan ja ominaisuuksiltaan todellista tarvettasi? Vertailetko laitteiden energiankulutusta? Tiedätkö, mitä ovat Joutsenmerkki tai EnergyStar ja missä laitteissa energiamerkintä on tänä päivänä pakollinen?

Oman kodin sähkösyöppöjen tunnistaminen auttaa energiansäästössä. Suurimman osan kotien energiankulutuksen muodostaa asuntojen ja käyttöveden lämmitys, siinä puhutaan yli 80 % koko kiinteistön energiankulutuksesta. Valaistus ja kodin laitteet syövät energiapotista 15 %. Ruuanlaitto nappaa vain pienen, noin 1 % koko kulutuksessa. Sähkökiuas on suurin yksittäinen energiankuluttaja.

Kokeile näitä

Energiansäästö on yksinkertaista ja ohjenuorana kannattaa pitää Tami Tammisen sanontaa ”keep it simple!. Kokeile alkajaisiksi vaikka näitä: Tarkkaile huonelämpötiloja 20 -22 oC huonelämpötila on terveellinen ja miellyttää useimpia ihmisiä. Makuuhuoneiden lämpötilat voivat olla pari astetta alempanakin. Yhden asteen lämpötilan pudotuksella pienennät lämmityskuluja 5 %. Veden kulutusta kannattaa myös miettiä, vuotava wc istuinkin saattaa tuoda vuodessa todella merkittävän. Pattereiden termostaatit kannattaa myös testata ja ikkunoiden ja ovien tiivisteet ennen lämmityskauden alkua.

Energiankäytön perusprinsiipit

  • Käytä lämpöä, sähköä ja vettä säästäen.
  • Kulje kävellen tai pyörällä mahdollisuuksien mukaan
  • Hyödynnä kaukolämpöä ja uusiutuvia energiamuotoja lämmityksessä
  • Osta uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
  • Hanki vain tarpeeseen. Suosi energia- tehokkaita ja laadukkaita laitteita ja tavaroita sekä huolehdi niiden säännöllisestä kunnossapidosta.

 

Energistä syksyä!

Tommi Tuomi
Energianeuvoja, Kymenlaakso

]]>
Asiaa tolpasta Wed, 06 Sep 2017 16:24:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/asiaa-tolpasta https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/asiaa-tolpasta
Rantula_Heikki

Sähköautot ovat viimeisen vuoden aikana lisääntyneet hitaasti, mutta varmasti. Kansalliset ja kansainväliset puheenvuorot sähköisen liikenteen edistämiseksi ovat entistä painokkaampia. Kuluvana vuonna myös moni autonvalmistaja on ilmoittanut sähköautojen olevan jatkossa osa mallistoa. Yhteiskunnalta odotetaan tukipäätöksiä, jotka mahdollistaisivat muutoksen. Vaikka tällä hetkellä muutos tuntuu vielä hitaalta, voi jo lähitulevaisuudessa tapahtua nopeasti ja paljon.

Kuluttajan näkökulmasta suurimmat sähköautoiluun liittyvät kysymykset liittyvät usein tolppaan eli sähköauton lataukseen. Missä auton voi ladata, kuinka kauan lataus kestää, minne asti latauksella pääsee ja paljonko lataus maksaa?

80-90 % sähköautoista ladataan joko kotona tai työpaikoilla. Sähköautoja voi käytännössä ladata kaikkialla, missä sähköä on saatavilla. Yleensä auto kannattaa ladata kuitenkin tähän käyttöön tarkoitetusta Type 2-pistorasiasta, joka voi olla valo- tai voimavirtaa tarjoava pistorasia. Väliaikaisesti autoa on mahdollista ladata myös lämmitystolpasta tai muusta pistorasiasta omalla johdollaan. 18.11.2017 alkaen kaikkien julkisten latausasemien tulee olla yhteensopivia Type 2-pistokkeen kanssa. Sähköauton ostaja voi siis luottaa siihen, että oman auton latausmahdollisuudet paranevat koko ajan.  

Kotiolosuhteissa auton akku ladataan pienehköllä teholla ja akun täyteen lataaminen vie tunteja. Esimerkiksi tyypillisesti kotilatausasemilla auton akkuun ladataan tunnissa noin 8-14 km ajomatkaa.  

Julkisissa latauspisteissä sekä pikalatausasemissa auto voidaan sitten ladata nopeammin.  Olemassa olevat julkiset latausasemat ovat käytännössä keskinopeita asemia, joissa autoa ladataan 11-22 kW teholla, mikä tarkoittaa, että auton akkuihin saa ladattua tunnissa 50-120 km ajomatkaa. Pikalatausasemissa latausteho voi olla 50-100 kW tai tätä suurempi ja tehosta riippuen näillä latauspisteillä voidaan ladata noin 100-300 km ajomatka tunnin aikana. Näin suuret tehot eivät ole kotiolosuhteissa käytännössä mahdollisia ilman omaa erillistä liittymää.

Omalla kohdalla nykyinen autoni on pysäköitynä joko kadun varressa, kotipihassa, työpaikalla tai harrastuspaikan pihassa suurimman osan päivästä. Sähköautoon siirtyessä olisi auton lataaminenkin näissä paikoissa luontevinta. Suurin osa ajomatkoistani on alle 100 km mittaisia, joten sähköauton ajomatka ei asettaisi normaalikäytössä rajoituksia. Pikalatausmahdollisuutta ja julkisia latauspisteitä tarvitsisi sitten kesälomareissujen ja muiden pidempien matkojen takia. Siksi uskon, että peruslataus, jossa auto ladataan sähköautoiluun tarkoitetusta pistorasiasta (Type 2) tulee olemaan tulevaisuudessa se yleisin lataustapa. Hieman kauempana tulevaisuudessa ovat langattomat lataukset ja itseohjautuvat autot, jotka latautuvat itsenäisesti aina kun sähköä vain on saatavilla tai hakeutuvat omatoimisesti työpäivän aikana latausasemalle, jos akun varaustilanne on liian matala.

Kotilatausasemia, julkisia latauspisteitä ja pikalatausasemia tullaan kaikkia tarvitsemaan. Latauksesta voi tulla mm. kauppakeskuksien sisäänheittotuote. Koska lataus vie joka tapauksessa aikaa ja nykytekniikalla pikalatauksen kesto on noin 30-60 minuuttia, on luontevaa, että julkiset latauspisteet sijaitsevat sellaisilla paikoilla, joissa on palveluita tarjolla.

Niin, se sähköauton latauksen hinta. Sähköauto kuluttaa karkeasti 20 kWh/100 km. Latauskustannus tälle energiamäärälle on noin 2-3 €.  Eli hinta on vain ¼ vastaavan bensiinikäyttöisen auton polttoainekustannuksista.  

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Katsoin sineen Saimaan! Fri, 04 Aug 2017 08:03:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/katsoin-sineen-saimaan https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/katsoin-sineen-saimaan
Jokisalo_Sirpa

Monen suomalaisen jokakesäinen perinne sai tänä vuonna jatkoa Mikkelissä.  Asuntomessut on suomalainen traditio, joka kuuluu kesään yhtä varmasti kuin uudet perunat, mansikat ja hyttyset. Niitä on järjestetty meillä vuodesta 1970 lähtien lähes vuosittain. Ja on tunnustettava, että sieltä minutkin usein löytää. Tänä kesänä siis katsoin sineen Saimaan.

Messuille kiinnostavat monet asiat. On kiva päästä tirkistelemään toisten koteihin, nähdä miten muut asuvat ja elävät. Päähuomion saavat uusien kotien sisustus, pintamateriaalit, valaistus, jne. Mukaan tarttuu ideoita oman kodin valintoihin. Ja tietysti se markkinahumu – siellä viihdytään, missä muutkin kun tarjolla on vielä metrilakua ja pehmiksiä sopuhintaan.  Matti ja Maija Meikäläiselle asuntomessut tarkoittavat pääasiassa kaikkea tuota. Harvemmin messuvierasta kiinnostaa kaikki se, mitä on tehty ja mitä tarvitaan ennen kuin messutalo on valmis esittelyyn.

Taustalla toimiva infra

Jo ennen talonrakennuksen aloittamista messualueella tapahtuu paljon. Katujen ja muun kunnallistekniikan rakentaminen vie aikansa ja samaan aikaan sähköverkko valmistuu rakentajien käyttöön. Kun tontit luovutetaan rakentajille, sähkö on jo valmiina tontin rajalla. Tämä onkin tarpeen, sillä työmaasähköä tarvitaan heti alussa. Rakentajat tekevät sähköyhtiön kanssa liittymissopimuksen ja hankkivat tontille liittymiskaapelin ja pistorasioilla varustetun mittauskeskuksen, joka toimii kätevästi jo rakennusaikana. Varmistamme, että sähkö on rakentajien käytössä mahdollisimman vaivattomasti, joten keskusasennuksen kaapeleineen voi tilata myös sähköyhtiön kautta. Talon omat sähköasennukset vaativat myös sekä rakentajan että sähköurakoitsijan paneutumista asiaan. Hyvä sähkösuunnitelma varmistaa asumismukavuuden ja toimivan kodin.

Energiaratkaisuilla on tämän päivän rakentamisessa ja asumisessa keskeinen rooli. Yhä useampi rakentaa energiatehokasta ja älykästä kotia, joka osaa ja tekee asukkaan puolesta vaikka ja mitä. Jotta energiaratkaisuissa voi valita viimeisimmät vaihtoehdot ja jotta älykoti on mahdollinen, tarvitaan viisas verkko, joka joustaa ja elää tarpeiden mukaan.

Sellaista verkkoa me olemme rakentamassa vuoden 2019 asuntomessualueelle Kouvolan Pioneeripuistoon. Tulevaisuus on avoin yksilöllisille ratkaisuille, oman energian pientuotannolle, älykkäille kodeille ja sähkölaitteille. Valmiissa taloissa nähdään varmasti mm. aurinkopaneeleita, puhuvia jääkaappeja ja sähkökulutusta silloin, kun älykoti pitää sitä energiatehokkaana.  

Asuntomessuilla on paljon tarjota, kun kurkistaa pintaa syvemmälle. Pidetään siis kotimaiset kesäperinteet hengissä - tervetuloa asuntomessuille Kouvolaan vuonna 2019!

Sirpa Jokisalo
Liittymävastaava
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

]]>
Asiakaskohtaamisia Suomen suvessa Wed, 14 Jun 2017 12:06:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/asiakaskohtaamisia-suomen-suvessa https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/asiakaskohtaamisia-suomen-suvessa
kaksi kukkaa

Kesä on suomalaisen parasta aikaa. Valo antaa meille uutta virtaa ja lämpö hellii toppakerroksen alta kuoriutunutta ihoa. Tuhansien järvien maamme on myös tuhansien kesätapahtumien luvattu maa. Me Kymenlaakson Sähköllä haluamme olla kesämenossa mukana. Kierrämme tänäkin kesänä Wattivaunulla oman jakelualueemme turuilla ja toreilla tapaamassa asiakkaita. Lisäksi osallistumme Tall Ship Races tapahtumaan Kotkassa paikallisena yhteistyökumppanina. Löydät meidät koko tapahtuman ajan Kymenlaakson Sähkön teltasta.

Miten voimme palvella?

Vuodesta toiseen asiakkaamme ilahtuvat nähdessään meitä kotikaupungin tai kylän markkinoilla. Yksi asiakas saattaa tuoda sähkölaskun mukanaan ja kysyä jotakin siihen liittyvää, toinen tulee vain levähtämään hetkeksi ja vaihtamaan kuulumiset. Kolmas haluaa uusia hyvissä ajoin päättyvän määräaikaisen sähkösopimuksensa. Me olemme paikalla, olipa tarve tai toive millainen tahansa. Jos emme pysty paikan päällä ratkaisemaan asiakkaan kysymystä, otamme yhteyttä myöhemmin selvitettyämme asiaa. Tänä kesänä tarjoamme lisäksi jännitystä ja iloa onnenpyörän ja sähkölahjakortin arvonnan merkeissä.

Siellä missä Sinäkin

Yksi toimintamme kulmakivistä on nostaa asiakkaat keskiöön. Olemme läsnä siellä missä asiakkaammekin ovat. Erilaiset kesätapahtumat tarjoavat meille loistavan mahdollisuuden tavata asiakkaitamme henkilökohtaisesti ja kasvotusten. Asiakaskohtaamisissa saamme myös tietoa toiveista sekä arvokasta palautetta, jota tarvitsemme kehittyäksemme yhä paremmiksi. Me olemme palveleva sähköyhtiö ja meille on kunnia-asia olla läsnä asiakkaiden keskuudessa, pitää yhteyttä ja olla tavoitettavissa niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

Jos et bongaa meitä tänä kesänä Wattivaunulta tai Tall Ship Racesista, kohtaamme ehkä talven aikana marketkiertueellamme. Lisäksi tavoitat meidät tietysti toimipisteistämme Elimäeltä, Kotkasta ja Loviisasta, puhelimitse asiakaspalvelustamme, sähköpostilla tai netistä. Tapaammeko seuraavaksi aurinkoisena markkinapäivänä, syysmyrskyjen riepotellessa vai pakkasen paukkuessa? Sinä valitset milloin ja miten haluat kanssamme asioida. Olemme läsnä sinun arjessasi.

Kirsi Rasanen
Myyntiassistentti
Kymenlaakson Sähkö Oy

Ps. Katso kesäkiertueemme aikataulu >

]]>
Tietosuoja-asetus tuo oikeuksia, velvollisuuksia ja turvaa Thu, 04 May 2017 12:07:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/tietosuoja-asetus-tuo-oikeuksia-velvollisuuksia-ja-turvaa https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/tietosuoja-asetus-tuo-oikeuksia-velvollisuuksia-ja-turvaa Teknologian nopea kehitys ja globalisaatio ovat lisänneet henkilötietojen keräämistä, käsittelyä ja liikkumista ennennäkemättömän paljon hyvin lyhyessä ajassa. Tämä kehitys on johtanut siihen, että EU:ssa kehitetään parhaillaan huomattavan vahvaa ja johdonmukaista tietosuojaa turvaamaan henkilön tietoja ja niiden käyttöä. Hanke kulkee nimellä yleinen tietosuoja-asetus ja se on hyväksytty EU:ssa viime vuoden toukokuussa. Asetus astuu voimaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen 25.5.2018 eli aika tarkkaan vuoden päästä.

tietosuoja

Asetus tuo paljon uutta sekä rekisterinpitäjille eli meille yrityksenä että rekisteröidyille eli kaikille asiakkaillemme. Asiakkaiden oikeudet omiin tietoihin kasvavat ja vastaavasti rekisterinpitäjän velvollisuudet näiden tietojen osalta kasvavat.

Tietosuoja-asetuksen perimmäinen ja tärkein tavoite on turvata yksilön henkilötietoja ja taata henkilötiedoille yhteiset pelisäännöt. Näkyvimpiä vaikutukset ovat rekisteröityjen - asiakkaiden – kannalta. Omat tiedot on jatkossa helpompi tarvittaessa tarkistaa. Loppukäyttäjä voi myös olla uuden asetuksen myötä varma siitä, että yritykset ja palveluntarjoajat käsittelevät henkilötietoja samojen sääntöjen mukaisesti ja tietosuojan taso on kaikkialla sama.

Vaikka asetusta voisi nopeasti ajatellen pitää yritysten kannalta rasitteena ja ylimääräisenä työnä, niin se tuo omalta osaltaan myös uusia mahdollisuuksia. Suurin hyöty yritysten kannalta on se, että asiakkaiden luottamuksen digitaalisiin palveluihin kasvaessa uusien palveluiden kehitys ja käyttöönotto helpottuvat.

Energia-alalla, kuten tietysti muillakin aloilla, toimintaa ohjaavat nykyisen henkilötietolain ja jatkossa siis tietosuoja-asetuksen lisäksi myös muita lakeja. Toimintaa ja velvoitteita on tarkasteltava kokonaisuutena. Tietosuoja on kuitenkin meillä jo nyt erinomaisella tasolla ja uuden asetuksen vaatimuksiin vastaamista valmistellaan. Asiakas on tässäkin asiassa keskiössä.

Mika Korkalainen
Tietohallintopäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Kevät toi muurarin, maalarin ja hanslankarin Fri, 07 Apr 2017 15:49:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/kevat-toi-muurarin-maalarin-ja-hanslankarin https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/kevat-toi-muurarin-maalarin-ja-hanslankarin
Rantula_Heikki

Kevät toi, kevät toi muurarin, kevät toi, kevät toi maalarin…. lauloi aikoinaan mm. Kipparikavartetti ja Tapio Rautavaara. Ja totta tuo tuntuu olevan edelleen.  Kevät on rakentajien ja rakentamisesta haaveilevien sesonkiaikaa – tonteilla kuhisee ja rakennustarvikkeiden kauppa käy kuumana.

Rakentaminen lähtee usein liikkeelle haaveista. Haaveet konkretisoituvat paperille tai 3d-suunniteluohjelmiston avulla esimerkiksi tabletin tai läppärin ruudulle.  Lopulta hankitaan tontti, ja viimeistään tässä vaiheessa alkaa talon suunnittelu ammattilaisten avustamana. Energia-asiat ovat tiivis osa rakentamista aina lupavaiheesta toteutukseen. Energia- ja sähköasioitakin kannattaa pohtia huolellisesti ja käyttää aikaa suunnitteluun ennen rakentamiseen ryhtymistä.  

Kestävät energiaratkaisut ovat osa vastuullista rakentamista. Niihin kuuluvat mm. lämmitystapavalinnat, älykkäät verkkoratkaisut, uusiutuvat energianlähteet ja pientuotannon ratkaisut.

Ennen varsinaisen rakennustyön alkamista tontille hankitaan erilaisia liittymiä. Sähköliittymä tilataan oman alueen sähköverkkoyhtiöltä, ja asiakaspalvelumme auttaa liittymäasioissa. Rakentaminenkin sujuu helpommin, kun sähköt ovat jo heti rakennusaikana käytössä.    

Lämmitystapavalinnoissa vaihtoehtoja riittää. Talon voi lämmittää maasta, ilmasta, puusta tai vedestä otetun energian avulla. Vaihtoehtoja on monia, ja tarvittaessa neuvomme myös lämmitysvaihtoehtojen pohdinnassa.

Valmiin talon sähköntuotannossa aurinkopaneelit kiinnostavat monia. Aurinkoenergiajärjestelmissä on syytä varmistaa ennen järjestelmän hankintaa, kuinka suuri oikosulkuvirta liittymässä on varsinkin silloin kun aikeissa on hankkia vähän suurempi järjestelmä. Tämä koskee myös uudisrakentamista. Koko katon peittäminen paneeleilla voi vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta ei ole aina toteutuskelpoinen vaihtoehto.  Neuvomme ja opastamme pientuottajaa myös aurinkosähköasioissa, ja meidän kauttamme voi nyt myös hankkia laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän esimerkiksi kotiin, yritykseen tai maatilalle avaimet käteen periaatteella.

Vuosittain järjestettävät asuntomessut ovat omasta kodista haaveilevalle yksi keino tutustua, millaisia erilaisia ratkaisuja voidaan toteuttaa. Vuosien varrella messuilla on nähty uusia energiaratkaisuja, jotka ovat nyt yleistyneet, mutta on joukkoon mahtunut myös niitä vähemmän toimivia juttuja. Asuntomessut antavat myös mahdollisuuden ideoida jotain täysin uutta ja erilaista. Myös sähköyhtiöille. Kymenlaakson Sähköverkon alueella Kouvolassa päästään nauttimaan asuntomessuista muutaman vuoden kuluttua eli vuonna 2019.

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Turhaa pelottelua, politiikkaa vai realistinen uhkakuva? Mon, 13 Mar 2017 10:00:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/turhaa-pelottelua-politiikkaa-vai-realistinen-uhkakuva https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/turhaa-pelottelua-politiikkaa-vai-realistinen-uhkakuva
Nummenpää_Harri

Joka vuosi talven lähestyessä tai viimeistään joulun aikaan puhutaan sähkön riittävyydestä.  Mediassa näkyy otsikoita ”Sähköpula voi iskeä tänä talvena” tai ”Sähköpula uhkaa Suomea – tuotanto jo riskirajoilla” tai ”Pelivaraa ei ole”.  Mistä on kyse? Onko sähköpula tosiasiassa mahdollinen vai onko sen nostaminen median puheenaiheeksi silkkaa (energia)politiikkaa?

Faktaa on, että Suomen sähkötase on huomattavasti alijäämäinen. Tämä tarkoittaa sitä, että itse tuotettu sähkö ei riitä kattamaan kulutusta. Mitä suurempi on kulutus, sitä suurempi on alijäämä. Se ei vielä sellaisenaan tuo mukanaan ongelmaa, koska sähköä voidaan tuoda muista maista rajajohtoja pitkin. Kun sähkömarkkinat toimivat toivomallamme tavalla, tuontisähköä riittää myös suuren kulutuksen aikana. Jos normaali toiminta markkinoilla syystä tai toisesta häiriintyy, sähkön tuontiin voi tulla ongelmia.

Mitä sähköpula tarkoittaa? Kun oma sähköntuotanto plus sähkön tuonti ei riitä kattamaan kulutusta, syntyy epätasapainotilanne, johon on reagoitava. Jos sähköä ei ole riittävästi tarjolla, kulutusta pitää vähentää. Hetkellistä helpotusta voidaan saada sähkön tuottamiseen varatuista häiriöreserveistä.  Mutta jos mitään ei tehdä, voi toteutua pahin ja koko sähköjärjestelmä romahtaa.

Nopeasti kehittyvä sähköpula syntyy, kun suuren kulutuksen aikana sähköjärjestelmään tulee häiriö. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun suuri tuotantolaitos vioittuu ja putoaa pois verkosta tai johonkin siirtoverkon osaan tulee vika ja se joudutaan kytkemään pois käytöstä. Suomen sähköjärjestelmä on mitoitettu niin, että se kestää yhden tällaisen suurehkon häiriön mutta ei välttämättä sitten enempää. Häiriöreservit on rakennettu ja mitoitettu tätä varten.

Miten kulutusta vähennetään? Sähkönjakeluyhtiö (kuten me olemme) odottaa käskyjä ylempää. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa siitä, että ”sähköt ovat päällä valtakunnassa”. Ja kun jokin uhkaa sitä, heillä on valta käskyttää. Kantaverkkoyhtiöltä voi tulla käsky vähentää kuormitusta vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä prosenttia. Vähentäminen tapahtuu siten, että sähköt kytketään pois aikaisemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti osalta asiakkaista kunnes saavutetaan vähentämistavoite. Sähköttömyyttä kierrätetään kahden tunnin jaksoissa eri asiakkailla kunnes sähköpulatilanne on ohi ja voidaan palata normaaliin sähkönjakeluun.

Totta vai tarua? Näin sähkömiehen silmin: todelta se näyttää. Silloin, kun sähköjärjestelmä on kovasti kuormitettuna, se on myös haavoittuvimmillaan. Tosin pitää sattua muutama asia yhtä aikaa; kovasta pakkasesta johtuva kulutuksen kasvu, merkittävä sähköhäiriö jossain päin ja ehkä myös markkinahäiriö. Mutta mahdollisuus tähän on täysin realistinen ja siihen jokaisen on hyvä varautua ennalta. Siis että sähkökatkoja voi tulla sähköpulan vuoksi. Vielä niin ei ole tapahtunut, mutta todennäköisyys siihen on kasvanut.

Harri Nummenpää
Käyttöpäällikkö
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

]]>
Aurinkosähkö lunastaa lupauksiaan Tue, 21 Feb 2017 10:17:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aurinkosahko-lunastaa-lupauksiaan https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aurinkosahko-lunastaa-lupauksiaan
Laitinen_Olli

Olen seurannut aurinkosähköalaa Suomessa kymmenisen vuotta. Sanonta ”paljon melua tyhjästä” kuvannee parhaiten tilannetta vielä pari vuotta sitten. Lähes jokainen suomalainen tiesi miltä aurinkopaneeli näyttää, mutta harva oli sellaista oikeasti nähnyt. Aiheeseen liittyviä seminaareja, työpajoja ja lehtijuttuja sen sijaan riitti pilvin pimein. Itsekin ole istunut useita kertoja pohtimassa, miten kalvosarjoilla hymyilevät piirroshahmot aurinkopaneeleilla vuoratussa älykodissaan saataisiin siirrettyä oikeaa elämään. Tulos oli aina sama: loppuraportti kilahti sähköpostiin pari viikkoa työpajan jälkeen ja that’s it.

Jotain tapahtui kuitenkin vuosi sitten. Aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty Kymenlaakson Sähkön jakeluverkkoon kymmenisen vuotta. Asiakkaiden yhteydenotot ja järjestelmien verkkoon kytkennät alkoivat selvästi kasvamaan kuitenkin vasta viime vuonna. Lopputuloksena oli, että vuonna 2016 uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitettiin verkkoomme enemmän kuin kaikkina aikaisempina vuosina yhteensä. Alkutalvesta tulleiden yhteydenottojen perusteella meno tulee kiihtymään edelleen tänä vuonna.

Tilanne muistuttaa viime vuosikymmenen puoliväliä, jolloin ilmalämpöpumput alkoivat yleistyä räjähdysmäisesti. Kymmenen viimeisen vuoden aikana pumppuja on asennettu puoli miljoonaa kappaletta. On ehkä turhan rohkeaa olettaa aivan samanlaista kasvulukuja aurinkosähköjärjestelmille. Ilmalämpöpumppujen etuna on pienempi investointikustannus ja lyhempi takaisinmaksuaika. Kaikki kuitenkin viittaa siihen, että kynnys aurinkosähkön hankintaan on pudonnut selvästi ja seuraavina vuosina tulemme näkemään alan voimakkaan kasvun. Syy lienee yksinkertaisesti se, että järjestelmien hinnanlaskun myötä yhä useampi kokee saavansa rahalleen vastinetta. Sen ymmärtämiseen ei tarvita mind mapia.

Olli Laitinen
Energialiiketoiminnan johtaja
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Ilman sitä en tulisi toimeen – tulisitko sinä? Tue, 24 Jan 2017 13:07:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ilman-sita-en-tulisi-toimeen-tulisitko-sina https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/ilman-sita-en-tulisi-toimeen-tulisitko-sina Nuorena partiolaistyttönä kävimme kaverijoukossa kiivaan väittelyn siitä, kuka meistä tulisi toimeen ilman sähköä vai tulisiko kukaan? Olin verisesti loukkaantunut, kun minun kykyni selvitä ilman sähköä arvioitiin alhaiseksi, ja tipuin ”ilman sähköä selviytyvien” listalta ensimmäisten joukossa. Partiokavereiden arvio taisi kuitenkin osua oikeaan. Tarkemmin mietittynä tarvitsen sähköä jossain muodossa joka päivä ja lähes kaikessa, mitä teen.

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme, mutta sen merkitystä ja arvoa tulemme harvoin ajatelleeksi. Meille on itsestään selvää, että pimeänä ja kylmänä talviaamuna heräämme lämpimässä kodissa, voimme sytyttää valot ja laittaa kahvinkeittimen päälle. Sitten luemme läheisessä kirjapainossa painetun lehden tai katsomme aamu-tv:n uutislähetyksen. Hurautamme esilämmitetyllä autolla kirkkaasti valaistulle työpaikallemme, jossa lähes kaikki tekeminen vaatii sähköä muodossa tai toisessa. Illalla koukkaamme kaupan kautta hakemaan pakastealtaasta paketin suosikkijäätelöä ja pidämme yhteyttä ystäviin ja läheisiin viestintävälineillä, jotka vaativat toimiakseen myös sähköä.

Sähkö pyörittää maailmaa

Sujuvamman arjen lisäksi sähkö on koko yhteiskunnan toiminnan edellytys. Sähkö tuli Suomeen 1880-luvulla, jolloin sitä käytettiin tehtaiden valaisuun. Nykypäivänä koko yhteiskuntamme toimii sähkön varassa: IT-järjestelmät, teollisuuden koneet, sähköinen liikenne yms. helpottavat sekä työelämäämme että tavallista arkea. Me jopa elämme pidempään sähkön ansiosta sillä sairaanhoito perustuu pitkälti sähköisiin laitteisiin. Ei ihan vähäpätöinen juttu tuo sähkö, vai mitä?

Kun sähkön merkitystä pysähtyy hetkeksi miettimään, on helppo olla samaa mieltä siitä, että sähkö on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä keksinnöistä. Rehellisesti ja häpeilemättä voin todeta, että tulisin tuskin päivääkään toimeen ilman sähköä. Tulisitko sinä?

Annemari Backman
viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

P.S. Pohjoismaista Sähkön päivää vietettiin Suomessa toisen kerran 23.1.2017.

 

]]>
Olisiko aika painaa vihreää valoa? Wed, 04 Jan 2017 15:11:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/olisiko-aika-painaa-vihreaa-valoa https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/olisiko-aika-painaa-vihreaa-valoa
Ollila_Ilkka

Suomea on vaivannut taloustaantuma jo pitkään. Tiukat talousajat ovat vaikuttaneet monen alan toimintaan ja kiristänyt kilpailua. Jotta markkinoilla voisi erottua edukseen kilpailijoista, ovat monet yritykset joutuneet kehittämään toimintaansa ja miettimään asioita uudesta näkökannasta. Uusi vuosi tuo mukanaan taas uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

Ekologisuus ja ympäristövastuu ovat olleet tapetilla jo useita vuosia. Teollisuuden päästöjä on leikattu ja markkinoille tulee koko ajan uusia tuotteita, jotka valmistetaan ympäristötekijät huomioiden ja jotka tähtäävät ympäristöystävällisyyteen myös loppukäyttäjällä. Sähkötuotteidenkin osalta uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua energiaa on tarjolla niin yksityistalouksiin kuin yrityksiin.

Päätös valita vihreää sähköä perustuu usein selkeään syyhyn. Yksittäinen kuluttaja tekee usein päätöksen eettisistä ja periaatteellisista syistä. Yrityksen näkökulmasta katsottuna vihreässä valinnassa on vahvemmin mukana taloudellinen näkökanta ja sen myötä saavutettava lisäarvo ja hyöty.

Voiko yritys saada liiketoiminnalleen aidosti lisäarvoa panostamalla ympäristöystävällisiin ratkaisuihin myös energian hankinnassa? Voisiko vihreä sähkö olla kilpailutekijänä, jolla erottua muista ja luoda uutta kasvua? Ja samalla tietysti kantaa osaltaan vastuuta yhteiskunnasta ja ympäristöstä.

Omia kulutustottumuksiani peilaten, uskon monen suosivan tuotteita, joiden valmistuksessa ympäristönäkökohdat on otettu huomioon. Varsinkin silloin, kun tuotteet tai palvelut ovat hinnaltaan ja laadultaan keskenään lähes tasavertaiset, muut tekijät vaikuttavat suuresti ostopäätökseen. 

Kymenlaakson Sähköllä on jo useamman vuoden ajan ollut tarjolla yrityksille laajalla skaalalla vihreän sähkön tuotteita. Käytännössä kaikki myyntituotteidemme vaihtoehdot ovat saatavilla uusiutuvilla energialähteillä tuotettuna — oli sopimus sitten määräaikainen, kiinteähintainen, dynaaminen ja toistaiseksi voimassa oleva tai markkinahintaa seuraava spot-tuote. Kaikille tuotteille on myös mahdollista saada sertifikaatti sähkön alkuperästä ja tuotantomuotokin on itse valittavissa.

Olisiko vuonna 2017 aika painaa vihreää valoa, tehdä kestäviä valintoja ja samalla erottua muista? Pieniltä tuntuvilla asioilla voi olla suuri merkitys kokonaisuuden kannalta.

Vastuullista ja menestyksellistä vuotta 2017.

Ilkka Ollila
asiakasvastaava
Kymenlaakson Sähkö Oy

]]>
Joululahjaksi ekoteko Tue, 20 Dec 2016 07:37:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/joululahjaksi-ekoteko https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/joululahjaksi-ekoteko Joulun alla niin sähköiset kuin ihan perinteisetkin postilaatikot ovat täyttyneet joulukuvastoista, lahjavinkeistä ja ostosuosituksista. Tarjotaan tyyliä, hemmottelua ja hifistelyä. Kodeissa kirjoitetaan toivelistaa joulupukille ja lehdet ”uutisoivat” joulun ykköslahjoista – yhtenä vuonna se oli piikkimatto, toisena leipäkone ja kolmantena GPS navigaattori. Ovatkohan ne vielä käytössä?

joululahja_eko_pieni

Voisiko joululahjatoive olla jotain ihan muuta? Jos toivoisinkin puhtaampaa ympäristöä, pienempää kulutusta, ekotekoja meidän kaikkien parhaaksi, vastuullista toimintaa niin ihmisiltä kuin yrityksiltäkin. Sellainen lahja olisi lahja meille kaikille.

Kymenlaakson Sähkön joululahja on lupaus toimia vastuullisesti ympäristön parhaaksi. Ympäristönäkökulma on mukana kaikessa toiminnassamme ja vaikuttaa keskeisesti niin työhömme kuin valintoihimme energiantuotannossa. Omasta sähköntuotannostamme yli 80 % on jo hiilivapaata ja tähtäämme vieläkin korkeammalle – seuraavan kolmen vuoden kuluessa päästöttömän tuotantomme osuus on kasvanut 90 prosenttiin. 

Pienistä puroista suuri virta

Asiakkaillemme tarjoamme vihreää sähköä ja neuvoja energian säästämiseen. Alla muutama joululahjavinkki, jonka meistä jokainen voi antaa. Pienistä puroista syntyy suuri virta, jossa jokaisella yksittäisellä teolla on merkitystä.

* Vaihtamalla kodin lamput ledeihin säästät vuodessa energiaa 769 kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenevät 169 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa noin 100 euroa. Jos Kotkan kokoisen kaupungin kaikki 28 000 taloutta tekisivät niin, säästyisi energiaa 21,5 miljoonaa kWh ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät 4737 tonnia. Energiakuluissa säästettäisiin yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

* Viettämällä suihkussa 2 minuuttia vähemmän päivässä, voit säästää vuodessa 461 kWh. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä 101 kiloa. Säästät samalla energiakuluissa 60 euroa vuodessa. Jos kaikki suomalaiset tekisivät niin, säästyisi energiaa lähes 2,3 miljoonaa kilowattituntia ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät 503 588 tonnia. Energiakuluissa säästyisi lähes 300 miljoonaa euroa.

* Kun pudotat huonelämpötilaa yhdellä asteella, säästät energiakuluissa 5 prosenttia. 120 m² omakotitalossa yhden asteen pudotuksella säästät energiaa vuodessa 445 kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenevät 97 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa 58 euroa vuodessa.

* Jatkuvasti päällä olevat kylmäsäilytyslaitteet lohkaisevat noin kolmanneksen kotitalouskoneiden käyttämästä sähköstä. Huolehdi laitteiden ilmankierrosta ja sijoita ne mahdollisimman viileään. Säästät jo sen avulla energiaa 160 kWh ja vähennät hiilidioksidipäästöjä 35 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa n. 20 euroa vuodessa. Jos kaikki Suomen 2,6 miljoonaa asuntokuntaa tekisi niin, säästyisi energiaa yli 400 miljoonaa kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenisivät 91 500 tonnia. Energiakuluissa säästettäisiin 52 miljoonaa euroa vuodessa.

Annemari Backman
Viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

 

]]>
Apinoita ennen ja nyt Fri, 25 Nov 2016 10:48:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/apinoita-ennen-ja-nyt https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/apinoita-ennen-ja-nyt Aloitin sähkömiehen urani 40 vuotta sitten perinteisessä sähkölaitoksessa. Työpaikka oli nimensä mukaisesti laitos, jossa oli virkoja, toimia, työsuhteita, harjoittelijoita jne. Asentajia suuri yleisö kutsui ”tolppa-apinoiksi”, joka oli kunnioitettava ammattinimike. Olen ollut itsekin tolppa-apina ja onpa minulla työurallani ollut oikein Osastopäällikön virka kaikkine ”etuineen” mm. kesällä lyhennetty työaika. Maailma ja sähköala ovat onneksi muuttuneet noista ajoista.

Yhteiskunta on tullut sähköriippuvaiseksi. Siksi sähkön toimitusvarmuuteen kiinnitetään tänä päivä erityistä huomiota niin asiakkaiden kuin lainsäätäjien taholta. Toimitusvarmuuden parantaminen vaatii tietenkin investointeja sähköverkkoon ja investoinnit vaativat myös rahoituksen. Kymenlaakso Sähköverkko investoi verkostoonsa mittavasti. Kohteet vaihtuvat vuosittain ja kohdistuvat tasapuolisesti koko verkkoalueelle pitkässä tarkastelussa. Rahoituksen varmistaminen tälle investointimäärälle vaatii aika-ajoin myös siirtotariffien tason tarkistamista. Ensi vuoden alusta tulemme nostamaan siirtohintoja noin 7,7 prosenttia.

feedback
Haasteellista hommaa

Tänä syksynä lukuisat verkkoyhtiöt ovat korottaneet siirtohintojaan. Korotuksista viestiminen tuntuu kuitenkin olevan haasteellista hommaa. Aiheeseen liittyen on nähty yritysten tiedotteita, joissa asiaa kierretään kuin kissa kuumaa puuroa eikä maaliin päästä lainkaan. Onpa jopa verkkoyhtiöitä, jotka eivät ole katsoneet asiaa lainkaan tiedottamisen arvoiseksi. Vai rajoittaako viestintää pelko asiattomista reaktioista?

Me laitoimme korotuksesta avoimesti tiedotteen medialle ja kerroimme asiakkaille asiasta yksityiskohtaisesti kirjeitse, asiakaslehdessä sekä verkkosivuilla. Nykykäytännön mukaan medioiden nettisivuilla alkoi välittömästi ”asiantunteva” keskustelu korotuksesta, sen suuruudesta, aiheellisuudesta, motiiveista, työntekijöistä, johdon bonuksista jne. Viesteissä kiroillaan ja uhkaillaan katkaista sähköt kokonaan mökiltä ja siirtyä pelkästään aurinkosähkön käyttäjiksi. Onpa yhtiömme nimeksi ehdotettu Kymenlaakson Riisto ja Ryöstö. Otamme nämä kaikki kritiikit ja ehdotukset vastaan nöyrästi.

Henkilökohtaisesti itseäni lämmitti kommentti: ”Apinakin pystyy johtamaan sähköyhtiöitä Suomessa”. Kehä on kiertynyt, olen palannut sähkömiesjuurilleni.

Kiitos palautteista ja Hyvää Joulun Aikaa.

Raimo Härmä
Toimitusjohtaja
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Raimo_Harma
]]>
Äly hoi, älä jätä! Fri, 04 Nov 2016 14:38:00 +0200 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aly-hoi-ala-jata https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aly-hoi-ala-jata
artificial-intelligence

Muistan vielä kun ukkini pyyteli talonrakennustyömaalla hakemaan ”älyhalkoa” – vatupassia hän oli vailla. Nykyisin monet älylaitteet ovat arkipäivää ja vatupassikin on noista ajoista muuttanut muotoaan.

Älykkäät laitteet yleistyvät nyt huimaa vauhtia ja on arvioitu, että muutaman vuoden sisällä yli 200 miljardia laitetta on liitetty verkkoon.

Älyä lisääntyy ja leviää. Tavallisia laitteita kuten televisioita ja lamppuja voidaan jo nyt ohjata puhelimella tai tabletilla. Huimin uutinen tältä syksyltä tuli Nicaraguasta, tulivuori saa langattoman yhteyden. Tarkoituksena ei ollut tarjota tulivuori selfietä napsiville matkailijoille kuvien latauskanavaa internettiin, vaan ennustaa tulivuoren käyttäytymistä, kuten purkauksia.

Älyä on myös sähköverkon laitteissa. Jo muutaman vuoden ajan kaikilla asiakkaillamme on ollut etäluettavat mittarit, jotka ovat jättäneet arviolaskut historiaan ja mahdollistaneet sähkönkulutuksen lähes reaaliaikaisen seurannan. Monta kodin sähkösyöppöä laitetta on laitettu kuriin.

Älyä kaivataan seuraavaksi tuotantolaitteistoihin, joiden lisääntyminen tuo jatkossa uusia haasteita. Sähköverkkoja on rakennettu Suomessa 100 vuotta, mutta sähköä ei juuri ole voinut varastoida. Sähköntuotanto on seurannut tarkasti kulutusta. Tulevaisuudessa roolit saattavat kääntyä päälaelleen: sähkön kulutus seuraa entistä tarkemmin tuotantoa ja joustaa sen mukaan.

Olemme matkalla kohti aidosti älykästä sähköverkkoa, joka yhdistää sähkön pienet ja isot tuottajat sekä kuluttajat toisiinsa. Mittareissa, sähköasemilla ja muualla sähköverkossa olevat sensorit keräävät ja lähettävät jatkuvasti tietoa verkon tilasta. Tiedon kerääminen ja analysointi mahdollistavat verkon komponenttien käyttäytymisen ennakoinnin – kuten niiden vikaantumisen. Jos vikaantuminen yllättää, verkko voi korjata itseään erottomalla vikaantuneet osat. 

Teknologia alkaa olla valmis yhä luotettavammille ja turvallisemmille älykkäille sähköverkoille. Teknologia ei kuitenkaan sinänsä vie meitä eteenpäin. Kuten vatupassinkin tapauksessa, ei vettä sisältävä lasiputki yksin tee älykkyyttä – jonkun on osattava sitä hyödyntää.

Juha Kaariaho
Mittauspäällikkö
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Juha_Kaariaho
]]>
Helppoa ja vaivatonta! Mon, 10 Oct 2016 08:26:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/helppoa-ja-vaivatonta https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/helppoa-ja-vaivatonta
ESV_tunnus_keltainen

Lokakuun alkuun vuosittain osuva kansallinen energiansäästöviikko on hyvä ajankohta tarkkailla omaa energiankäyttöä. Lokakuun illat pimenevät ja iltalenkiltä palatessa voi huomata koko talon olevan juhlavalaistuksessa, vaikka ketään ei ole kotona. Tai tuuletusikkunat ovat vielä kesän jäljiltä huonosti kiinni.  Mahdollisesti sinä tai joku perheenjäsenesi on kehittynyt valtavasti vuoden aikana suihkuaarioiden esittämisessä ja siksi virtaavan veden alla kuluu entistä enemmän aikaa.

Energiaa kuluu usein turhaan ihan huomaamatta. Siksi sen säästäminen onkin itse asiassa hyvin helppoa. Ei tarvitse siirtyä epämukavuusalueelle, ainoastaan olla hieman tarkempi omassa toiminnassaan.

Toiminnassa 24/7?

Onko sinunkin kotiisi kertynyt useita erilaisia mystisiä laatikoita, joita mm. digiboxeiksi, modeemeiksi pelikonsoleiksi sekä wlan-tukiasemiksikin kutsutaan?  Moni näistä laitteista on toiminnassa 24/7, käyttipä niitä kukaan tai ei.  Ehkä laitteet jäävät päälle, koska käynnistymiseen tuntuu menevän ihan liian kauan aikaa. Omat laitteeni saattavat jäädä valmiustilaan juuri tästä syystä. Siksi tein testin, kuinka monta minuuttia laitteiden käynnistymiseen oikeasti kuluu aikaa. Digiboksin käynnistäminen voi olla hidasta, mikäli laite unohtaa kanavat aina kun virta laitteesta on ollut pitempään poissa ja tietysti tällä hetkellä käyttämäni malli sattui olemaan juuri tällainen. Mutta laite starttasi ja haki kanavat 2-3 minuutissa ja laajakaistamodeemi oli käyttövalmis noin minuutissa. Aikaa tulee tuhlattua paljon turhempaankin.

Kuinka monta laitetta sinun kotoasi löytyy, joiden ei tarvitsisi olla jatkuvasti päällä? Olipa asumismuotosi mikä tahansa, kodin laitteiden ja valaistuksen käyttö on niitä helppoja keinoja, joihin jokainen voi vaikuttaa. Ja se suihku. Tiesitkö, että päivittäinen 20 min suihku maksaa n. 600 € vuodessa. Menisikö siitä päivä pilalle jos suihkussa viipyisi joka päivä hieman lyhyemmän ajan?

Itse aion kokeilla ainakin näitä: Sammutan viihdelaitteet illalla ja käynnistän ne seuraavana päivänä vasta sitten kun niille on tarvetta. Kahvinkeitin jää myös välillä turhaan liian pitkäksi aikaa päälle, eikä se viimeinen kaksi tuntia kypsytelty kupponen enää ole mikään kovin suuri nautinto. Seuraava keitin tulee automaattisella aikakatkaisulla varustettuna. Suihkuajasta nappaan minuutin pois.     

Meiltä apua ja vinkkejä!

Asiakkaidemme energianeuvonta on yksi tärkeistä tehtävistämme. Esimerkiksi Online-palvelumme avulla voit selvittää oman sähkönkulutustasosi tuntitasolla. Energianeuvontasivuiltamme löydät lukemattomia käyttökelpoisia vinkkejä energiansäästöön. Olemme myös toimittaneet toiminta-alueemme kirjastoihin energiankulutusmittareita, joita voi lainata maksutta – hyödynnä niitä omassa energiansyöppöjahdissasi. Ja jos näistä ei ole apua, ota yhtyettä – löydämme toimivat ratkaisut yhdessä!

Sinut on haastettu!

Kansallisen energiansäätöviikon kunniaksi haastan sinut löytämään ainakin yhden juuri sinulle sopivan keinon vähentää energiankulutusta. Osallistu yhteisiin talkoisiin kampanjasivullamme, valitse omasi keinosi ja katso, kuinka paljon sillä kasvatat yhdessä säästetyn energian määrää. Saatat yllättyä.

Osallistu On Air –kampanjaan >>>

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

Heikki_Rantula_KSOY
]]>
Aurinkoenergia kiinnostaa säästäjää, ympäristötietoista ja pellepelotonta Thu, 01 Sep 2016 10:04:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aurinkoenergia-kiinnostaa-saastajaa-ymparistotietoista-ja-pellepelotonta https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/aurinkoenergia-kiinnostaa-saastajaa-ymparistotietoista-ja-pellepelotonta Kesä 2016 ei ollut kovin aurinkoinen, mutta se ei lainkaan hidastanut koko vuoden jatkunutta aurinkoenergian suosion kasvua. Juuri nyt paneelit kiinnostavat monenlaisia sähkönkäyttäjiä hyvinkin erilaisista syistä. Yksi haluaa omalla tuotannolla pienentää sähkölaskuaan, toiselle on tärkeää uusiutuvan energian käyttö. Osa aurinkopaneeleiden hankkijoista on sähköurakoitsijoita, jotka haluavat omakohtaista kokemusta pientuotannosta, joitakin asiakkaita kiinnostaa puhtaasti tekniikka.

solar

Suuri este aurinkopaneelien tiellä on pitkään ollut hinta-hyötysuhde. Hankinnan kannattavuudesta ja laitteiston takaisinmaksuajasta ollaan edelleen montaa mieltä. Osa toteaa, ettei laitteiston hankintaa voi järkisyillä perustella, toiset taas eivät ajattele asiaa ollenkaan. Paneelit on hankittu ja sen jälkeen vaan tuotetaan ja käytetään ilmaista energiaa. Iloinen uutinen kuitenkin on, että aurinkosähkö-järjestelmien hinnat ovat laskeneet ja hyötysuhde parantunut, joten hankinta alkaa olla myös taloudellisesti kannattavaa.

Parhaimman hyödyn aurinkovoimalasta saa, jos pystyy käyttämään lähes kaiken tuotetun energian itse. Tämän mahdollistaa oikea mitoitus.  Aika ajoin innokkaimmilta sähköntuottajilta tuntuu unohtuvan myös se tosiseikka, että sähköä kuluu eniten talvella, mutta laitteisto tuottaa energiaa eniten valoisana aikana kesällä. Akkujärjestelmät kehittyvät kuitenkin kovaa vauhtia ja tilanne voi olla tulevaisuudessa toisin.

Kymenlaakson Sähköverkon toiminta-alueella verkkoon liitettyjen aurinkovoimaloiden kasvukäyrä on ollut erityisesti viimeisen vuoden aikana todella jyrkkä. On mielenkiintoista seurata, miten tekniikka kehittyy ja jatkuuko tuotantolaitteistojen hankinta yhtä voimakkaana. Tähän saakka aurinkosähköä on asennettu olemassa oleviin kiinteistöihin, mutta uskon, että laitteiston asentaminen myös uusiin asuinrakennuksiin lisääntyy jatkossa nykyistä enemmän. Uusiutuvan energian tuottaminen ja käyttö yleistyy myös julkisissa kiinteistöissä.

Olenko minä säästäjä, ympäristötietoinen, pellepeloton tai niiden yhdistelmä eli hankkisinko tällä kokemuksella aurinkovoimalan itselleni? Omakotiasujana voisin vakavasti harkita asiaa.  Ensin tarkistaisin sähköyhtiöni Online-palvelun energiaraportista kesäaikana käyttämäni energian määrän. Raportti näyttää välillä hyvinkin pieniä tuntitehoja, joten laitteiston ei tarvitsisi olla kovin suuritehoinen eikä siten kalliskaan. Entäpä katto? Melko hyvin aurinko paistaa esteettä etupihan puoleiselle kattopinnalle. Voisi olla ihan tuottoisa järjestelmä. Uusiutuvan energian käyttö on minulle myös tärkeä asia. Ylimääräisen sähkön voisin myydä vaikkapa omalle sähköyhtiölleni, joten siitä saisin hieman hyvitystä sähkölaskuunkin. Muutama vuosi sitten en olisi asiaa vielä harkinnut, mutta nyt se ei tunnu enää ollenkaan mahdottomalta. 

Sirpa Jokisalo
Liittymävastaava
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Sirpa_Jokisalo
]]>
Toimitusvarmasti maassa ja ilmassa! Fri, 19 Aug 2016 09:57:00 +0300 https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/toimitusvarmasti-maassa-ja-ilmassa https://www.ksoy.fi/yritystieto/uutishuone/virtapiiri-blogi/toimitusvarmasti-maassa-ja-ilmassa Suomessa on noin 80 jakeluverkkoyhtiötä. Muutamat suurimmat sähköverkkoyhtiöt kattavat valtaosan jakeluverkoista, sähkön käyttäjistä ja yhtiöiden liikevaihdosta. Toisessa ääripäässä kaikkein pienimmät sähköverkkoyhtiöt Suomessa toimivat yhden kunnan alueella ja palvelevat muutamaa tuhatta asiakasta.

Oli yhtiön koko ja resurssit mitkä tahansa tai toiminta-alue millainen tahansa, kaikkien on ylläpidettävä ja kehitettävä sähköverkkoa lain vaatimalla tavalla. Näin pitää ollakin. Sen sijaan käsitys siitä, että tämä tarkoittaa joka puolella Suomea samanlaisia ratkaisuja ja toimenpiteitä, on väärä.

linjat

Sähkömarkkinalaki ei ole maakaapelointilaki

Vuonna 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalaki asettaa rajat ja tavoitteet sähkönjakelun enimmäiskeskeytyksille. Sähkömarkkinalaki ei kuitenkaan ole yhtä kuin maakaapelointilaki. Se luo sähköverkkoalalle velvoitteita, mutta sallii onneksi järjen käytön ja asiakkaan kokonaisedun huomioimisen.

Kaikki Suomen sähköverkkoyhtiöt ovat lain edellyttämällä tavalla investoineet ja tulevat investoimaan seuraavat reilut 10 vuotta voimakkaasti sähkön toimitusvarmuuteen. Monesti tämän ymmärretään tarkoittava pelkästään verkkojen viemistä maan alle. Investoinnit eivät kuitenkaan kohdistu vain maakaapelointiin – ilmajohtojenkaan rakentaminen ja huoltaminen ei suinkaan ole ilmaista. Eikä kaapelointi ole aina oikea tai paras vaihtoehto. Tavoiteltavaa on teknistaloudellisesti ja kansataloudellisesti järkevät ja kestävät ratkaisut.

Sähköverkkoyhtiössä on ollut toimitusvarmuustavoitteet jo ennen kolme vuotta sitten voimaan tullutta lakiakin. Verkkoyhtiöt ovat parantaneet verkkoa ja tehneet työtä sähkönjakelun turvaamiseksi kaikissa olosuhteissa. Alan omat kriteerit ovat perustuneet mm. asiakkaan kokemiin keskimääräisiin keskeytysaikoihin ja asiakkaan kokonaishyötyyn. Siellä, missä se on asiakkaan näkökulmasta kannattavaa, kaapeloidaan. Siellä, missä ilmajohto takaa toimitusvarmuuden – kuten esimerkiksi haja-asutusalueiden pelloilla – se on järkevä vaihtoehto. Kyse on ennen kaikkea siitä – oli verkko mikä tahansa – että asiakkaalle luvattu aikaikkunan sähköjen palauttamiselle saavutetaan. Kultainen keskitie löytyy maakaapeloinnin, ilmajohtojen ja tehokkaan viankorjauksen yhdistelmästä.

Kymenlaakson Sähköverkon keskijänniteverkosta on kaapeloitu 15 prosenttia, pienjänniteverkosta 24 prosenttia. Yli 13 000 kilometriä pitkästä verkostamme toimitusvarmaa on kuitenkin reilusti yli 50 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkomme täyttää sähkömarkkinalaissa asetetut toimitusvarmuustavoitteet eli sähkötoimitus ei keskeydy asemakaava-alueella yli 6 tunniksi eikä muilla alueilla yli 36 tunniksi saaristoa lukuun ottamatta.

Energiaviraston mukaan kaikista Suomen sähköverkoista noin 32 prosenttia kulki vuonna 2014 maan alla, loput ilmassa. (Sähköverkkotoiminnan tunnusluvut 2014, Energiavirasto). Suhde on sen jälkeen varmasti muuttunut, mutta Suomi ei ole eikä tule jatkossakaan olemaan kokonaan maakaapeloitu maa. Meillä sähkö kulkee myös ilmajohtoja pitkin ja se on kaikkien etu!

Tuomo Hakkarainen
suunnittelupäällikkö
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

TuomoHakkarainen
]]>