Pakkanen ei pysäyttänyt Nukkumattia

01.02.2016

Loppiaisen jälkeisenä torstaina saavutettiin sähkönkulutuksessa Suomen ennätys: kulutus nousi ensimmäistä kertaa tuntitasolla yli 15,000 megawatin. Luku itsessään ei kerro useimmille mitään. Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että kyseisenä tuntina oltiin lähellä tilannetta, jossa sähköä ei olisi enää riittänyt kaikille. Tilanne olisi ollut varsin poikkeuksellinen. Edellisen kerran sähkön käyttöä jouduttiin rajoittamaan vuoden 1977 voimalaitoslakon aikana.

Selitys tilanteelle oli varsin yksinkertainen: Kova pakkanen nosti kulutuksen huippuunsa ja sähkön tuotantokapasiteetti ei meinannut riittää. Syntyneen tilanteen tausta on puolestaan monimutkaisempi. Viimeisen kolmen vuoden aikana Suomen sähkömarkkinoilta on poistunut yli 2000 megawattia hiili-, öljy- ja maakaasukapasiteettia. Ensisijainen syy tähän on sähkön alhainen markkinahinta ja ympäristövelvoitteiden aiheuttamat lisäkustannukset fossiilisten polttoaineiden käytölle. Sähkön riittävyyden kannalta tilanne on huonontunut, koska kyseisen kapasiteetin merkitys korostuu juuri huippukulutustilanteissa. Kasvanut tuulivoimakapasiteetti ei juurikaan paranna tilannetta, koska usein kovimmat pakkaspäivät ovat tyyniä. Tällä hetkellä olemmekin tuontisähkön varassa. Ennätystunnin kulutuksesta katettiin lähes 30 prosenttia tuontisähköllä.

Tilanne tammikuun seitsemäntenä oli kuitenkin siinä määrin kriittinen, että yksittäisen ydinvoimayksikön vikaantuminen tai sähkön siirtoyhteyden katkeaminen naapurimaahan olisi todennäköisesti aiheuttanut merkittäviä ongelmia sähköjärjestelmän toiminnalle. Sähkön käyttöä voidaan toki rajoittaa tilanteessa, jossa kasvanutta kulutusta ei voi muulla tavoin kattaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että sähköt katkaistaisiin joiltain alueilta pariksi tunniksi kerrallaan. Tämän kertainen huippukulutus osui alkuiltaan eli klo 17-18 välille. Mikäli sähkön käyttöä olisi tällöin pitänyt leikata, olisi yhteiskuntarauha ainakin jossain määrin järkkynyt. Pikku Kakkonenhan alkaa tunnetusti viideltä.

Olli Laitinen
Liiketoimintajohtaja

OlliLaitinen

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.