Osui se meillekin!

09.03.2016

Nykyään sähkökatkojen määrää ja sijaintia voi seurata koko Suomen osalta helposti netistä (http://www.sähkökatkokartta.fi/#/nyt). Sieltä näkee nopeasti missä katkot sijaitsevat, paljonko asiakkaita on sähkökatkojen piirissä ja minkä yhtiön alueella niitä esiintyy.

tykkylumi linjalla_JPG

Pari viikkoa sitten helmikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna kartta näytti ikävältä: muun Suomen osalta kartta oli lähes puhdas, mutta sähkökatkot kiusasivat Kymenlaakson Sähköverkon asiakkaita. Meille osui talven ensimmäiset ja toivottavasti viimeiset tykkylumiongelmat. Sopivan lämpötilaista lunta pyrytti pitkään alueellamme ja painava lumi katkoi puiden latvuksia johdoille. Vahinkojen korjaamiseen meni aikaa.  

Nykyään paljon esillä oleva massiivinen maakaapelointi pelastaisi tykkylumihäiriöiltä. Työ etenee, mutta myrskyjen ja lumikuormien aiheuttamiin ongelmiin on varauduttava vielä pitkään. Me varaudumme mm. huolehtimalla siitä, että häiriötilanteissa on käytettävissä riittävästi korjaushenkilöstöä. Mikään kone tai automaatio ei käy ottamassa puuta johdolta pois, siihen tarvitaan aina osaava ihminen. Ja tietenkin hommaan kuuluu ensin etsiä pimeästä metsästä juuri se puu, joka vian on aiheuttanut. Onneksi maaseudun ihmiset näkevät paikalliset olosuhteet ja ymmärtävät sähkökatkosten syyt. Ja sen, että sähköjen palauttamisessa voi joskus mennä pitkäänkin. 

hairiot

Ilmajohdot ovat aina sään armoilla, siitä ei luonnollisesti pääse mihinkään. Toimitusvarmuutta halutaan Suomessa parantaa nyt nopeutetulla aikataululla ja melkeinpä hinnalla millä hyvänsä. Aiheellisesti voi kuitenkin kysyä, onko Suomella siihen varaa. Lainsäätäjä pääkaupungissa katselee asioita helposti erilaisilla silmälaseilla kuin kaukana ruuhkasuomesta asuva maaseudun asukas. Voi nimittäin olla, että sähköverkon kehittäminen perinteisin tavoin ja realistisilla tavoitteilla olisi paras ratkaisu ja tulisi kansantaloudellisesti huomattavasti edullisemmaksi. Nyt lainsäätäjä on asettanut tason ja asiakas maksaa viulut. Onko unohtunut, että koko energia-alahan on jo sitoutunut parantamaan toimitusvarmuutta 2030 mennessä?!

Vielä noista Helin päivänä alkaneista lumihäiriöistä. Tilastoista nähdään tyypillinen lumihäiriökuvaaja (kuva); tilanne kehittyy hitaasti ja kestää kunnes lumisateet loppuvat. Korjaaminen on siinä mielessä epäkiitollista homma, että kun saat yhden paikan korjattua, niin selän takana kaatuu uusi puu. Taas palataan lähtöruutuun. Ja lopullinen tilanteen normalisoituminen tapahtuu vasta kun tulee seuraava suojasää.

Harri Nummenpää
Käyttöpäällikkö
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Harri_Nummenpaa

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.