Kevät toi muurarin, maalarin ja hanslankarin

07.04.2017

Rantula_Heikki

Kevät toi, kevät toi muurarin, kevät toi, kevät toi maalarin…. lauloi aikoinaan mm. Kipparikavartetti ja Tapio Rautavaara. Ja totta tuo tuntuu olevan edelleen.  Kevät on rakentajien ja rakentamisesta haaveilevien sesonkiaikaa – tonteilla kuhisee ja rakennustarvikkeiden kauppa käy kuumana.

Rakentaminen lähtee usein liikkeelle haaveista. Haaveet konkretisoituvat paperille tai 3d-suunniteluohjelmiston avulla esimerkiksi tabletin tai läppärin ruudulle.  Lopulta hankitaan tontti, ja viimeistään tässä vaiheessa alkaa talon suunnittelu ammattilaisten avustamana. Energia-asiat ovat tiivis osa rakentamista aina lupavaiheesta toteutukseen. Energia- ja sähköasioitakin kannattaa pohtia huolellisesti ja käyttää aikaa suunnitteluun ennen rakentamiseen ryhtymistä.  

Kestävät energiaratkaisut ovat osa vastuullista rakentamista. Niihin kuuluvat mm. lämmitystapavalinnat, älykkäät verkkoratkaisut, uusiutuvat energianlähteet ja pientuotannon ratkaisut.

Ennen varsinaisen rakennustyön alkamista tontille hankitaan erilaisia liittymiä. Sähköliittymä tilataan oman alueen sähköverkkoyhtiöltä, ja asiakaspalvelumme auttaa liittymäasioissa. Rakentaminenkin sujuu helpommin, kun sähköt ovat jo heti rakennusaikana käytössä.    

Lämmitystapavalinnoissa vaihtoehtoja riittää. Talon voi lämmittää maasta, ilmasta, puusta tai vedestä otetun energian avulla. Vaihtoehtoja on monia, ja tarvittaessa neuvomme myös lämmitysvaihtoehtojen pohdinnassa.

Valmiin talon sähköntuotannossa aurinkopaneelit kiinnostavat monia. Aurinkoenergiajärjestelmissä on syytä varmistaa ennen järjestelmän hankintaa, kuinka suuri oikosulkuvirta liittymässä on varsinkin silloin kun aikeissa on hankkia vähän suurempi järjestelmä. Tämä koskee myös uudisrakentamista. Koko katon peittäminen paneeleilla voi vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta ei ole aina toteutuskelpoinen vaihtoehto.  Neuvomme ja opastamme pientuottajaa myös aurinkosähköasioissa, ja meidän kauttamme voi nyt myös hankkia laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän esimerkiksi kotiin, yritykseen tai maatilalle avaimet käteen periaatteella.

Vuosittain järjestettävät asuntomessut ovat omasta kodista haaveilevalle yksi keino tutustua, millaisia erilaisia ratkaisuja voidaan toteuttaa. Vuosien varrella messuilla on nähty uusia energiaratkaisuja, jotka ovat nyt yleistyneet, mutta on joukkoon mahtunut myös niitä vähemmän toimivia juttuja. Asuntomessut antavat myös mahdollisuuden ideoida jotain täysin uutta ja erilaista. Myös sähköyhtiöille. Kymenlaakson Sähköverkon alueella Kouvolassa päästään nauttimaan asuntomessuista muutaman vuoden kuluttua eli vuonna 2019.

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.