Keep it simple!

06.10.2017

energiansaasto

Tänä päivänä puhutaan paljon energian säästöstä ja vinkkejä säästötoimiin löytyy valtavasti eri foorumeista. Energiansäästö lähtee kuitenkin jokaisen omista käyttötottumuksista. Niitä tarkastelemalla itse kukin voi löytää parhaat keinot olla mukana. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa säästää energiaa. Yhdelle sopii yksi tapa, toiselle toinen. Opiskelijan tai eläkeläisen energiansäästöratkaisut ovat erilaisen kuin omakotitalossa asuvan.

Liikkeelle voi lähteä vaikkapa pohtimalla omia hankintoja ja sitä, mihin omassa kodissa kuluu eniten sähköä. Mietitkö esimerkiksi laitetta hankkiessasi, vastaako se teholtaan, kooltaan ja ominaisuuksiltaan todellista tarvettasi? Vertailetko laitteiden energiankulutusta? Tiedätkö, mitä ovat Joutsenmerkki tai EnergyStar ja missä laitteissa energiamerkintä on tänä päivänä pakollinen?

Oman kodin sähkösyöppöjen tunnistaminen auttaa energiansäästössä. Suurimman osan kotien energiankulutuksen muodostaa asuntojen ja käyttöveden lämmitys, siinä puhutaan yli 80 % koko kiinteistön energiankulutuksesta. Valaistus ja kodin laitteet syövät energiapotista 15 %. Ruuanlaitto nappaa vain pienen, noin 1 % koko kulutuksessa. Sähkökiuas on suurin yksittäinen energiankuluttaja.

Kokeile näitä

Energiansäästö on yksinkertaista ja ohjenuorana kannattaa pitää Tami Tammisen sanontaa ”keep it simple!. Kokeile alkajaisiksi vaikka näitä: Tarkkaile huonelämpötiloja 20 -22 oC huonelämpötila on terveellinen ja miellyttää useimpia ihmisiä. Makuuhuoneiden lämpötilat voivat olla pari astetta alempanakin. Yhden asteen lämpötilan pudotuksella pienennät lämmityskuluja 5 %. Veden kulutusta kannattaa myös miettiä, vuotava wc istuinkin saattaa tuoda vuodessa todella merkittävän. Pattereiden termostaatit kannattaa myös testata ja ikkunoiden ja ovien tiivisteet ennen lämmityskauden alkua.

Energiankäytön perusprinsiipit

  • Käytä lämpöä, sähköä ja vettä säästäen.
  • Kulje kävellen tai pyörällä mahdollisuuksien mukaan
  • Hyödynnä kaukolämpöä ja uusiutuvia energiamuotoja lämmityksessä
  • Osta uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
  • Hanki vain tarpeeseen. Suosi energia- tehokkaita ja laadukkaita laitteita ja tavaroita sekä huolehdi niiden säännöllisestä kunnossapidosta.

 

Energistä syksyä!

Tommi Tuomi
Energianeuvoja, Kymenlaakso

Kommentit (1)

18.10.2017, 10:54 • Tuula Mettälä

on hyvä saada tietoja sähkönkulutuksesta, kun niitä ei aina tule ajateltua

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.